Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 18:58

Η τηλεδιάσκεψη των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με το CERN

Η τηλεδιάσκεψη των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με το CERN

Στο CMS "Virtual Visit from Greece" του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) συμμετείχαν την Παρασκευή μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Την τηλεσύνδεση αυτή συντόνιζε από τις εγκαταστάσεις του CERN ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγγελος Αλεξόπουλος.

Οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ζωντανή σύνδεση, τις εργασίες που γίνονται στον ανιχνευτή CMS σε βάθος 103 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, μαζί με άλλα 3 σχολεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Το CERN είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο με τεράστια απήχηση. Η έρευνά του εστιάζει στη θεμελιώδη φυσική της δομής της ύλης και του σύμπαντος. Οι επιταχυντικές και ανιχνευτικές διατάξεις του CERN αποτελούν τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα επιστημονικά εργαλεία για την έρευνα των βασικών δομικών λίθων της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων. Μελετώντας τις συγκρούσεις μεταξύ αυτών των σωματιδίων, οι φυσικοί αναγνωρίζουν τους νόμους της φύσης και ανακαλύπτουν τη «Νέα Φυσική». 

Στο τέλος της ξενάγησης οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις στους επιστήμονες που εργάζονται εκεί και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία. Τους εντυπωσίασε το μέγεθος του ανιχνευτή, καθώς και η παραστατικότητα και η απλότητα με την οποία οι επιστήμονες εξηγούσαν διάφορες διεργασίες που γίνονται στον ανιχνευτή.