Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 14:16

Ξενοδοχειακό Τμήμα σε κάθε Επιμελητήριο προτείνει ο Μανιάτης

Ξενοδοχειακό Τμήμα σε κάθε Επιμελητήριο προτείνει ο Μανιάτης

Να επανεξεταστεί η πρόβλεψη του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου η οποία αναφέρεται στην κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αντί για τα κατά τόπους Επιμελητήρια, ζητεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης με επιστολή του στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

 

«Προτείνουμε για μελέτη την άποψή μας, ότι πρέπει όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εγγράφονται στα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια και σε ειδικό "Ξενοδοχειακό Τμήμα", διότι όπως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι και η ξενοδοχειακή, είναι μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα» παρατηρεί, μεταξύ άλλων ο Δ. Μανιάτης στην επιστολή του, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

Κάθε επιχείρηση η οποία ασκεί εμπορική δραστηριότητα και δεν εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, νόμιμα εγγράφεται -και οφείλει να εγγράφεται- στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Προτείνουμε για μελέτη την άποψή μας, ότι πρέπει όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, να εγγράφονται στα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια και σε ειδικό "Ξενοδοχειακό Τμήμα", διότι όπως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι και η ξενοδοχειακή δραστηριότητα είναι μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα, που πρέπει να ανήκει στον φυσικό της φορέα, που είναι "το σπίτι του επιχειρηματία", δηλαδή στα κατά τόπους Επιμελητήρια.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να διασπάται η ιδέα του Επιμελητηριακού θεσμού σε διάφορα παρακλάδια, όπου αποδυναμώνει την σημαντική προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει την αντίθεσή του στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, όσον αφορά την "απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις", που μεταφέρουν την αρμοδιότητα κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αντίθεσή μας στηρίζεται στα κάτωθι:

1. Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων αποτελούν παραδοσιακά μέλη των Επιμελητηρίων, ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δεν εγγράφονται εμπορικές επιχειρήσεις (δηλαδή φορείς που ασκούν εμπορική δραστηριότητα).

Σκοπός τους Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου είναι, κατά τον ιδρυτικό Νόμο του 1935 (Α.Ν. της 12/26-6-1935), η μελέτη και υπόδειξη κάθε μέτρου για τη βελτίωση των ξενοδοχείων, η εξυπηρέτηση της ξενοδοχειακής πίστης και η επιμόρφωση των ξενοδοχειακών υπαλλήλων.

Συνεπώς, οι αρμοδιότητες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου επικεντρώνονται, όπως είναι φυσικό, μόνο στα λειτουργούντα, κατόπιν άδειας του ΕΟΤ ξενοδοχεία, και η εγγραφή των μελών του αποσκοπεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις από εκείνες των επιδιώξεων των Εμπορικών Επιμελητηρίων.

2. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δεν έχει φυσική παρουσία στην περιοχή μας και είναι λογικό οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν προβλήματα και επιπλέον έξοδα (π.χ. μετακίνησης) για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους, ενώ μέχρι σήμερα το έκαναν στην περιοχή τους.

3. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και για την συνεισφορά του στην τοπική οικονομία, δημιούργησε ξεχωριστό τμήμα τουρισμού για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων υποστήριξης του κλάδου.

4. Τα Επιμελητήρια διαθέτουν, σε πλήρη λειτουργία, τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ και Μιας Στάσης, είναι λογικό να εξυπηρετούνται από την υπηρεσία ΓΕΜΗ του Εμπορικού Επιμελητηρίου του τόπου κατοικίας ή εγκατάστασης τους, όπως μέχρι σήμερα εξυπηρετούντο.

Πιστεύουμε ότι ο φυσικός φορέας των επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων είναι τα κατά τόπους περιφερειακά Επιμελητήρια.

 

Προτείνουμε να αναθεωρήσετε τις προαναφερθείσες διατάξεις και να εκχωρήσετε την αρμοδιότητα κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων στα Εμπορικά Επιμελητήρια».