Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 18:03

Νοσοκομείο Κυπαρισίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον αναπληρωτή διοικητή

Γράφτηκε από τον

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ είχε χθες η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με τους οποίους συζητήθηκαν τόσο τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Οι εργαζόμενοι για ακόμη μία φορά στάθηκαν στην συμπεριφορά του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου (στην ουσία διοικητή) καταγγέλλοντας αυθαιρεσίες και πρακτικές που δεν αρμόζουν σε διοικητή νοσηλευτικής μονάδας. Από εκεί και πέρα επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο τον τομέα υγείας, αλλά και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Η Υγεία» Σοφία Ντουνούκου επισήμανε: «Στη συνάντηση αυτή η ομοσπονδία ενημερώθηκε για τα σοβαρά ζητήματα του νοσοκομείου μας, που έχουν να κάνουν με την γενικότερη πολιτική που ασκείται στο χώρο της δημόσιας υγείας και αφορούν κυρίως την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων με συνέπεια τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπως και σε υγειονομικό υλικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και βεβαίως στα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκαλούν στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου οι αυθαιρεσίες του απερχόμενου αναπληρωτή διοικητή.

Προβλήματα από συμπεριφορές και πρακτικές που δεν αρμόζουν σε δημόσιο λειτουργό, πολύ δε περισσότερο όταν αυτός διοικεί νοσηλευτική μονάδα. Για τα προβλήματα του νοσοκομείου μας ενημερώσαμε πρόσφατα και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξάνθο και αναμένουμε την ανταπόκρισή του σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσε. Τέλος, το προσεχές διάστημα το σωματείο μας προγραμματίζει συνάντηση με την καινούργια διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να την ενημερώσουμε  λεπτομερώς για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο μας».

Ο Βασίλης Μιχαλόπουλος γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε: «Είμαστε σε μια εξόρμηση της ΠΟΕΔΗΝ σε νοσοκομείο της περιφέρειας και της Αττικής για την καταγραφή των προβλημάτων και την επίλυσή τους. Τα προβλήματα αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά κυρίως την καλύτερη παροχή υγείας προς τους πολίτες. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ύστερα από συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων διαπιστώσαμε αρκετά σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι αυτά που αφορούν το σύνολο των νοσοκομείων της πατρίδας μας και είναι αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης μέχρι σήμερα πολιτικής των μνημονίων στο χώρο της υγείας και το δεύτερο είναι προβλήματα που έχουν ιδιαιτερότητα εδώ στο νοσοκομείο. Στην πρώτη περίπτωση να αναφέρουμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό. Μεγάλο θέμα είναι η υποχρηματοδότηση με μεγάλες ελλείψεις σε υλικά, μεγάλο θέμα είναι τα αλλότρια καθήκοντα που μεταφέρουν προσωπικό από την μια υπηρεσία στην άλλη, είναι το ζήτημα του ενιαίου συστήματος αμοιβών νοσοκομείων το οποίο είχαμε χαρακτηρίσει σαν ταφόπλακα του εθνικού συστήματος υγείας και υπήρχε ελπίδα με τη νέα κυβέρνηση να μπει φρένο σε αυτό το νομοσχέδιο, όμως η δήλωση του υπουργού άλλα μας λέει».

Μιλώντας ειδικά για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας τόνισε: «Μας αναφέρθηκαν ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες της διοίκησης σε ό,τι αφορά συμπεριφορές απέναντι σε συναδέλφους. Μας αναφέρθηκε ότι υπάρχει παντελής έλλειψη συνεργασίας διοίκησης και εργαζομένων σε πάρα πολλά ζητήματα. Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ούτε φέουδα ούτε ιδιοκτησίες κανενός. Είναι υπηρεσίες που χρέος έχουν να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη και κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο γρανάζι σε αυτή τη μηχανή».

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ευαγγελάτος γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε: «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία καταγραφής προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου η Ομοσπονδία να ιεραρχήσει τα προβλήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς η υγεία νοσεί, συνεχίζει να νοσεί και με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες που άλλα έταζαν προεκλογικά και άλλα γίνονται. Αν και έχουν κάνει κάποια θετικά, δυστυχώς τα μεγαλύτερα εγκλήματα συνεχίζουν να γίνονται με τις τοποθετήσεις παλαιών ετών διοικήσεων που λειτουργούν άναρχα».

Κ.Μπ.