Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 09:06

Στις 100 καλύτερες νεανικές επιχειρήσεις η Messinian Hub: Μεσσηνιακή υπογραφή στα αρωματικά φυτά

Γράφτηκε από την
Στις 100 καλύτερες νεανικές επιχειρήσεις η Messinian Hub: Μεσσηνιακή υπογραφή στα αρωματικά φυτά

 

Μεσσηνιακή υπογραφή έχει η start up επιχείρηση στην οποία η παράδοση συναντά την καινοτομία στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προερχόμενων κατ’ αποκλειστικότητα από το μικροκλίμα του όρους Ταΰγέτου.

Η “Messinian Hub”, με αντικείμενο την αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση και προώθηση των βοτάνων, έχει άρτια εξοπλισμένες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις δύο στρεμμάτων στην περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς και δύο επιπλέον στρέμματα μητρικής φυτείας. Εκεί συντελείται το σύνολο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει  ρίγανη, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι και θρούμπι. 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

 

Η εταιρεία, που λειτουργεί αυστηρά με πιστοποιημένες διαδικασίες εφαρμόζοντας Συστήματα Διαχείρισης, Ποιότητας και Ασφάλειας, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2016 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Καλαματιανό Βασίλη Νίκα, οικονομολόγο, και τον Νίκο Καδόγλου, γεωπόνο. Επιλέχθηκε δε ανάμεσα σε εκατοντάδες για να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας EGG (enter.grow.go), όπου παραμένει για 2η χρονιά. 

Στα σχέδια των δύο νέων επιχειρηματιών είναι η εισαγωγή μιας καινοτόμου μεθόδου αναπαραγωγής φυτών, η ιστοκαλλιέργεια. Μια μέθοδος εργαστηριακής αναπαραγωγής μεγάλου αριθμού γενετικά όμοιων φυτών, που αποτελεί την καινοτομία του εγχειρήματος και μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας και των συνεργασιών στο σύνολό τους, η εταιρεία έχει λάβει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας, και έχει διακριθεί. Σε αυτή τη φάση έχει αξιολογηθεί κι έχει επιλεγεί στις 100 καλύτερες νεανικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Katana Project», ένα «έξυπνο» πρόγραμμα χρηματοδότησης ιδεών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020. Μέσω συμπράξεων με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είτε διακρατικά είτε διατομεακά, η εταιρεία αναζητά κεφάλαια από το ευρύ κοινό (reward crowdfunding) και από ενδιαφερόμενους επενδυτές (equity crowdfunding), αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως θεσμός. 

Σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να είμαστε αρωγοί όλοι, ψηφίζοντας και συνεισφέροντας στην καμπάνια της εταιρείας, στην πλατφόρμα reward crowdfunding που έχει ήδη ανοίξει την 1η Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017. 

Οποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://katanareward.opencircleproject.com/campaign/139/integrated-production-cycle-of-greek-herbs

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμφωνα με τον Καλαματιανό οικονομολόγο και συνιδρυτή της επιχείρησης Βασίλη Νίκα, η ιδέα για την ίδρυση της επιχείρησης δόθηκε από τις εξαιρετικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου για την ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών τελικού προϊόντος από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Αλλωστε, το περιβάλλον και η κοινωνία είναι οι βασικοί πυλώνες εταιρικής ευθύνης της “Messinian Hub”. Η εταιρεία μάλιστα συμβάλλει και στην επιστροφή στο περιβάλλον φυτών, τα οποία έχουν παραχθεί, σε συνεργασία με το Δασαρχείο κι εφαρμόζει οικολογικές δράσεις που αφορούν την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων.

Επίσης επικεντρώνεται στην προσπάθεια προώθησης των εναλλακτικών μορφών γεωργίας και αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων εκτάσεων χαμηλής γονιμότητας, με στόχο -πέραν των άλλων- και την αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η περαιτέρω ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων όπως ο αγροτουρισμός, τα οικολογικά-θεματικά πάρκα, η μελισσοκομία κ.ά. 

Πρωταρχικό μέλημα της “Messinian Hub” είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής στους παραγωγούς. Η εταιρεία σε συνεργασία με τον τεχνολόγο γεωπόνο Χρήστο Κουτσοδημητρόπουλο και το ΤΕΙ Καλαμάτας, εφαρμόζει βιολογική καταπολέμηση εχθρών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες, μέσω της χρήσης αιθέριων ελαίων από τις ίδιες καλλιέργειες. 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μέχρι τώρα τα εμπόδια που συνάντησαν οι δυο νέοι ήταν αρκετά και κυρίως είχαν να κάνουν με γραφειοκρατικά ζητήματα. Πλέον, έχουν ανοίξει τα φτερά τους και ήδη εμπορεύονται συσκευασμένο τελικό προϊόν σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με επενδυτές σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Βοστόνη, Ισραήλ αλλά και Ελλάδα, καθώς και με στρατηγικούς επενδυτές, κυρίως Ελληνες, που μπορούν να συμβάλουν μελλοντικά. 

Ενας από τους βασικούς στόχους αυτό το διάστημα είναι η διεύρυνση της ομάδας παραγωγής με ανθρώπους με μεράκι και όρεξη για μια εναλλακτική καλλιέργεια, με πιστοποιημένο φυτικό υλικό, έχοντας όλη την υποστήριξη που χρειάζονται από την εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός της “Messinian Hub” είναι η δημιουργία μιας πρότυπης καθετοποιημένης μονάδας στη  Μεσσηνία. 

Ψηφίστε λοιπόν τη μεσσηνιακή επιχείρηση στον σύνδεσμο: https://katanareward.opencircleproject.com/campaign/139/integrated-production-cycle-of-greek-herbs

Για την ελληνική έκδοση της περιγραφής της καμπάνιας επισκεφθείτε το σύνδεσμο www.messinianhub.gr/#KatanaProject - ενώ για περισσότερες πληροφορίες ο καθένας από εμάς που θέλει να στηρίξει την προσπάθεια μπορεί να επικοινωνεί στo τηλέφωνο 210 3005140 ή στο e-mail: info@messinianhub.gr.


NEWSLETTER