Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 20:22

Ζητούν στήριξη αγροτικού εισοδήματος οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού και Κοντοβουνίων

Γράφτηκε από την
Ζητούν στήριξη αγροτικού εισοδήματος οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού και Κοντοβουνίων

 

“Μετά την «ατομική ευθύνη» που αναλάβαμε όλοι οι αγρότες - κτηνοτρόφοι, αλλά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα”, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού και Κοντοβουνίων, απαιτούν από την κυβέρνηση “να πάρει τη δική της ευθύνη”.

Και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι δική της ευθύνη “είναι το αποδομημένο σύστημα υγείας, οι μειωμένοι μισθοί και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής στους εργαζόμενους, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς”.

Οι σύλλογοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι “συνεχίζει και μέσα στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού να προκαλεί τους αγρότες με την στάση της” και παρατηρούν πως ο “αδιάλλακτος υπουργός κ. Βορίδης μετά τις συναντήσεις του με τους βιομηχάνους και την ησυχία που επικρατεί στα ΜΜΕ για το προσφυγικό, που είχε καθημερινές τοποθετήσεις, κλείστηκε "στο σπίτι" μιας και οι αγρότες και τα προβλήματα επιβίωσής τους δεν τον αφορούν”.

Αφού αναφέρουν τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, επισημαίνουν ότι “έχουν φυτευτεί στα χωράφια της Μεσσηνίας εκατοντάδες στρέμματα πατάτας, κηπευτικών χαμηλής κάλυψης, κηπευτικών στα θερμοκήπια, φρούτων εποχής (καρπούζια, φράουλες κ.ά.) και θερμοκήπια λουλουδιών, προϊόντα τα οποία μένουν αδιάθετα και χαλάνε με την πάροδο του χρόνου. Πρακτικά, δηλαδή, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι, αν και έχουν κάνει τεράστια έξοδα για να παράγουν προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, τελικά δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους”.

Δηλώνοντας ότι “μέσα στον «πόλεμο» δυναμώνουμε τη φωνή μας, δεν μένουμε σιωπηλοί”, διεκδικούν, μεταξύ άλλων:

“- Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιονδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο αλλά και παραγωγούς που τους προμηθεύουν.

- Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

- Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

- Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

- Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

- Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των κέντρων υγείας, ήδη η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια ήταν άθλια, τώρα είναι επικίνδυνη”.


NEWSLETTER