Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 11:18

"Φέρνουν εδώ την πυρήνα όλης της νοτιοδυτικής Ελλάδας" καταγγέλλουν κάτοικοι του Μελιγαλά (βίντεο)

Γράφτηκε από την

«Φέρνουν εδώ την πυρήνα όλης της νοτιοδυτικής Ελλάδας» καταγγέλλουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά που υποφέρουν από τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ, η οποία κατά τη γνώμη τους πολύ κακώς εγκαταστάθηκε στη «γούβα», με ρυπογόνες όπως τονίζουν μονάδες. Και όπως υπογραμμίζουν, όσο και αν υπάρχουν και άλλες μονάδες που που –λένε πως- ρυπαίνουν τα ρέματα και τα ποτάμια, οι δύο μονάδες επεξεργασίας πυρήνα προκαλούν τη μεγαλύτερη όχληση λόγω και των εναέριων ρύπων.  

«Δε μπορούμε να ανασάνουμε, ξυπνάμε το πρωί και λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των μονάδων τη νύχτα, υποφέρουμε. Δε μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας». Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους πως το γεγονός ότι  έχουν αυξηθεί τα κρούσματα πνευμονοπάθειας αλλά και καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να συνδέεται με τη δραστηριότητα των μονάδων.

Αναφερόμενοι δε στη μονάδα που τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε στη ΒΙΠΕ, συμφωνούν πως οι αρμόδιοι φορείς επέβαλαν εκεί την εγκατάστασή της, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε σκοπό να δραστηριοποιηθεί σε άλλη περιοχή, μακριά από κατοικημένες περιοχές. 

Ζητούν από τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση, όχι στην κατεύθυνση να κλείσουν οι μονάδες, αλλά αυτές να δραστηριοποιούνται τηρώντας τη νομοθεσία αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα αγγίζει τόσο το Μελιγαλά όσο και χωριά όπως το Σολάκι, το Κατσαρού, τη Σκάλα, Ζευγολατιό και Τσουκαλέικα.

Στη Σκάλα, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της eleftheriaonline.gr, τόνισαν την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση τόσο ο πρόεδρος Νίκος Κανελλόπουλος, όσο και οι κάτοικοι Παναγιώτης Χοντροβασιλόπουλος, Γιώργος Πρώιμος, Βασίλης Παπαδολιόπουλος και Παντελής Κανελλόπουλος, ενώ ο Θάνος Χριστόφαλος  προσέγγισε το ζήτημα με… χιούμορ. Στο Κατσαρού, στο μείζον ζήτημα αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος Περικλής Σταθόπουλος όσο και οι κάτοικοι Χρήστος Μαργαρίτης και Δημήτρης Καλογεράκης. Στο Μελιγαλά, με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν τα όσα βιώνουν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου μέχρι τη λήξη της επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα ο πρόεδρος Νικόλαος Κιρκιλής αλλά και ο κάτοικος Ηλίας Σταθόπουλος.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» τονίζουν και δείχνουν το σύννεφο που σκεπάζει όλη την περιοχή…