Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 08:26

Χωρίς ψυχίατρο λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα: Ζήτημα με τη χορήγηση υποκατάστατου

Γράφτηκε από την
Χωρίς ψυχίατρο λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα: Ζήτημα με τη χορήγηση υποκατάστατου

 

Χωρίς ψυχίατρο-υπεύθυνο λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο ψυχίατρος παραιτήθηκε και η χορήγηση του υποκατάστατου -όπως μάθαμε σε επικοινωνία μας με τα κεντρικά του Οργανισμού στην Αθήνα- συνεχίζει να γίνεται σε καθημερινή βάση και για όσο διάστημα χρειαστεί, σε συνεννόηση της διεπιστημονικής ομάδας του θεραπευτικού προγράμματος με τον αναπληρωτή διευθυντή εφαρμογής προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, ψυχίατρο Κωνσταντίνο Κοκκώλη.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Μιλώντας μάλιστα με τον ίδιο τον κ. Κοκκώλη, μας διαβεβαίωσε ότι δύσκολα περιστατικά ή σε περιπτώσεις οπότε χρειάζεται διαφοροποίηση κάποιου φαρμάκου, παραπέμπονται στη μονάδα του Πύργου, η οποία αν και υποστελεχωμένη -όπως και πολλά θεραπευτικά προγράμματα του Οργανισμού ανά την Ελλάδα- έχει γιατρό. Ο αν. διευθυντής διευκρίνισε επίσης ότι ο δικός του ρόλος στις εξ αποστάσεως συνεννοήσεις περιορίζεται κυρίως στη διευκόλυνση της διεπιστημονικής ομάδας σε διοικητικά θέματα και θεραπευτικές συμβουλές. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το επιστημονικό προσωπικό το οποίο παραμένει στη Μονάδα Φαρμακευτικής Υποκατάστασης της Καλαμάτας (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός και δύο νοσηλεύτριες) έχει και την εμπειρία και τη δυνατότητα να διαχειριστεί σταθερά περιστατικά, ενώ μπορεί να γίνουν και συνταγογραφήσεις εξ αποστάσεως εφόσον κρίνεται σταθερή η κατάσταση του ατόμου το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο παραιτηθείς ψυχίατρος είχε αναλάβει μόλις πέρυσι τον Νοέμβριο υπεύθυνος στο πρόγραμμα υποκατάστασης του Οργανισμού στην Καλαμάτα, μετά την αποχώρηση αρκετούς μήνες πριν του προκατόχου του, γιατί και τότε όπως και τώρα δεν βρισκόταν αντικαταστάτης. Ο Κ. Κοκκώλης εξήγησε ότι, δυστυχώς, η προκήρυξη που είχε γίνει για τη θέση κηρύχθηκε άγονη, επειδή κανένας ψυχίατρος δεν ενδιαφέρθηκε, μιλώντας μας για ένα γενικευμένο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Φαρμακευτικής Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ. Εξήγησε λοιπόν πως πολλά πράγματα οδήγησαν σε παραιτήσεις ψυχιάτρων, ενώ έγινε και μείωση μισθών γιατί αυξήθηκαν οι κρατήσεις με το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ και πολλές προκηρύξεις ανά την Ελλάδα κατέληξαν άγονες. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο και το ότι το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να μην γίνουν νέες προκηρύξεις και προσλήψεις, γεγονός που δένει τα χέρια στον Οργανισμό και δεν επιτρέπει την κάλυψη των κενών που υπάρχουν -μεταξύ αυτών και υπεύθυνου ψυχιάτρου στη μονάδα της Καλαμάτας.

Η θεραπευτική μονάδα της Καλαμάτας παρέχει φαρμακευτικό υποκατάστατο (σ.σ. βουπρενορφίνη) με ιατρικώς επιτηρούμενη χορήγηση σε συνδυασμό με ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο πρόγραμμα είναι ενταγμένα περί τα 60 άτομα στα οποία χορηγείται σε διαφορετικές ημερομηνίες και με διαφορετική συχνότητα ο καθένας -άλλοι εβδομαδιαία, άλλοι κάθε 15 ημέρες και άλλοι ανά μήνα.

Η λειτουργία της ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 και στο πρόγραμμα της Καλαμάτας απασχολούνται κανονικά ο ψυχίατρος, θεραπευτές, ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και προσωπικό γενικών καθηκόντων και προσωπική ασφάλεια.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ ώστε να έχουμε και την άποψη του σωματείου για την επικρατούσα κατάσταση, αλλά παρά τις προσπάθειές μας κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.


NEWSLETTER