Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 08:44

Το πρόγραμμα παραλαβής της Ένωσης Μεσσηνίας: Στο 1,50 ευρώ η τιμή της σταφίδας

Γράφτηκε από τον
Το πρόγραμμα παραλαβής της Ένωσης Μεσσηνίας: Στο 1,50 ευρώ η τιμή της σταφίδας

 

Στο 1,50 ευρώ το κιλό είναι η ενδεικτική τιμή για τη φετινή σταφίδα, αμακινάριστη, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης.

“Βλέποντας την αγορά στη συνέχεια πώς θα διαμορφωθεί, θα δοθεί και εκκαθάριση στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου”, παρατήρησε σχετικά.

Ο γενικός διευθυντής Γιάννης Πάζιος διευκρίνισε ότι δύο μέρες μετά την παράδοση ο παραγωγός θα παίρνει το 1 ευρώ και μέσα στο μήνα τα 50 λεπτά.

Το πρόγραμμα της παραλαβής της σταφίδας από την Ενωση είναι: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή σε Γιάλοβα και Μεσσήνη. Τρίτη - Πέμπτη σε Γαργαλιάνους και Κόμπους. Στο εργοστάσιο της Θουρίας μετά από συνεννόηση.

Στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρέστη και ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Γιάννης Ζωντανός, ο κ. Λαζόγιαννης είπε ότι “είναι καλή η ποιότητα της σταφίδας, άριστη η ποιότητα σε όλο το νομό”.

Για τις καταστροφές από τα άγρια ζώα, από τα αγριογούρουνα, παρατήρησε πως “η ζημιά σε κάποιες περιοχές είναι μεγάλη. Παραγωγοί δεν πάτησαν καθόλου να τρυγήσουν”. Επεσήμανε ότι “η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μας αποζημιώνει για τις ζημιές από τα άγρια ζώα. Αφού δεν μας αποζημιώνει, να μας επιδοτήσει να φράξουμε τα κτήματα”. Παρατήρησε πως “από τη ζημιά από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια κάποιοι δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση” και σημείωσε ότι “το κίνητρο για τους παραγωγούς είναι η αναδιάρθρωση. Να επιδοτήσουν την αναδιάρθρωση, είναι εξαγώγιμο προϊόν η σταφίδα. Θα επισκεφθούμε το νέο υπουργό το Σεπτέμβριο”.

Ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής κάλεσαν τους παραγωγούς να εμπιστευτούν την Ενωση, να παραδώσουν τη σταφίδα στο συνεταιρισμό που έχει άριστη συνεργασία με την ΣΚΟΣ και την Παναιγιάλειο Ενωση.

Τέλος, ο κ. Λαζόγιαννης παρατήρησε πως “ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε εγκατάλειψη και ο κόσμος σε απόγνωση, τώρα δείχνουν ένα ενδιαφέρον οι παραγωγοί για τη σταφίδα που έζησε γενιές και γενιές. Εχουμε πέσει στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς και είναι μεγάλο λάθος”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER