Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014 22:09

Πρώτη φορά στο σχολείο: E-mail μητέρας που το παιδί της πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο…

Γράφτηκε από την
Πρώτη φορά στο σχολείο: E-mail μητέρας που το παιδί της πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο…

“Ο γιος μου που το Σεπτέμβρη κλείνει τα 3 μετά τον 15αύγουστο θα ξεκινήσει παιδικό σταθμό. Και γιατί βλέπω ότι χρειάζεται ο ίδιος την επαφή με τα άλλα παιδιά και γιατί σκέφτομαι να γυρίσω στη δουλειά, αλλά και στη δουλειά να μη γυρίσω, έχω μια μικρή 6 μηνών που και με τα δυο μαζί, χειμώνα κλεισμένα στο σπίτι θα σαλτάρουμε οικογενειακώς!

 

Πού είναι το θέμα τώρα; Τα έχω παίξει! Το παιδί είναι προετοιμασμένο μια χαρά και θέλει να πάει σχολείο, το σχολείο είναι πολύ καλό, θα περάσει και ένα στάδιο προσαρμογής. Εγώ όμως κάθε βράδυ που τον κοιτάω να κοιμάται, κάθομαι και τον φιλάω και με πιάνει τέτοιος πανικός, πού θα τον αφήσω, πώς θα νιώσει μακριά μου, τι θα γίνει αν κανένα άλλο παιδί τον χτυπήσει; (ο δικός μου γενικά δεν έχει μάθει από ξύλο και έτσι δεν ξέρει και να αμυνθεί). Τι θα του λένε οι δασκάλες, πόσο θα τον επηρεάσουν και το βασικότερο… Μήπως νιώσει άσχημα και μόνος και δεν το πει γιατί θα ντραπεί; Με λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που τον σκέφτομαι μόνο του μέσα σε άλλα παιδάκια ή στην σκέψη να νιώσει ότι είναι απροστάτευτος… Είμαι τρελή, ε; Δεν αποκλείεται αλλά τι να κάνω;”. 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έφτασε. Χιλιάδες παιδιά, άλλα με χαρά και λαχτάρα και άλλα με δισταγμό και φόβο καρδιοχτυπούν περιμένοντας να έρθει η τόσο σημαντική ημέρα. Ταυτόχρονα όμως, όπως αποτυπώνεται από τις σκέψεις μιας μητέρας στο παραπάνω e-mail, δισταγμός και φόβος αναστατώνει τους γονείς για την πρώτη φορά στο σχολείο.

Ως τη στιγμή που το παιδί θα πάει για πρώτη φορά σχολείο, η οικογένειά του αποτελεί την πρωταρχική κοινωνική ομάδα, μέσα στην οποία συντελείται η πρωτογενής κοινωνικοποίησή του. Οι σημερινές οικογένειες είναι καθαρά παιδοκεντρικές και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το παιδί.

Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι το παιδί δε χρειάζεται ομαδική αγωγή πριν από τα 5 του χρόνια. Ομως έτσι χάνει πολύτιμα χρόνια μέσα στα οποία το παιδί έχει την εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνει και να αφομοιώνει γρήγορα όσα του προσφέρονται. 

Σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές αντιλήψεις η κοινωνικοποίηση και πιο συγκεκριμένα η δευτερογενής κοινωνικοποίηση του παιδιού αρχίζει με την είσοδό του στον παιδικό σταθμό. Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού της προσχολικής ηλικίας δεν αρκεί να γίνεται μόνο από την νταντά, τον παππού ή τη γιαγιά. Στην εποχή μας, η σωστή διαπαιδαγώγηση επιβάλλεται να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, τις νηπιαγωγούς και τις βρεφονηπιοκόμους στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία και ιδιαίτερα σε εκείνα που λειτουργούν ως κέντρα προσχολικής αγωγής, που εγγυώνται την παροχή των πιο σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Η προσχολική αγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση του παιδιού, καθώς βάζει τα θεμέλια σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, στην οποία οι εμπειρίες έχουν καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Οσο σημαντικά είναι τα οφέλη της προσχολικής αγωγής άλλο τόσο σημαντικό είναι η διαχείριση των συναισθημάτων των γονέων και των παιδιών.

Για το παιδί η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι μια καινούργια εμπειρία. Είναι λοιπόν αρχικά στο χέρι του γονέα με μια καλή προετοιμασία να επηρεάσει θετικά το παιδί του γι’ αυτήν την καινούργια εμπειρία που το περιμένει. Η προετοιμασία, λοιπόν, αφορά τόσο το παιδί όσο και τους γονείς που πρέπει πρώτα αυτοί να αντιμετωπίσουν και να ρυθμίσουν το δικό τους άγχος και τις δικές τους ανησυχίες για να βοηθήσουν το παιδί τους.

Πολλές φορές οι γονείς κάνουν το λάθος να εξιδανικεύουν καταστάσεις για να δημιουργήσουν μια όσο το δυνατόν θετική εικόνα για το τι είναι σχολείο. Στην πραγματικότητα όμως το σχολείο είναι ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας, το οποίο όπως και η ίδια η κοινωνία, έχει στιγμές οι οποίες χαρακτηρίζονται και από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως απογοήτευση, θυμός, αποχωρισμός, μοναξιά, στενοχώρια.

 

Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί τους για το σχολείο;

 

- Επισκεφθείτε το σχολείο εσείς να δείτε τους χώρους, έτσι ώστε να μπορείτε να τους περιγράψετε στο παιδί σας. Η πρακτική γνώση των χώρων του σχολείου θα ωφελήσει και αργότερα στις συζητήσεις που θα έχετε με το παιδί σας όταν θα μοιράζεται τα βιώματά του μαζί σας.

