Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 09:06

Ενίσχυση μέχρι 40 ευρώ το στρέμμα σε ελαιώνες, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ

Γράφτηκε από την
Ενίσχυση μέχρι 40 ευρώ το στρέμμα σε ελαιώνες, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ

 

Έως 40 ευρώ το στρέμμα θα έχουν λαμβάνειν οι ελαιοπαραγωγοί από τα καθεστώτα άμεσης ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ, συν χρήματα από το νέο "πρασίνισμα", με τις ειδικές δράσεις για τις δενδροκαλλιέργειες να προσφέρουν διάφορα πριμ που φτάνουν έως και τα 50 ευρώ το στρέμμα.

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ του agronews.gr, σύμφωνα με το οποίο: "Οι κάτοικοι ορεινών περιοχών και μειονεκτικών θα λαμβάνουν και εξισωτική ύψους 12 ευρώ και 8,8 ευρώ αντίστοιχα. Πάντως, παρεμβάσεις που αφορούν συγκεκριμένα την ελιά είτε με τη δημιουργία μίας ξεχωριστής αγρονομικής περιφέρειας για τα δικαιώματα είτε με συνδεδεμένη είτε με ειδική μέριμνα για μεγαλύτερο πριμ στην εξισωτική δεν προχώρησαν τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Μένει να φανεί αν στη δεύτερη επεξεργασία του Στρατηγικού Σχεδίου εντός του 2022 σε συνεργασία με την ΕΕ, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε σχετικές τροποποιήσεις. Αναλυτικά οι βιοκαλλιεργητές έχουν λαμβάνειν από τη νέα ΚΑΠ:

- Η ελιά ανήκει στην αγρονομική περιφέρεια των δενδρώνων, με τη θεωρητική μέση αξία του δικαιώματος έως το 2026 να ορίζεται στα 29 ευρώ το στρέμμα.

- Δικαιούχοι οι ελαιοπαραγωγοί με 10-40 στρέμματα ελαιώνα. Ενίσχυση 11,7 ευρώ το στρέμμα. Το πριμ δίνεται σε ολόκληρη την επιλέξιμη έκταση του ελαιοπαραγωγού.

- Όσοι ελαιοπαραγωγοί κάτω των 40 ετών κάνουν ΟΣΔΕ το 2023 και δεν έχει περάσει 5ετία από την πρώτη φορά που έκαναν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, θα λάβουν επιπλέον 7 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση για όλη την έκταση.

Οικολογικά σχήματα (νέο "πρασίνισμα")

Εφαρμογή ζωνών οικολογικής εστίασης στις δενδρώδεις: Ενίσχυση 25 ευρώ/ στρέμμα.

Διατήρηση αγροδασικών οικοσυστημάτων: Ενίσχυση 25 ευρώ το στρέμμα.

Xρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης ή με παρεμποδιστές: Ενίσχυση 6 ευρώ. Ίδια ενίσχυση και για βιοδιεγέρτες.

Διατήρηση της βιολογικής γεωργίας: Ενίσχυση 50,5 ευρώ το στρέμμα.

Μέσα στο Φεβρουάριο θα ανοίξουν για αιτήσεις βιολογικής γεωργίας και απονιτροποίησης, οι οποίες αμφότερες αφορούν τους ελαιοκαλλιεργητές.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το μέτρο 11 της βιολογικής γεωργίας για τους ελαιώνες το πριμ διαμορφώνεται στα 62,9 ευρώ το στρέμμα για αγροτεμάχια που είναι ακόμα συμβατικά και στα 45,5 ευρώ το στρέμμα για αγροτεμάχια που καλύπτονταν με σύμβαση με οργανισμό πιστοποίησης έως και τις 30/12/2020.


NEWSLETTER