Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 12:03

Γ. Τσουμάνης: "Υψηλό το επίπεδο των αγροτών της Τριφυλίας"

Γ. Τσουμάνης: "Υψηλό το επίπεδο των αγροτών της Τριφυλίας"

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ "Ε"

 

 

Το επίπεδο των αγροτών της Τριφυλίας είναι υψηλό, μιας και είναι αρκετά ενημερωμένοι και δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέες μεθόδους και καλλιεργητικές τεχνικές: Αυτό επισημαίνει ο προϊστάμενος του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, Γιώργος Τσουμάνης, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει άλλη πνοή στην λειτουργία του Κέντρου στην περιοχή και όχι μόνο. Σημειώνει ακόμη πως οι αγρότες στην Τριφυλία παράγουν ήδη ανταγωνιστικά προϊόντα, αλλά μπορούν ακόμη περισσότερο, αν καταφέρουν και οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών ώστε να ελαττώσουν το κόστος παραγωγής.

 

1 Ποιο ρόλο καλούνται να παίξουν τα Κέντρα «Δήμητρα» στον αγροτικό τομέα;

«Κυρίαρχος ρόλος τους είναι να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης που να ανταποκρίνονται στο γνωστικό προφίλ των αγροτών της περιοχής τους. Πέρα από αυτό, τακτικές ενημερωτικές ημερίδες για θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο θα ενίσχυαν την παρουσία των Κέντρων».

 

2 Το Κέντρο «Δήμητρα» Κυπαρισσίας παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κατάρτιση σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

«Είναι αρκετά σημαντικό γιατί μπορούμε να εφαρμόσουμε τις επιτυχημένες πρακτικές κατάρτισης και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας. Επίσης είναι και μια αναγνώριση για το έργο το οποίο επιτελούμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή».

 

3 Αυτό δείχνει ίσως ότι το κέντρο της αγροτικής παραγωγής της Πελοποννήσου είναι η Τριφυλία;

«Η Τριφυλία είναι το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδας. Αυτό από μόνο του λέει και εξηγεί πολλά».

 

4 Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται η εκπαίδευση των αγροτών;

«Σε θέματα ορθής καλλιεργητικής πρακτικής, φυτοπροστασίας, άρδευσης, λίπανσης, ασθενειών, στις σωστές συνθήκες υγιεινής ζώων, αλλά και σε θέματα εμπορίας - μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων».  

 

5 Πόσο σημαντική είναι η συνεχής κατάρτιση των παραγωγών;

«Είναι σπουδαίο να μπορεί ο αγρότης να επικαιροποιεί την γνώση που έχει αποκτήσει, πάνω στις νέες τάσεις και συνθήκες».

 

6 Είναι εύκολο αυτά που λέγονται στη θεωρία να εφαρμοστούν και στην πράξη;

«Δεν είναι καθόλου εύκολο. Το κάνει όμως ευκολότερο η σωστή επιλογή των εκπαιδευτών». 

 

7 Πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο των αγροτών της Τριφυλίας;

«Το επίπεδο είναι υψηλό, μιας και είναι αρκετά ενημερωμένοι και δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέες μεθόδους και καλλιεργητικές τεχνικές».

 

8 Εχουν γίνει αρκετά ταξίδια αγροτών μέσα από το Κέντρο «Δήμητρα» στο εξωτερικό, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Πόσο σημαντικά τα θεωρείτε;

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε δώσει την ευκαιρία σε παραγωγούς από την περιοχή μας να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας. Αν κρίνουμε από το πώς αξιολογούν οι ίδιοι τις εμπειρίες που αποκομίζουν, τότε θα έλεγα ότι τα ταξίδια δεν είναι απλώς σημαντικά: είναι απαραίτητα». 

 

9 Οι αγρότες της Τριφυλίας χαρακτηρίζονται από πολλούς πρωτοπόροι. Είναι έτσι τα πράγματα;

«Σε πολλές περιπτώσεις ναι. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή έχουν ξεκινήσει από την περιοχή μας. Για να το καταφέρεις αυτό, χρειάζεσαι και πρωτοπόρους παραγωγούς».