- Μιλήστε μαζί του για το πώς είναι το σχολείο. Δώστε του κίνητρα, νέοι φίλοι, νέα παιχνίδια, κ.λπ. Επισκεφθείτε μαζί το σχολείο του.

- Αποφύγετε να του πείτε ότι θα πηγαίνει εκεί “μόνο του”. Εξηγήστε του ότι εσείς δε θα είσαστε στο σχολείο. Είναι καλύτερο να του αναφέρετε ότι εκεί είναι δασκάλες και άλλα παιδιά, ότι και οι άλλοι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους το πρωί και ότι δε θα είναι μόνο του.

- Εξηγήστε στο παιδί σας τι είναι δασκάλα. Πείτε του “οι δασκάλες μάς βοηθούν να παίζουμε, να μαθαίνουμε νέα κόλπα. Μας βοηθούν στην τουαλέτα, μας λένε αν χρειαστεί να κάνουμε ησυχία, μας μαθαίνουν νέα τραγουδάκια”.

- Δείξτε του ένα ημερολόγιο ώστε να καταλάβει ότι δε θα πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο και ότι εσείς τις ίδιες ημέρες θα πηγαίνετε στη δουλειά σας. 

- Αποφύγετε επίσης να απευθύνετε στο παιδί σας ερωτήσεις όπως “αν φύγω θα μου λείψεις, εσένα θα σου λείψω;”, μιας και θα το επιβαρύνουν συναισθηματικά και θα του προκαλέσουν ανησυχία.

 

Ιδέες για να προετοιμαστείτε καλύτερα για την πρώτη μέρα στο σχολείο

- Την πρώτη ημέρα, που θα πάει το παιδί σχολείο, καλό είναι να συνοδεύεται από τον ένα τουλάχιστον γονιό του. Η παρουσία σας εκεί θα το ανακουφίσει, καθώς δε θα αισθάνεται μόνο του τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά επαφής με το καινούργιο περιβάλλον. Ο σκοπός είναι να του δώσετε θάρρος στην αρχή για να αισθάνεται άνετα στη συνέχεια. Αυτή είναι για το παιδί μια ημέρα γεμάτη ένταση αλλά παράλληλα τόσο συναρπαστική, την οποία θα θυμάται σε όλη του τη ζωή. 

- Το παιδί θα βοηθηθεί πολύ στην προσαρμογή του αν η παραμονή του είναι αρχικά μικρής διάρκειας και συμπεριλαμβάνει το χρονικό διάστημα του διαλείμματος στην αυλή.

- Καλέστε ένα άλλο παιδί που θα πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, έτσι ώστε να παίξει μαζί με το παιδί σας και να γνωριστούν. Ετσι θα έχει τουλάχιστον ένα “φίλο” την πρώτη ημέρα που θα πάει (ζητήστε από τη διεύθυνση να σας φέρει σε επαφή με τους άλλους γονείς). 

- Αναπτύξτε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού. Είναι πολύ φυσιολογικό, ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα το αποχαιρετήσετε και όχι μόνο τις πρώτες ημέρες, αλλά ίσως και τις επόμενες εβδομάδες. Το κλάμα στον αποχαιρετισμό δείχνει το δέσιμο του παιδιού με το γονέα και γι' αυτό το λόγο θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι που εκφράζει ένα παιδί. Μην επεκτείνετε τον αποχαιρετισμό υπερβολικά, το μόνο που θα γίνει είναι να παρατείνετε την αγωνία και να εντείνετε το άγχος και την ανασφάλεια και των δυο σας.

Βρείτε μια φράση που θα χρησιμοποιείτε σταθερά η οποία θα καθησυχάζει το παιδί σας, ως προς το πότε θα σας ξαναδεί : “Θα σε δω σύντομα και στο πι & φι, τσακ μπαμ!”. Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό όπως  π.χ. αεροπλανάκι ή κάποια άλλη στριφογυριστή αγκαλιά που μπορείτε να κάνετε πάντα εκείνη τη στιγμή. 

Σημαντικό! Μη φύγετε “στα κρυφά” όταν είναι απασχολημένο με κάτι, χωρίς να αποχαιρετήσετε το παιδί σας. Το παιδί σας θα ταραχθεί πολύ περισσότερο εάν ανακαλύψει ότι το αφήσατε και φύγατε χωρίς να πείτε κάτι.

- Η επιστροφή του από το σχολείο είναι το ίδιο σημαντική με την αναχώρηση. Υποδεχθείτε το με αγκαλιές και φιλιά. Επαινέστε το που ήταν τόσο “γενναίο”. Φτιάξτε του το αγαπημένο του φαγητό ή ένα κέικ για να το γιορτάσετε. Αυτές τις πρώτες ημέρες προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και υπομονετικοί. Σκεφθείτε πόσες άλλες “πρώτες φορές” θα αντιμετωπίσει το παιδί σας. Οσο καλύτερα προσαρμοστεί αυτήν την πρώτη φορά, τόσο πιο εύκολες θα είναι οι επόμενες. 

Αγαπητοί γονείς, αγαπητή μητέρα, να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε πρώτα εμείς  οι ίδιοι για τα συναισθήματα που πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού μας. Οσο πιο καλά είμαστε εμείς προετοιμασμένοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να είναι και το παιδί μας. Αξίζει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι δυνατόν να “φτιάξουμε” εμείς τα πάντα  για τα παιδιά μας. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, να τα προετοιμάσουμε και κυρίως να τα εμπιστευθούμε. Η επιτυχία τους εξαρτάται και από τα ίδια. 

Καλή σχολική χρονιά μικροί μας ήρωες!

 

Ευάγγελος Μιχαήλ

Παιδίατρος

 

Ρενέ Πυω 10, Πύλος


NEWSLETTER