Παρασκευή, 08 Μαϊος 2015 19:21

Αυτοψία στα σπηλαιοβάραθρα"Μούλικο" και "Ξαστέρι"

Αυτοψία στα σπηλαιοβάραθρα"Μούλικο" και "Ξαστέρι"

Κλιμάκιο από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε χθες αυτοψία στα σπηλαιοβάραθρα "Μούλικο" και "Ξαστέρι", στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιρρόης, όπου έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών και του υπολείμματος.

Στο κλιμάκιο μετείχαν αρχαιολόγος, γεωλόγος και σπηλαιολόγος, ενώ στην περιοχή παρέστη και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 

Στην έρευνα βοήθησαν μέλη του Τοπικού Τμήματος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής το Βασίλη Παπαδογιωργάκη, οι οποίοι έκαναν την πρώτη αυτοψία και ανακάλυψαν τα σπήλαια.

Οι εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των ευρημάτων ιδιαίτερα στο σπήλαιο "Ξαστέρι", και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συντάξουν την επίσημη έκθεσή τους. 

Τα μέλη του κλιμακίου μαζί με κατοίκους της περιοχής (του Συντονιστικού Οργάνου των συλλόγων των χωριών και της Επιτροπής Αγώνα) αλλά και εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ επισκέφτηκαν και τον προτεινόμενο χώρο για το εργοστάσιο και το υπόλειμμα, καθώς η τοπική κοινωνία ζητεί τον επαναπροσδιορισμό της αρχικής γνωμοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το χαρακτήρα και το έδαφος της περιοχής (λοφώδες με σπήλαια και ρέματα, και όχι πεδινό).