Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 08:28

Τι ισχύει για τα rapid test στα φαρμακεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Από τη Δευτέρα, πρώτη μέρα διενέργειας των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ουρές που σχηματίζουν οι ενδιαφερόμενοι έξω από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι μεγάλες, ενώ η αναμονή έφτανε -στις αρχές τουλάχιστον της εβδομάδας- σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τη μία ώρα.

Οσο οι ανεμβολίαστοι θα μένουν σταθεροί στην επιλογή τους και με την πιθανότητα να μην ανοίξει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες ομάδες, η διενέργεια των rapid test μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον κλάδο που εργάζεται κανείς, θα γίνει μια κατάσταση που θα παγιωθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών διαγνωστικών και μικροβιολογικών κέντρων χρεώνει τη συγκεκριμένη υπηρεσία 10 ευρώ, τιμή που έθεσε ως πλαφόν η κυβέρνηση, ενώ πάλι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα τεστ που γίνονται σε αυτά τα σημεία είναι ρινικά. Παράλληλα, από τη Δευτέρα, ορισμένα φαρμακεία της Καλαμάτας εξυπηρετούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο μια μερίδα κόσμου που γνώριζε αυτή την πληροφορία εκ των προτέρων. 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ RAPID TEST

Οπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Σωτήρης Αργυρόπουλος, όποιος φαρμακοποιός πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να προχωρήσει σε διενέργεια rapid test στο φαρμακείο του.

«Αυτές αφορούν τον χώρο και την τήρηση των συνθηκών υγιεινής» εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος τονίζοντας πως μέχρι στιγμής από το ξεκίνημα της εβδομάδας τα φαρμακεία που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα είναι μεμονωμένα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Σε ό,τι έχει να κάνει με μια πιθανή λίστα ούτως ώστε να μπορεί να τα βρει εύκολα το κοινό και να μην ξεκινάει έναν μαραθώνιο τηλεφωνημάτων και επαφών μέχρι να εντοπίσει το πιο κοντινό του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς δεν μπορούν να διαχωριστούν τα φαρμακεία σε αυτά που κάνουν τεστ και σε αυτά που δεν κάνουν. «Σε γενικές γραμμές αν κάποιος φαρμακοποιός επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία στον χώρο του μπορεί» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παύλος Μπουζιάνης σημείωσε στην «Ε» πως δεν έχουν αποφασίσει όλοι οι φαρμακοποιοί να κάνουν τη διαδικασία στο χώρο τους, καθώς ορισμένοι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας που δεν τους αφήνει τα χρονικά περιθώρια για διενέργεια rapid test, ωστόσο αν το αποφασίσουν έχουν τη δυνατότητα, καθώς έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ όπου ανεβαίνουν τα στοιχεία και τα αποτελέσματα, τα οποία εν συνεχεία τυπώνονται από τους πολίτες για κάθε χρήση.

«Στα περισσότερα φαρμακεία της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, το δείγμα το παίρνουν έξω από το φαρμακείο, προφανώς για λόγους ασφάλειας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως στο άκουσμα της είδησης και μόνο πως φαρμακεία προχωρούν σε τεστ, προφανώς κάποιοι συνάδελφοι θα ενεργοποιηθούν στο συγκεκριμένο κομμάτι, δίνοντας στους πελάτες τους αυτή την επιλογή, ώστε να μην συνωστίζονται εν μέσω πανδημίας έξω από τα διαγνωστικά κέντρα. 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μπουζιάνης δήλωσε πως η διενέργεια rapid test εξυπηρετεί απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν μικροβιολογικά εργαστήρια. «Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Πριν λίγες μέρες έκανα rapid test σε δύο ξένους τουρίστες που ήθελαν να ταξιδέψουν, ερχόμενοι από την Πύλο» σχολίασε, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη κατάκτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κατ’ επέκταση στην παροχή υπηρεσιών. «Παράλληλα, είναι γεγονός πως τα τεστ στους χώρους μας αποτελούν μια οικονομική ενίσχυση, μιας και τα περισσότερα φαρμακεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα» είπε καταλήγοντας. 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Τα τεστ μπορούν να είναι και σιέλου για όσους δεν επιθυμούν να κάνουν ρινικά. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν με όριο τα 10 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και κάποια φαρμακεία που χρεώνουν κάτω από την τιμή αυτή, φτάνοντας τα 9 ευρώ. Το κόστος στα τεστ, όπως τονίζεται στους κύκλους των φαρμακοποιών, μπήκε από την κυβέρνηση με τη λογική να λειτουργήσουν και ως κίνητρο να τα αφήσει κάποιος στην άκρη και να προτιμήσει στο τέλος τον εμβολιασμό. «Δεν μπορούμε ρίχνοντας κατά πολύ τις τιμές σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού να δώσουμε κίνητρα στους αντιεμβολιαστές. Δεν είναι ηθικό» δήλωσε στην «Ε» φαρμακοποιός της Καλαμάτας.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Ακόμα και αν όσο περνάει ο καιρός ο κόσμος που θα επισκέπτεται τα φαρμακεία για να κάνει rapid test αρχίζει να μειώνεται λόγω επιλογής του εμβολιασμού ή της επίσκεψης σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, η υπηρεσία αυτή καλό θα ήταν να παραμείνει, μιας και όταν θα αρχίσει ξανά η τουριστική σεζόν, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία στους επισκέπτες, εφόσον η πανδημία δεν απομακρυνθεί από την καθημερινότητά μας το ερχόμενο καλοκαίρι. Αν κάποιος επιθυμεί τη διενέργεια rapid test σε φαρμακείο, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό της γειτονιάς του, ρωτώντας αν την κάνει το ίδιο ή αν ο φαρμακοποιός του γνωρίζει κάποιο άλλο.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε στα φαρμακεία της Μεσσηνίας η χορήγηση self tests για μαθητές