Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 09:01

Επικίνδυνο καλοκαίρι για τον Ταΰγετο σύμφωνα με το δασάρχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Επικίνδυνα φαίνονται φέτος τα πράγματα για το δάσος του Ταϋγέτου, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Στο δάσος υπάρχουν αρκετοί κλειστοί δασικοί δρόμοι, λόγω των κατολισθήσεων από το βαρύ χειμώνα και τον περσινό “Ζορμπά”. Η χρηματοδότηση από την Πολιτεία είναι κυριολεκτικά ψίχουλα και η εργολαβία για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο στο τέλος Ιουνίου. Ακόμα, βασικά πυροφυλάκια όπως αυτό στον Αγιο Παντελεήμονα δεν επανδρώνονται, λόγω έλλειψης εποχικών πυροφυλάκων.

Την ανησυχητική αυτή εικόνα διαπιστώσαμε κατά την ενημέρωση που ζητήσαμε και είχαμε από το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα, με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

 

Συντάσσονται οι μελέτες συντήρησης για τα δάση του Ταϋγέτου και της Βασιλικής και την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση”, μας είπε ο δασάρχης και παρατήρησε: “Η μόνη χρηματοδότηση που έχουμε είναι 18.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Μετά την έγκριση των μελετών θα βγει η δημοπρασία για το δάσος Ταϋγέτου. Στο τέλος Ιουνίου, στην καλύτερη περίπτωση, θα ξεκινήσουν οι εργασίες”.

Διευκρίνισε πως “η χρηματοδότηση δεν μπορεί να καλύψει και το δάσος της Βασιλικής” και πρόσθεσε: “Ελπίζουμε και σε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που πέρσι ήταν περίπου στα 15.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα είναι υποτυπώδης η συντήρηση που μπορούμε να κάνουμε”.

Ο κ. Κατσίποδας επεσήμανε ότι “προτεραιότητα είναι να μην έχουμε κλειστούς δρόμους, να υπάρχει πρόσβαση. Φέτος λόγω του χειμώνα και από το 'Ζορμπά', υπάρχουν αρκετοί δρόμοι με κατολισθήσεις, που δεν είχαμε άλλα χρόνια”.

Μας ενημέρωσε ότι “από μηχανήματα έχομε μόνο μία μπουλντόζα που δουλεύει στο δάσος Ταϋγέτου. Είναι στο δρόμο Ιμπόβου, προς Καρβέλι. Εκεί έχουμε αρκετές κατολισθήσεις”.

Εξήγησε πως “είχαμε μέχρι και τώρα χιόνια και άργησαν οι μελέτες, καθώς περιμέναμε να δούμε ποια είναι η κατάσταση των δρόμων”.

Συμπλήρωσε ότι έχουν άλλα δύο μηχανήματα (φορτωτή και γκρέιντερ) που χρειάζονται επισκευή, αλλά δεν έχουν χρήματα, ενώ έχουν κι έναν εποχικό οδηγό, πέρα από το μόνιμο που θα μπορούσε να τα δουλέψει. Τελευταία πήραν ένα JCB από το Δασαρχείο Βυτίνας, που βρίσκεται για συντήρηση κι επισκευή, προκειμένου να δουλέψει.

Ο δασάρχης μας πληροφόρησε πως έχουν ζητήσει βοήθεια με μηχανήματα από το Δήμο Καλαμάτας και από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και παρατήρησε: “Μέχρι πάνω από τα χωριά του Ταϋγέτου παρεμβαίνει ο δήμος, αν φέτος πάει και παραπάνω, είναι καλοδεχούμενο”. Μας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι “και τώρα να έρθει η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι εργασίες νωρίτερα από τον Αύγουστο δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Πέρσι ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο”.

Μας είπε ότι στο δάσος της Βασιλικής είναι καλύτερη η κατάσταση, εκεί δεν έχουν κλειστούς δρόμους. Στο ΣΤΟ του Δήμου Δυτικής Μάνης συμφώνησαν να πάει τις επόμενες ημέρες μηχάνημα του δήμου να σπάσει και να απομακρύνει ένα βράχο που έχει πέσει σε κεντρικό δρόμο.

Ακόμα, ο κ. Κατσίποδας μας ενημέρωσε ότι “οι δεξαμενές πυρόσβεσης είναι εντάξει, δουλεύουν κι έχουν νερό” και πως “με τους εργάτες από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ καθαρίζουμε δασικούς δρόμους, με προτεραιότητα στο δρόμο Σταυρωτό Δεντρί - Νεοχώρι”.

Κλείνοντας, ο δασάρχης Καλαμάτας παρατήρησε με ανησυχία ότι υπάρχουν πυροφυλάκια, όπως το ένα από τα δύο πιο σημαντικά του Ταϋγέτου (στον Αγιο Παντελεήμονα) που δεν επανδρώνεται τα τελευταία χρόνια και δεν θα επανδρωθεί και φέτος, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις εποχικών πυροφυλάκων από την Πυροσβεστική.