Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 19:03

Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και στελέχωση ΜΕΘ ζητάει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και στελέχωση ΜΕΘ ζητάει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας και προκειμένου -όπως αναφέρει- η σημερινή “μεγάλη επιτυχία” αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορονοϊού στον πληθυσμό να φαντάζει αύριο απλώς ως νοσταλγική ανάμνηση, ενώνει τη φωνή του μ’ αυτή των υγειονομικών και των πολιτών της χώρας και ζητεί: «Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ τώρα, αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ, παροχή επαρκών μέσων ατομικής προστασίας σ’ όλους τους υγειονομικούς, καθώς και επαρκή εξοπλισμό του ΕΣΥ».


Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας αναφέρει τα εξής:
«Ως Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας όλον αυτόν τον καιρό παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πρωτόγνωρης υγειονομικής -αλλά και κοινωνικής και οικονομικής- κρίσης, που όλοι βιώνουμε. Τώρα που τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται στον ορίζοντα, θεωρούμε ότι πρέπει να γνωστοποιήσουμε τη θέση μας για την πραγματικότητα και τις επιπτώσεις αυτής της “πανδημίας”. Από την αρχή η στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας είχε δύο άξονες: α) Την επιπέδωση της καμπύλης εξάπλωσης και β) τη σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε ν’ αντέξει την επιδημία.
Οσον αφορά τον πρώτο άξονα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξαμε απλώς τυχεροί. Η χώρα μας, με χαμηλό βαθμό παγκοσμιοποίησης, ελάχιστες βιομηχανίες με πολλούς εργαζόμενους, ελάχιστη διεθνή κίνηση στα αεροδρόμια και λιμάνια το χειμώνα, χωρίς σοβαρή διεθνή σιδηροδρομική διασύνδεση, έλαβε τα περιοριστικά μέτρα την ίδια περίοδο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως εδώ είχαμε την τύχη, εκείνη ακριβώς την περίοδο, ο ιός να μην έχει διασπαρεί και, επομένως, τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αποτέλεσμα. Αλλες χώρες δεν ήταν τυχερές, όπως π.χ. το Βέλγιο, η Γαλλία κ.λπ., γιατί πήραν τα ίδια περιοριστικά μέτρα την ίδια περίοδο αλλά ο ιός είχε ήδη διασπαρεί, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Οταν λοιπόν μιλάμε για επιτυχημένα μέτρα, με παγκόσμια αναγνώριση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι στιβαρές κυβερνητικές αποφάσεις αλλά απλώς και μόνο ευγνωμοσύνη στη θεά Τύχη και στον φόβο των Ελλήνων για το αποδυναμωμένο τους ΕΣΥ.
Αλλά αν πέτυχε ο πρώτος άξονας, αυτό δεν θα έχει νόημα αν δεν πραγματωθεί και ο δεύτερος: η ενδυνάμωση του ΕΣΥ. Ως Κοινωνικό Ιατρείο, που επί οκτώ χρόνια ένας από τους στόχους που παλεύουμε είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, έχοντας τόσο εσωτερική πληροφόρηση όσο και πληροφόρηση από τις ανακοινώσεις των επαγγελματικών ενώσεων των γιατρών και των υγειονομικών, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σ’ αυτό το πεδίο οπισθοδρομούμε: Από τους 5.000 (παλιό οργανόγραμμα) ελλείποντες γιατρούς έχουν προσληφθεί 381. Κι αυτοί είτε ως επικουρικοί είτε ως ανανεώσεις συμβάσεων ήδη υπηρετούντων επικουρικών. Συμβάσεις επικουρικών λήγουν κι αυτοί απολύονται. Οι χιλιάδες νοσηλευτών που ανακοινώνονται είναι λίγοι και αυτοί είτε με τετράμηνες είτε με μονοετείς συμβάσεις. Για να καλυφθούν τα κενά των νοσοκομείων, μετακινείται ιατρικό προσωπικό από τα κέντρα υγείας και τις ΤΟΜΥ, αποδυναμώνοντας την τόσο σημαντική αυτήν την περίοδο, ΠΦΥ. Ο ιδιωτικός τομέας, αντί να επιταχθεί και να ενταχθεί στον κεντρικό συντονισμό, χρηματοδοτείται με αυξημένα νοσήλια και κληροδοτείται με την υπόλοιπη περίθαλψη, αφού το αποδυναμωμένο ΕΣΥ στοχοπροσηλώνεται στην αντιμετώπιση του Covid-19. Αντί να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνονται προσωρινά ιδιώτες γιατροί με υψηλές αποζημιώσεις ή πληρώνονται 10 ευρώ ανά κλήση για να δίνουν ιατρικές συμβουλές. Τα ιδιωτικά εργαστήρια αντί να ενταχθούν κι αυτά στον κεντρικό συντονισμό, αφήνονται να κερδοσκοπούν κατά βούληση. Για τις τόσο πολυδιαφημισμένες δωρεές ΜΕΘ από ιδιώτες, δεν ανακοινώνεται καμιά πρόσληψη ώστε να στελεχωθούν. Τα μέτρα ατομικής προστασίας παρέχονται, ακόμα και τώρα, με το σταγονόμετρο στους υγειονομικούς, πόσο μάλλον στον γενικό πληθυσμό.
Παρόλα αυτά, για τις επικοινωνιακές ανάγκες της μάχης κατά της πανδημίας και ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν, επιδοτούνται τα ΜΜΕ με 20.000.000 ευρώ και απαλλάσσονται οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από τη φετινή καταβολή της δόσης, για την κατοχή δημόσιων συχνοτήτων.
Γι’ αυτό ενώνουμε τη φωνή μας μ’ αυτή των υγειονομικών και των πολιτών της χώρας: Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ τώρα. Αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ. Παροχή επαρκών ΜΑΠ σ’ όλους τους υγειονομικούς. Επαρκής εξοπλισμός του ΕΣΥ. Γιατί αλλιώς η σημερινή “μεγάλη επιτυχία” θα φαντάζει αύριο απλώς ως νοσταλγική ανάμνηση».


NEWSLETTER