Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 08:49

Μήνυμα ευαισθητοποίησης στον καθαρισμό της παραλίας της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, έστειλαν χθες το πρωί τα παιδιά της Καλαμάτας, που συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας, στον προλιμένα της πόλης.

Ηταν μια πρωτοβουλία του Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας σε  συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Helmepa.

Στη χθεσινή περιβαλλοντική δράση συμμετείχαν ενεργά τα παιδιά των καλοκαιρινών Camp του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου.

Την προσπάθεια συνέδραμαν η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών Γραφείο Καλαμάτας και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. 

Η εκπρόσωπος της HELMEPA Χριστίνα Μπονώρη μοίρασε έντυπο υλικό και προσωπικά ευχαριστήρια σε κάθε συμμετέχοντα. 

Ο λιμενάρχης Καλαμάτας Αντώνης Δουμάνης δήλωσε ότι «ο στόχος και το μήνυμα δεν είναι τόσο ο καθαρισμός, αλλά η ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών στο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ευρύτερα του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα παιδείας και αυτό πρέπει να το προάγουμε». Ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά γι’ αυτό που έκαναν και παρατήρησε πως «αν ένα απ’ αυτά τα σκουπίδια που μαζέψατε, το αφήναμε να ταξιδεύει στη θάλασσα, θα ταξίδευε μέχρι να γίνετε 20 χρονών».

Η Χριστίνα Μπονώρη, στέλεχος της HELMEPA, σημείωσε ότι «σε μια χώρα που είναι γεμάτη από θάλασσα, στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά να κρατάνε καθαρές τις παραλίες. Είναι σημαντικό για την υγεία μας. Να ευαισθητοποιηθούν και οι μεγάλοι, να πάρουν παράδειγμα από τα παιδιά».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ανδρέας Καραγιάννης επεσήμανε ότι «το μήνυμα είναι ένα: να μάθουν τα παιδιά ότι η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων και πρέπει να είναι αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια».

Από τα παιδιά που μετείχαν, ο Γιώργος μας είπε ότι «έχουμε μαζέψει 150 γόπες. Να μην πετάμε τσιγάρα στις παραλίες».

Ο Γιάννης παρατήρησε ότι «οι μεγάλοι που τα πετάνε, θα έπρεπε να τα μαζεύουν κιόλας».

Η Βάλια προέτρεψε τους μεγάλους «να τα πετάνε τα αποτσίγαρα στους κάδους, γιατί μολύνουν το περιβάλλον» και η Ιωάννα «και κουράζουν κι εμάς», ενώ από τα σκουπίδια που βρήκε και της έκανε εντύπωση ήταν «σκιά που βάζουν οι γυναίκες στα μάτια».

Γ.Σ.