Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 08:52

Διπλασιάζονται οι εμβολιαστικές γραμμές - Στόχος οι 940 εμβολιασμοί την ημέρα στη Μεσσηνία (βίντεο)

Διπλασιάζονται οι εμβολιαστικές γραμμές - Στόχος οι 940 εμβολιασμοί την ημέρα στη Μεσσηνία (βίντεο)

 

Εντατικοποιείται η διαδικασία του εμβολιασμού και αυξάνονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό, που θα γίνονται στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, ενώ παρατείνεται η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων μέχρι τις 10 το βράδυ.

Οι 6 μέχρι τώρα γραμμές, στα δύο εμβολιαστικά κέντρα, θα γίνουν 11 – και από τους 500 εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται σήμερα, θα φτάσουμε τους 940 τουλάχιστον την ημέρα.

Ωστόσο, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχει ζήτημα χώρου και προσωπικού, και πιθανότατα θα περικοπεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία των Εξωτερικών Τακτικών Ιατρείων. Ακόμα, από την ερχόμενη εβδομάδα το νοσοκομείο σταματάει τα rapid test στο χώρο του για όσους προσέρχονται στα Τακτικά Ιατρεία – και όποιος δεν προσέρχεται με αρνητικό τεστ, θα χάνει το ραντεβού του. Τέλος, το θέμα της δημιουργίας μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στην Τέντα, που είχε ακουστεί, για την ώρα παραμένει αβέβαιο. 

Αναλυτικά, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη μας ενημέρωσε ότι “φτάνουμε 330 εμβολιασμούς την ημέρα, έχουμε 4 εμβολιαστικές γραμμές. Από τις 5 Μαΐου θα έχουμε άλλες 2 Pfizer και άλλη μία Johnson & Johnson. Ο Μάιος προβλέπεται πολύ έντονος για τα εμβόλια”.

Εκτίμησε ότι “αυτό είναι θετικό”, αλλά παραδέχτηκε πως “το νοσοκομείο θα πιεστεί σε θέματα προσωπικού και χώρου”. Ωστόσο, παρατήρησε πως “είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο η διαδικασία του εμβολιασμού θα μας δώσει τη θωράκιση, την ανοσία που χρειαζόμαστε για να περάσουμε το καλοκαίρι με διαφορετικές συνθήκες”.

Η κ. Αλειφέρη μας πληροφόρησε ότι “θα κάνουμε περίπου 600 εμβόλια την ημέρα και το ωράριο θα πάει από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τα ραντεβού”. Πρόσθεσε δε πως αυτός “είναι ο μόνος τρόπος και πρέπει να τον υπηρετήσουμε, με όποιες δυσκολίες φέρνει”.

Για τις δυσκολίες, διευκρίνισε πως “το εμβολιαστικό κέντρο είναι εκεί που είναι τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Πρέπει να γίνει ανακατανομή και αναδιάρθρωση του χρόνου των Τακτικών Ιατρείων, ίσως και να περισταλούν αυτές οι υπηρεσίες. Το Μάιο και τον Ιούνιο να μειώσουμε τα ραντεβού. Προέχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα”.

Για τη δημιουργία μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στην Τέντα, που έχει ακουστεί, ανέφερε ότι “είναι θέμα απόφασης της Υγειονομικής Περιφέρειας και της Πολιτείας. Βλέπουμε να προχωρούν τα εμβολιαστικά κέντρα στις θέσεις που είναι, και στην Κυπαρισσία αυξάνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξουν”.

Για την εικόνα στην κλινική Covid του νοσοκομείου είπε ότι “μειώνονται οι ασθενείς, υπάρχουν πολλά εξιτήρια τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει μια μείωση των μολύνσεων, υπάρχει καλύτερος έλεγχος στην κοινότητα. Και ο ΕΟΔΥ κι εμείς κάνουμε rapid test. Και στα Τακτικά Ιατρεία προλάβαμε πολλές περιπτώσεις πριν μπουν στο χώρο του νοσοκομείου, με θέματα μόλυνσης από τον ιό. Οσο περισσότεροι έλεγχοι γίνονται, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα φέρουν”.

Ωστόσο, η διοικήτρια ξεκαθάρισε ότι “από την επόμενη εβδομάδα οι συμπολίτες μας που έχουν ραντεβού, δεν θα μπαίνουν στο νοσοκομείο, στα Τακτικά Ιατρεία, αν δεν έχουν κάνει τεστ. Και πλέον δεν θα κάνουμε εμείς εδώ. Δεν επαρκεί το προσωπικό και ο χρόνος για τεστ. Θα χάνονται τα ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία, αν δεν προσκομίζουν αρνητικό τεστ”.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος μας είπε ότι αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα στο Κ.Υ. Στις 5 Μαΐου οι 2 εμβολιαστικές γραμμές θα γίνουν 4, και παρατήρησε: “Συμπολίτες μας πλέον κλείνουν πάλι ραντεβού για εμβόλιο. Πέντε μέρες πριν δεν έβρισκαν ραντεβού, ξαφνικά σήμερα μπορούν να κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Μας ενημέρωσε ότι “κάνουμε σήμερα 160 - 170 την ημέρα, και πλέον θα εμβολιάζουμε διπλάσιο αριθμό. Θα υπάρχει πάντα η ίδια προσοχή για τον συμπολίτη μας. Εχουμε ξεπεράσει τους 9.000 εμβολιασμούς (δόσεις) και δεν υπάρχει καμία παρενέργεια, κανένα πρόβλημα κι εδώ, αλλά και στα άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Εμβολιάζουμε με Pfizer, άτομα από 65 χρονών και πάνω, άτομα από το χώρο της υγείας, ένστολους και εκπαιδευτικούς”.

Για την περίπτωση της δημιουργίας μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στην Τέντα, μας είπε ότι “το άκουσα από τον δήμαρχο και το βρίσκω θετικό. Θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς καθημερινά, θα μπορούμε να εμβολιάσουμε περισσότερα άτομα. Και με τη βοήθεια ιδιωτών γιατρών, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους”.

Κλείνοντας, απάντησε σε σχετική ερώτησή μας λέγοντας ότι “δεν υπάρχει καμία έλλειψη εμβολίων”.