Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 16:45

Μεγάλη η μείωση της παραγωγής ξηρών σύκων

Γράφτηκε από την

Η μεγάλη ζήτηση για ξηρά σύκα ήταν αδύνατον να καλυφθεί από τη φετινή μειωμένη ελληνική παραγωγή, ενώ τα αυξημένα ναύλα μεταφοράς δεν επηρέασαν τις εξαγωγές, επειδή οι καταναλωτές δεν είχαν πρόβλημα να πληρώσουν ακριβότερα το προϊόν.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agrotypos.gr, σύμφωνα με το οποίο η μείωση της παραγωγής στην Εύβοια άγγιξε το 50% ενώ μεγάλη ήταν η μείωση και στη Μεσσηνία λόγω του καύσωνα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ:

«Όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, Δημήτρης Στολίδης, η μείωση κατά μέσο όρο ήταν στο 45%, ενώ υπήρξαν και κτήματα με μεγαλύτερο ποσοστό ζημίας από τις φωτιές. Παράλληλα, ζημιές έχει υποστεί καθώς φαίνεται και το φυτικό κεφάλαιο, με πολλούς παραγωγούς να παραπονιούνται για ξήρανση κλαδιών, ακόμα και ολόκληρων δέντρων. Σύμφωνα με τον κ. Στολίδη, μια καλή χρονιά στην Εύβοια η παραγωγή ξηρών σύκων μπορεί να ανέλθει σε 3.000 με 3.500 τόνους, ενώ φέτος δεν έφθασε ούτε τους 2.000 τόνους. Λόγω της μείωσης ο Συνεταιρισμός, που εξάγει το 80% των σύκων του, δεν έχει πλέον αποθέματα. Σε σχέση τέλος με τις τιμές παραγωγού, ο κ. Στολίδης μας είπε πως κυμάνθηκαν μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούμα της Agrexpo, υπήρξε σημαντική πτώση παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποκορύφωμα τον καύσωνα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή ξηρών σύκων στη Μεσσηνία δεν ξεπέρασε φέτος τους 1.800 τόνους, ενώ στην Εύβοια ίσως ήταν λίγο πάνω από 2.000 τόνους. Όπως λέει ο κ. Γκούμας, υπήρχε ζήτηση και φέτος από χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ το προϊόν και οι εξαγωγές δεν επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις στα ναύλα, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συκικής, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, η μείωση της παραγωγής έφθασε το 50% φέτος λόγω του καιρού στη Μεσσηνία, οι δε τιμές στο συμβατικό ήταν για την πρώτη ποιότητα στα 2,30 ευρώ. Η Συκική έστειλε φέτος λιγότερες ποσότητες σε όλους τους πελάτες, καθώς δεν υπήρχε προϊόν, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC), η παραγωγή της Τουρκίας το 2021-2022 προβλέπεται ότι ανήλθε σε 75.000 τόνους, ενώ υπάρχουν και 7.000 τόνοι περσινά αποθέματα, δηλαδή η προσφορά ανέρχεται φέτος σε 82.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά πάλι την Τουρκία, οι εξαγωγές ξηρών σύκων μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2020 και 25 Σεπτεμβρίου 2021 έφτασαν τους 70.850 τόνους, με κορυφαίες αγορές αυτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα τώρα σύμφωνα με το INC, η παραγωγή ξηρών σύκων το 2021-2022 υπολογίζεται σε 7.000 τόνους, νούμερο με το οποίο διαφωνούν οι εκπρόσωποι των φορέων στην Ελλάδα, τα δε αποθέματα από την περσινή χρονιά είναι ελάχιστα και εκτιμώνται σε μόλις 200 τόνους. Στους 25.000 τόνους υπολογίζει, τέλος, την παραγωγή σύκων το INC στο Ιράν, σε 12.000 τόνους στην Ισπανία και σε 8.000 τόνους σε ΗΠΑ και Αφγανιστάν».