Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 09:08

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (βίντεο)

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (βίντεο)

Σημαντικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στις οικογένειές τους, προσφέρει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας που βρίσκεται στην πόλη, ανατολικά του ναού του Αγίου Νικολάου (Περρωτού 3).

Για τις υπηρεσίες και για την προσφορά της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και της Κινητής Μονάδας του νομού, ενημέρωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, η ψυχίατρος του Κέντρου Σοφία Δήμα και η κοινωνική λειτουργός της Κινητής Μονάδας Δήμητρα Θεοχάρη, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου.

Η κ. Αλειφέρη είπε ότι “σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε πολύ περισσότερο την κοινωνία για τη δυνατότητα που έχει να πάρει βοήθεια στα θέματα ψυχικής υγείας” και παρατήρησε πως “αυτό το κομμάτι της υγείας μας είναι ένα ταμπού και υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται άβολα στο να ζητήσουν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας”.

Ενημέρωσε ότι “υπάρχει ένα πλέγμα υπηρεσιών, με δυσκολίες και ατέλειες ενδεχομένως, που υποστηρίζει πολλούς ανθρώπους” και πρόσθεσε: “Εδώ σε αυτόν τον χώρο, στο Κ.Ψ.Υ. μπορούν να νιώθουν σαν το σπίτι τους, να έρθουν να εμπιστευτούν τα προβλήματά τους και θα λάβουν εξειδικευμένη βοήθεια. Υπάρχει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, εκτός νοσοκομειακού χώρου, υπάρχει και το Νοσοκομείο Καλαμάτας που παρέχει και τακτικά ραντεβού σε ψυχιατρικούς ασθενείς ή άτομα με προβλήματα διαταραχών με περίπου 1.500 επισκέψεις τον χρόνο και νοσηλείες στην κλινική με περίπου 200 άτομα τον χρόνο. Υπάρχει και ο ανοιχτός ξενώνας φιλοξενίας ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα, που είναι σε επόμενο διάστημα και χρειάζεται γνωμοδότηση. Η κινητή μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί με οικονομική στήριξη από το ΕΣΠΑ και θα συνεχίσει με δικούς μας πόρους. Ολα προσφέρουν υπηρεσίες με υψηλό επαγγελματισμό. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας έχει περίπου 500 επισκέψεις ανά μήνα”.

Η διοικήτρια, αφού επεσήμανε ότι “δομές και προσωπικό είναι στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν συγγενείς με προβλήματα”, παραδέχθηκε πως “δεν υπάρχει δημόσια παιδοψυχιατρική δομή στο νομό και υπάρχει ανάγκη για παιδοψυχίατρο, το βλέπουμε με την κινητή μονάδα που υποστηρίζει πολλά άτομα” και δήλωσε ότι “στην προκήρυξη θα βάλουμε μόνιμη θέση ψυχιάτρου  και παιδοψυχιάτρου στο Κέντρο”.

Η ψυχίατρος Σ. Δήμα ενημέρωσε ότι “το Κέντρο Ψυχικής Υγείας προσφέρει ψυχιατρική διάγνωση, παρακολούθηση, υποστήριξη ασθενούς, ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική ζεύγους και γονέων, λογοθεραπεία και κλινική ντέπο, δηλαδή οι ασθενείς κάνουν τα ενέσιμα κάθε 15νθήμερο ή τρίμηνο”. Κι επεσήμανε πως “η βασική έλλειψη είναι ότι είμαι η μία και μοναδική ψυχίατρος, επικουρική έως το Δεκέμβριο. Δεν λειτουργεί παιδοψυχιατρικό, υπάρχει μόνο λογοθεραπεύτρια ανηλίκων”.

Η κοινωνική λειτουργός Δ. Θεοχάρη παρατήρησε ότι “η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας από τον Σεπτέμβριο 2022 αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας” και σημείωσε: “Στόχος μας η πρόληψη υποτροπών και κρίσεων των ασθενών μέσα από την παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή νέων εισαγωγών στην Ψυχιατρική Κλινική. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της θεραπείας και την παρακολούθηση”.

Καταλήγοντας, αφού ενημέρωσε ότι η κινητή μονάδα  εξυπηρετεί 247 ενήλικες ασθενείς, παρότρυνε όλους τους κατοίκους του νομού με ψυχικά προβλήματα να εμπιστευτούν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Νοσοκομείο και την Κινητή Μονάδα.

Γ.Σ.