Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 17:00

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης για τις αποζημιώσεις πατατοπαραγωγών

Γράφτηκε από την


“Να αφήσουν ο υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα λόγια στις κάμερες και να δώσουν εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις” για τους πατατοπαραγωγούς, ζητεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει ότι “μετά από 8 μήνες σε συνθήκες πανδημίας οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι” και σημειώνει:
“Την ίδια στιγμή προκλητικά ο υπουργός και η κυβέρνηση καυχιούνται ότι «όλα κυλούν ομαλά και έχουν αποζημιώσει κάθε κλάδο του αγροτικού τομέα που έχει πληγεί».
Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός στα «σουλάτσα» που κάνει στην περιοχή, μιλώντας με ύφος «1000 καρδιναλίων» παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα, προς εξυπηρέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Είναι προκλητικοί! Είναι επικίνδυνοι. Η αλήθεια για τους αγρότες είναι δραματική. Τώρα διανύουμε την περίοδο που οι πατατοπαραγωγοί ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν για την νέα χρονιά. Ηδη ο πατατόσπορος έφτασε στους εμπόρους και τους γεωπόνους και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή 1,60 το κιλό. Για να μπει ο σπόρος πρέπει να πληρωθεί, να ετοιμαστούν τα χωράφια, να φυτευτεί. Και αυτό απαιτεί έξοδα, την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ευρώ. Οι παραγωγοί είναι χρεωμένοι στους εμπόρους, από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, και δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν σπόρο και να ξανακαλλιεργήσουν. Την ίδια στιγμή μένουν απροστάτευτοι από τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις”.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Για το θέμα των εργατών γης για την ελαιοσυγκομιδή, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης απαιτεί “να έρθουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια τώρα με ευθύνη του κράτους, για την μεταφορά τους, τον τόπο διαμονής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται”. Ο σύλλογος αντιδρά στο γεγονός ότι “η κυβέρνηση από πάνω μας ζητά να πληρώσουμε χαράτσι για να κάνουμε πρόσκληση σε συγκεκριμένα άτομα που θέλουμε να απασχολήσουμε και να είμαστε και υπεύθυνοι για το αν είναι υγιείς”.
Για το ζήτημα της προστασίας από τον κορονοϊό και της παροχής υπηρεσιών υγείας, ο σύλλογος παρατηρεί:
“Με τα νούμερα των κρουσμάτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης παραμένει σε άθλια κατάσταση, τα αγροτικά ιατρεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση. Και σε μια περίοδο που λόγω της ελιάς αυξάνονται τα ατυχήματα παραδοσιακά, δεν υπάρχει γιατρός πουθενά. Απαιτούμε: Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό. Πλήρης λειτουργιά και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης.
Ειδικά για τα σχολεία, σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς γενικεύεται η ανησυχία και η ανασφάλεια. Απαιτούμε: Αμεσα και δωρεάν τεστ στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάλυψη με ευθύνη του κράτους του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του δήμου να γίνονται απολυμάνσεις στους σχολικούς χώρους, επίσης να προβλέψουν για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από τα χωριά στα σχολεία”.