Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 09:26

Σημαντικά προβλήματα λύνει ο διορισμός παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Ο διορισμός τις προηγούμενες ημέρες μιας μόνιμης παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Καλαμάτας είναι πολύ θετικό βήμα, γιατί λύνονται σε έναν μεγάλο βαθμό οι διαγνωστικές ανάγκες και το κενό που υπάρχει στο νομό στην παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από μια δημόσια δομή.

Μέχρι τώρα πολλές οικογένειες χρειαζόταν να μετακινούνται σε κρατικές δομές εκτός Μεσσηνίας, για να παρακολουθείται το παιδί τους από τη συγκεκριμένη ειδικότητα ή έκλειναν ραντεβού μήνες πριν στο Νοσοκομείο Παίδων, για μια γνωμάτευση ή μια βεβαίωση. Βέβαια, για πανηγυρισμούς σίγουρα δεν είναι, δεδομένου ότι η προκήρυξη της θέσης παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας εγκρίθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017 και... διορίστηκε την περασμένη Τετάρτη -ενώ το κέντρο λειτουργεί από το 2007, αλλά, αν και προβλέπετο, η θέση δεν είχε καλυφθεί.    

 

ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο όγκος αιτημάτων που έτσι κι αλλιώς δέχεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ήδη τεράστιος, οπότε προκύπτει το ζήτημα αν ένας και μόνο παιδοψυχίατρος θα μπορεί να παρακολουθεί τακτικά το κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ θετικό ότι από... κανέναν θα έχουμε έστω έναν παιδοψυχίατρο.

Επίσης, σημαντικό είναι και το αν η ιατρός θα πλαισιωθεί από μια ομάδα ειδικών, τέτοια που να προσφέρει μια συνολικότερη παρακολούθηση στα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για να ξεπεραστεί έτσι η όποια μεγάλη αναμονή μεταξύ των συναντήσεων με την παιδοψυχίατρο.

Μια ομάδα που, όπως τόνισε μιλώντας σε παλαιότερο ρεπορτάζ της "Ε" ο διευθυντής του ΚΨΥ Ανδρέας Υφαντής, θα συγκροτείται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και παιδαγωγό, ώστε να καταφέρει να αποδώσει υπηρεσίες ένας παιδοψυχίατρος ως μονάδα, χωρίς να μετατραπεί αναγκαστικά σε έναν... απλό συνταγογράφο. Και, δυστυχώς, πέρα από το διευθυντή και μια λογοθεραπεύτρια, η οποία θα μπορούσε να δράσει υποστηρικτικά στη δουλειά της παιδοψυχιάτρου, στις ήδη υπάρχουσες ειδικότητες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κανένας δεν έχει ειδίκευση σε παιδιά.

Ν.Κ.