Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 09:04

Παραμένει η αβεβαιότητα για την τιμή της σταφίδας

Γράφτηκε από τον
Παραμένει η αβεβαιότητα για την τιμή της σταφίδας

 

Παραμένει η αβεβαιότητα για την τιμή της φετινής παραγωγής σταφίδας, ενώ αναμένεται να υπάρχει υπερπαραγωγή σε όλους τους νομούς, όχι μόνο στη Μεσσηνία.

Αβεβαιότητα που δημιουργεί απειλή για τη συνέχιση της παραδοσιακής παραγωγής και προοπτική για την εγκατάλειψή της.

Η Παναιγιάλειος και οι Ενώσεις από τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές δίνουν αγώνα για 1,5 ευρώ το κιλό, ως η ελάχιστη τιμή για τους παραγωγούς.

Αυτά σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

“Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για την τιμή της σταφίδας, υπάρχει αβεβαιότητα”, ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης. Παρατήρησε πως “αγωνιζόμαστε με επικεφαλής την Παναιγιάλειο να αντέξουμε, να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή. Επιμένουμε στο 1,5 ευρώ ως ελάχιστη τιμή για τους παραγωγούς. Με αυτή την τιμή ίσα - ίσα βγαίνει το κοστολόγιο για τους παραγωγούς με τις μεγάλες ανατιμήσεις που βιώνουμε. Δεν είναι ικανοποιητική, αλλά είπαμε πως είναι η ελάχιστη και θα προσπαθήσουμε για παραπάνω”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης κάλεσε τους παραγωγούς “να φροντίσουν το προϊόν τους, να μην το δώσουν όσο - όσο, παρά τις μεγάλες ανάγκες που έχουν με την εκρηκτική αύξηση του ρεύματος, των καυσίμων, όλων των εφοδίων και συνεπακόλουθα του κόστους παραγωγής”.

Υπενθύμισε ότι “το 2020 πήραμε 1,60 ευρώ, αλλά τη ζημιά την επωμίστηκε η Παναιγιάλειος. Πέρσι πήραμε 90 λεπτά κι ενίσχυση από την Πολιτεία από 13 έως και 20 λεπτά”.

Για την οδυνηρή εμπειρία του 2020, επεσήμανε πως “θέλησαν να κλείσουν την Παναιγιάλειο για να λεηλατήσουν το προϊόν”, μίλησε για μεγάλη ευθύνη του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού και κατέληξε: “Δεν είναι τυχαίο που η Παναιγιάλειος συγκεντρώνει το 70% της συνολικής ποσότητας της σταφίδας, γιατί προσφέρει την καλύτερη δυνατή τιμή και ο παραγωγός παίρνει σίγουρα τα χρήματά του. Η Παναιγιάλειος δεν χρωστάει σε κανέναν”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER