Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 21:33

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Διαμαρτυρία για αποκλεισμό από το πρόγραμμα νέων γεωργών

Γράφτηκε από την
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Διαμαρτυρία για αποκλεισμό από το πρόγραμμα νέων γεωργών

“Υπαιθρος ώρα μηδέν”, τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τον αποκλεισμό του 40,3% των υποψηφίων της Τριφυλίας στο πρόγραμμα νέων γεωργών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, σε επιστολή του προς το Γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους βουλευτές Μεσσηνίας.

Επισημαίνει ότι οι 56 υποψήφιοι που κατατάχθηκαν στους επιλαχόντες, πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά “δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, επειδή δεν καλύπτονται από τις πιστώσεις της περιφέρειας” και κάνει λόγο για “νέα παιδιά, τα οποία νιώθουν και δηλώνουν προδομένα και ίσως εξαπατημένα αφού η βοήθεια που ανέμεναν, έμεινε στις εξαγγελίες της τηλεόρασης και του διαδικτύου”.

Ο Α.Σ. Φιλιατρών παρακαλεί όλους αυτούς τους υπεύθυνους να δουν το θέμα προσεκτικά και να διευρυνθούν οι πιστώσεις, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα, που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Αθανασόπουλος και ο γραμματέας Δημήτρης Στασινόπουλος και η οποία αποστέλλεται και στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σημειώνει:

“Τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2014 - 2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 - 2022.

Στην Τριφυλία 56 υποψήφιοι νέοι γεωργοί κατατάσσονται στους επιλαχόντες, από 139 υποψηφίους σύνολο, δηλαδή 40,3%. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι με πολύ ενθουσιασμό αλλά και μεγάλο αγώνα, απέκτησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ίδρυσαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, απέκτησαν κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να έχουν διακόψει και την προηγούμενη εργασία τους.

Κύριοι, μιλάμε για μια περιοχή (Τριφυλία) υψηλής παραγωγικότητας με θερμοκηπιακές μονάδες, υπαίθριες καλλιέργειες, δυναμική καλλιέργεια της ελιάς και σύγχρονα οινοποιεία. Μαζί με την Κρήτη κυριολεκτικά ταΐζουμε την Ελλάδα και συμμετέχουμε σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας μέσω των εξαγωγών των προϊόντων μας.

Οι νέοι αυτοί πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να προχωρήσουν χωρίς τη σημαντική βοήθεια των πόρων του προγράμματος ιδιαίτερα μάλιστα μετά από τη δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας αλλά και τις συνέπειες του πολέμου σε διεθνές επίπεδο με την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί;

Τι να απαντήσουμε σαν θεσμός αλλά και σαν μεγαλύτεροι σε αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία νιώθουν και δηλώνουν προδομένα και ίσως εξαπατημένα αφού η βοήθεια που ανέμεναν, έμεινε στις εξαγγελίες της τηλεόρασης και του διαδικτύου; Ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, επειδή δεν καλύπτονται από τις πιστώσεις της περιφέρειας.

Είναι λάθος να οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι στο περιθώριο, να κοπούν τα φτερά τους στο ξεκίνημά τους και να δημιουργηθεί μέσα τους μια διαρκής αμφισβήτηση και αντιπαλότητα με τους κυβερνώντες και για τα πραγματικά κίνητρά τους.

Δείτε σας παρακαλούμε το θέμα προσεκτικά, πιστεύουμε πως μπορεί να βρεθεί τρόπος να διευρυνθούν οι πιστώσεις και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να ενταχθούν και οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα για να προλάβουμε και να αποφύγουμε τιε συνέπειες από τα προβλήματα που σας αναφέραμε πιο πάνω αλλά και από πλήθος άλλων προβλημάτων που δεν είναι δυνατό να αναφερθούν και να αναλυθούν σε μια επιστολή. Αναμένουμε τις ενέργειές σας”.


NEWSLETTER