Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 18:32

Η ομάδα του 4ου Λυκείου εκπρόσωπος της Μεσσηνίας στην Ολυμπιάδα Επιστημών 

Γράφτηκε από την

Ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την επιλογή των ομάδων μαθητών που θα συμμετέχουν στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών "EUSO 2016" έγινε το Σάββατο στο Ε.Κ.Φ.Ε. Μεσσηνίας. Η ομάδα του 4ου Λυκείου Καλαμάτας με τους μαθητές Λυμπερόπουλο - Ξυλά - Μαρκόπουλο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και προκρίνεται για τον πανελλήνιο διαγωνισμό που θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2016, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω.

Στο διαγωνισμό αυτό θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. όλων των περιφερειών. Από εκεί θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2016, η οποία θα γίνει στο Tartu της Εσθονίας, 7 - 14 Μαΐου 2016. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη δευτεροβάθμια ςκπαίδευση, καθώς και η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή. 

Η 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad (EUSO), που δημιουργήθηκε το 2002, με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας της Ιρλανδίας και την έγκριση του Συμβουλίου υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EUSO. Η Διοικούσα Επιτροπή της  EUSO έχει αναθέσει την διαδικασία επιλογής των Ελληνικών Ομάδων στο επιστημονικό σωματείο ΠΑΝΕΚΦΕ.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία: 3ο Λύκειο Καλαμάτας με τους μαθητές: Ευσταθία Βουδούρη - Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου - Δημήτριο Ριζά (ομάδα 1) και Αικατερίνη - Νεφέλη Λαδά - Χριστίνα Σπύρου - Κανέλλα Χάικου (ομάδα 2). 4ο Λύκειο Καλαμάτας με τους μαθητές: Μιχαήλ - Κώστα Λυμπερόπουλο, Ιωάννη Ξυλά, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο (ομάδα 1), Ηλία Μιχαλόπουλο, Ραφαήλ Κωστόπουλο, Χριστίνα Ξυνού (ομάδα 2) και Αικατερίνη Ντοκοπούλου  Κουράκλη, Ευστράτιο Πανταζάρα, Αθηνά Μανωλιουδάκη (ομάδα 3). 6ο Λύκειο Καλαμάτας με τους μαθητές: Ευσταθία Γιαννοπούλου, Ειρήνη Μπουζαλά, Θεοδώρα - Χαραλαμπία Μυλωνά. Εκπαιδευτήρια Μπουγά με τους μαθητές: Διονύσιο Δημητρέα, Μαρίνα Πετροπούλου, Φωτεινή Κισκήρα (ομάδα 1) και Γιώργο Κοκκορόγιαννη, Σοφία Κοτταρέα (ομάδα 2). 

Κάθε ομάδα μαθητών διαγωνίστηκε σε 3 πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.