Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 15:56

Παν. Αλευράς: Καιρός, γραφειοκρατία και διαδικασία φταίνε για το δάκο

Παν. Αλευράς: Καιρός, γραφειοκρατία και διαδικασία φταίνε για το δάκο

Οι καιρικές συνθήκες, η τεράστια γραφειοκρατία και η καινούργια διαδικασία για την πρόσληψη παγιδοθετών μέσω εργολαβίας, ευθύνονται κατά τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά για τα φετινά προβλήματα στη δακοκτονία.

Ο κ. Αλευράς επέμεινε ότι «οι ψεκασμοί φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», αλλά παραδέχθηκε πως «είναι κατανοητές οι διαμαρτυρίες». Εκτίμησε ότι «ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες σε όλη τη χώρα για την εξέλιξη του δάκου, ο ήπιος χειμώνας και οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού».
Παρατήρησε ότι φέτος για πρώτη φορά οι παγιδοθέτες προσελήφθησαν μέσω εργολαβίας και ανέφερε πως παρά το άγχος, την αγωνία και το τρέξιμο να εξασφαλίσουν φάρμακα από άλλες Περιφερειακές Ενότητες, δεν ξέμειναν από φάρμακα. Επισημαίνοντας την τεράστια γραφειοκρατία, σημείωσε ότι χρειάστηκαν 110 μέρες για να γίνει ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων και ανέφερε πως η  προσπάθεια ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και όχι νωρίτερα, γιατί το υπουργείο έχει την ευθύνη για την εκκίνηση των διαδικασιών.
Ενημέρωσε ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος γενικός ψεκασμός, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και δεύτερος σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στο Ακριτοχώρι, την Υάμεια, τους Δολούς και την Κυπαρισσία.
Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει σωστή τοποθέτηση παγίδων, ο κ. Αλευράς είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συστηματικός έλεγχος από τους τομεάρχες για το αν γίνεται σωστή συλλογή πληροφοριών για τις δακοσυλλήψεις. Τέλος, ευχαρίστησε την Ενωση Μεσσηνίας που ανέλαβε την παγιδοθεσία, όταν δεν έδωσαν προσφορές οι ιδιώτες, θέλοντας να προστατεύσει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής ελαιολάδου.