Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 17:45

ΣΥΚΙΚΗ: “Δεν αρκεί το 1 εκ. ευρώ για την αναδιάρθρωση”

Γράφτηκε από την

Με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου για να συζητήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, καθώς ο συνεταιρισμός καλείται να βρει 500.000 ευρώ επειδή δεν αρκεί το 1 εκ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την αναδιάρθρωση αναφέρει ότι θα πρέπει να φυτευτούν νέες ποικιλίες, ενώ η αγορά ζητεί την υπάρχουσα.  

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο: https://www.agrotypos.gr/ «Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στην οποία θα συζητήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να πάρει κάθε συνεταιρισμός είναι 1 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό δεν επαρκεί. Όμως ο συνεταιρισμός θα πρέπει να βρει τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ από ιδία χρηματοδότηση, κάτι που είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο με την έλλειψη ρευστότητας.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η απόφαση αναφέρει ότι τα δέντρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες ποικιλίες. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στα σύκα γιατί η αγορά αναζητά την ήδη υπάρχουσα ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες). Αυτό πάντως εκτιμώ ότι είναι εύκολο να λυθεί.

Η ενίσχυση ανά παραγωγό είναι στα 300 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτή αφορά το κόστος του δενδρυλλίου και τα εργατικά εκρίζωσης διαμόρφωση του εδάφους αν χρειαστεί και νέας φύτευσης (στύλους κ.α.). Δεν κάνει όμως την αναπλήρωση εισοδήματος του παραγωγού. Τα δέντρα γίνονται παραγωγικά από τα 5 έτη και στα 7 - 8 δίνουν υψηλές αποδόσεις. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει κάποιο εισόδημα ο παραγωγός. 

Εμείς πάντως συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανανέωση των συκεώνων με την προμήθεια των δενδρυλλίων στους παραγωγούς με συμβολικό αντίτιμο».