Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 09:44

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για λιμάνι, νερό και έργα υποδομής

Γράφτηκε από την

 

Το λιμάνι, η ποιότητα του νερού ύδρευσης, ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα και ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας περιλαμβάνονται μεταξύ των επισημάνσεων που κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε υπόμνημά του, στο οποίο καταγράφει τις προϋποθέσεις που -κατά την άποψή του- πρέπει να καλυφθούν ώστε να αναπτυχθεί η έδρα του Δήμου Τριφυλίας.

Το υπόμνημα παραδόθηκε στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στην πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.               

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο υπόμνημα, ως προς το λιμάνι, “στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λιμάνι, καθώς αυτό καταρρέει μέρα τη μέρα όλο και περισσότερο. Αμεσα θα πρέπει να επισκευαστεί και να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο αξιοποίησής του και αναπλάσεως της χερσαίας επιφάνειάς του”. Παράλληλα, ο σύλλογος τονίζει ότι πάγιο αίτημα αποτελεί “η ανάπτυξη μαρίνας με σκάφη αναψυχής, μόνιμο ελλιμενισμό και υποδομές επισκευαστικές”, καθώς επίσης και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η “εγκατάσταση υδατοδρομίου – υδροπλάνων”.

Αναφορικά με τη συγκοινωνιακή κάλυψη της Κυπαρισσίας, ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει τη σημασία που έχει για την περιοχή ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό και Πύργος - Καλό Νερό, ενώ παράλληλα αναφέρεται η ανάγκη για τη “δημιουργία του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα”. Επιπλέον, τονίζεται η απαίτηση για τη “λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και τη διασύνδεσή του με την Τριφυλία”, όπως επίσης η “τουριστική και εμπορική αναβάθμιση του λιμανιού της Καλαμάτας και η διασύνδεσή του με την Τριφυλία”.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, εξ άλλου, στην επιβεβλημένη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με την εκτενή αναφορά του Εμπορικού Συλλόγου στο δίκτυο ύδρευσης της Κυπαρισσίας: “Το παλιό υδρευτικό σύστημα που διαθέτει η περιοχή της Κυπαρισσίας στην ουσία αφήνει συνεχώς την πόλη χωρίς νερό, καθώς οι διακοπές υδροδότησης, ιδίως κατά τους μήνες αιχμής, έχουν πάρει τον χαρακτήρα ντόμινο. Είναι επιβεβλημένη η αντικατάσταση του δικτύου, η χαρτογράφησή του και η ανά αγωγούς, δίκτυα και διαδρομές, τοποθέτηση βανών ή βαλβίδων ρύθμισης και διακοπής της υδροδότησης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προβλεφθεί η επισκευή των φθορών που θα προκληθούν από την αντικατάσταση στο οδικό δίκτυο της πόλης”.

Φωτογραφία: Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας / Facebook