 

10 Τι είναι αυτό που θα ξεχωρίζατε ιδιαίτερα από τον αγροτικό τομέα της Τριφυλίας;

«Στην Τριφυλία υπάρχουν κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής. Ταυτόχρονα υπάρχουν πρωτοπόροι παραγωγοί και υψηλού επιπέδου γεωτεχνικό προσωπικό, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αυτά τα στοιχεία θα ξεχώριζα».

 

11 Βλέπουμε στην περιοχή πολλούς νέους να ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Αυτό δίνει προοπτικές για τη συνέχεια; 

«Την προοπτική τη δίνει η τάση για όλο και περισσότερη ενασχόληση νέων ανθρώπων με την γεωργία. Ηδη το επόμενο πρόγραμμα για Νέους Αγρότες αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή μας». 

 

12 Σε διεθνές επίπεδο πόσο ανταγωνιστικοί είναι οι αγρότες της Τριφυλίας;

«Είναι ανταγωνιστικοί, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερο, αν καταφέρουν και οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών για να μπορέσουν να ελαττώσουν το κόστος παραγωγής».

 

13 Ποιες αλλαγές θεωρείτε αναγκαίες ώστε να γίνει η περιοχή πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά;

«Η λειτουργία ενός δημοπρατηρίου θα βοηθούσε αρκετά».

 

14 Ποιες δομές πιστεύετε πως θα πρέπει να στηριχτούν ώστε να στηριχτεί και η αγροτική παραγωγή;

«Οι δομές που έχουν αποδείξει με απτά αποτελέσματα τη χρησιμότητά τους στους αγρότες και έχουν την καθολική αποδοχή τους πρέπει να στηριχτούν και να αναβαθμιστούν στην περιοχή. Η αποδοχή ούτε δωρίζεται ούτε χαρίζεται. Κερδίζεται και πρέπει να επιβραβεύεται».

 

15 Είναι εύκολο μέσα από την κατάρτιση να αλλάξουν πρακτικές χρόνων και να εφαρμοστούν νέες;

«Δεν είναι εύκολο - και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα της κατάρτισης: να καταφέρεις να πείσεις».

 

16 Αρκεί σήμερα η εμπειρική γνώση στην καλλιέργεια, ή είναι απαραίτητη η επιστημονική κατάρτιση;

«Είναι απαραίτητη η επιστημονική κατάρτιση, διότι πλέον πρέπει να τεκμηριώνεις την κάθε σου παρέμβαση στην παραγωγική διαδικασία». 

 

17 Τι είναι αυτό που λείπει κατά τη γνώμη σας από τον αγροτικό τομέα σήμερα;

«Τόλμη, φαντασία και αυτοκριτική».

 

18 Η κτηνοτροφία είναι ένας ακόμη κλάδος με τον οποίο ασχολείστε. Ποιες είναι οι προοπτικές της στην Τριφυλία;

«Η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος που έχει αρκετό ενδιαφέρον για την περιοχή, αρκεί τα βήματα να είναι προσεκτικά και με σωστή καθοδήγηση από ειδικούς».

 

19 Αρκεί να λέγεται ότι η εκκίνηση της οικονομίας θα δοθεί από τον πρωτογενή τομέα ή χρειάζεται και κάτι παραπάνω; 

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να ξεκλειδώσουν επενδύσεις στον αγροτικό χώρο, είτε με την πληρωμή των εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης είτε με την προκήρυξη και χρηματοδότηση νέων δράσεων».

 

20 Θα μπορούσε η Τριφυλία και η ευρύτερη περιοχή να γίνει κέντρο έρευνας και κατάρτισης νέων επιστημόνων; 

«Η περιοχή έχει δείξει ότι το αξίζει, τόσο με την επιλογή της για τη διεξαγωγή πολλών ερευνητικών προγραμμάτων όσο και με την παρουσία αξιόλογων συναδέλφων, που έχουν αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Γιώργος Τσουμάνης είναι γεωπόνος ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Αγροτική Οικονομία, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι προϊστάμενος στο Κέντρο «Δήμητρα» Κυπαρισσίας εδώ και 4 χρόνια, ενώ από το Οκτώβριο του 2012 έχει αναλάβει τον συντονισμό των προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συμμετέχει σε συνέδρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα κατάρτισης, ενώ υλοποίησε για πρώτη φορά σε Κέντρο «Δήμητρα» προγράμματα κινητικότητας αγροτών στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Τζαβέλλα και έχει 2 γιους.