Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 16:04

Απάντηση του αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή  

Γράφτηκε από την
Απάντηση του αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή   

Σε σχέση με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμά σας "Γονείς και θεραπευτές συζήτησαν για το νέο κανονισμό ΕΟΠΥΥ: Σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή", έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, είναι και το 2019, 80.000.000 ευρώ, όπως ήταν και το 2018 και το 2017. Αν απαιτηθούν παραπάνω παροχές, τεκμηριωμένες ιατρικά, ασφαλώς και ο ΕΟΠΥΥ θα τις αποζημιώσει.

Με βάση τον νέο Κανονισμό Παροχών, από τον Νοέμβριο 2018, μπαίνει τάξη σε μια διαδικασία που όπως ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, είχε αφεθεί στην τύχη της.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο που εκπόνησε ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας -στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των θεραπευτών- με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνέταξε ειδικό κατάλογο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και που περιλαμβάνει για κάθε κωδικό νόσου (το γνωστό ICD10), το είδος (Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία κ.λπ.) και τον αριθμό των ειδικών θεραπειών που πρέπει να κάνει κάθε παιδί, ανάλογα με την πάθησή του (ICD10).

Αυτή η ρύθμιση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα(!) αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, ως τώρα η συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών, από τους γιατρούς γινόταν χειρόγραφα και μάλιστα "φασόν" τις περισσότερες φορές, με σύσταση για: 15 λογοθεραπείες, 15 εργοθεραπείες, 15 ψυχοθεραπείες, για κάθε νόσο… Οι λόγοι προφανείς.

Από την 1η Μαρτίου η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει και το ιστορικό κάθε παιδιού, με στόχο να ελέγχεται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η αντιστοίχιση του κωδικού διάγνωσης με τα ιατρικά δεδομένα, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα!

Η δαπάνη για τις ειδικές θεραπείες ήταν προσδιορισμένη όλα τα χρόνια αλλά ουδέποτε το συνολικό κόστος έμεινε εντός του προϋπολογισμού και πάντα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους δικαιούχους, όση κι αν ήταν η υπέρβασή της. Συνεπώς, δεν μένει κανένα παιδί χωρίς θεραπεία και χωρίς αποζημίωση των θεραπειών του.

Η υποβολή των δαπανών και η αποζημίωση εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ατομικό αίτημα, αφού, παρά την προτροπή του ΕΟΠΥΥ, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής αρνούνται πεισματικά να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!

Ο Οργανισμός όμως προχωράει ένα ακόμη βήμα μπροστά και θεσπίζει την υποχρέωση κάθε θεραπευτή που προσφέρει υπηρεσίες και θεραπείες Ειδικής Αγωγής στα παιδιά, να πιστοποιηθεί στο σύστημα, με στόχο να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει ότι οι θεραπευτές ειδικής αγωγής είναι αδειοδοτημένοι από το κράτος, με βάση τον επιστημονικό τους τίτλο και την άδεια (βεβαίωση) άσκησης επαγγέλματος.

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι ο μοναδικός που ως τώρα δεν είχε νομοθετημένες τις προδιαγραφές των χώρων άσκησης των ειδικών θεραπειών κι αυτό έγινε για πρώτη φορά με την πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) που όρισε τις προδιαγραφές των χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συλλόγων των ειδικών θεραπευτών. Αυτές τις προδιαγραφές θα λάβει υπόψη του και ο ΕΟΠΥΥ, κατά την πιστοποίηση των θεραπευτών και την αποδοχή των χώρων λειτουργίας τους, αφού τον ΕΟΠΥΥ τον ενδιαφέρει, οι θεραπείες Ειδικής Αγωγής να προσφέρονται από επιστήμονες θεραπευτές, νόμιμα αδειοδοτημένους από το κράτος και σε χώρους που πληρούν τις οριζόμενες από την νομοθεσία προδιαγραφές, κυρίως ως προς την ευχερή προσβασιμότητα σε αυτούς, των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Ο ΕΚΠΥ δεν περιέχει οικονομικά στοιχεία. Συνεπώς ήταν άστοχη η αναφορά πως "έγινε με οικονομικά κριτήρια". Ο ΕΚΠΥ είναι ο Κανονισμός Παροχών και αναμορφώθηκε μετά από 6 χρόνια. Περιέχει τις κατηγορίες των παθήσεων όπως έχουν οριστεί με επιστημονικό τρόπο. Η αποζημίωση κάθε συνεδρίας, ορίζεται με νόμο και έχει οριστεί στα 15 ευρώ εδώ κι ενάμιση χρόνο, για όλες τις θεραπείες που ήταν καθηλωμένη από το 2012.

Θεωρώ παραπλανητική την αναφορά κάποιων θεραπευτών για την προσφυγή τους στο ΣτΕ, αφού αυτή αφορά στην άρνησή τους να δεχθούν την αποζημίωσή τους απ’ ευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μεσω Voucher, όπως έχουν αρνηθεί από το 2017 να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, για λόγους καθαρά επαγγελματικούς.

Επίσης δεν είναι αληθές αυτό που ειπώθηκε ότι δεν μπορεί κάθε δικαιούχος να επιλέξει τον θεραπευτή του, διότι όλοι γνωρίζουν πως ο ΕΟΠΥΥ δεν παρεμβαίνει σε αυτό το θέμα, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μητρώο πιστοποιημένων/αδειοδοτημένων θεραπευτών.

Τώρα θα διαμορφωθεί, προκειμένου να γνωρίζει και ο ΕΟΠΥΥ, ως αποζημιωτικός οργανισμός, ποιοι είναι οι επιστήμονες, αδειοδοτημένοι θεραπευτές. Αν αυτή η προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ ενοχλεί κάποιους, μάλλον κάποιον "λόγο" θα έχουν…

Επίσης, αποτελεί ψεύδος ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει "καταναγκαστικές συμβάσεις αμφίβολης εργασιακής σχέσης", αφού ουδέποτε ο ΕΟΠΥΥ συνήψε σύμβαση με τους θεραπευτές, κάτι που οι ίδιοι πεισματικά αρνούνται από το 2017, με συνέπεια να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι γονείς των παιδιών που υποβάλλουν τα παραστατικά των δαπανών των θεραπειών, στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

 

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ


NEWSLETTER