Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 09:27

Η καραντίνα έπληξε και τις κάβες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Μεγάλο πλήγμα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κάβας της Καλαμάτας, αφού λόγω της πανδημίας ο τζίρος τους έχει μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου που μίλησαν στην «Ε», το πλήγμα είναι τεράστιο από τη στιγμή που έχει κλείσει η εστίαση, ο κύριος «πελάτης» για τις κάβες. Το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης, των μπαρ, αλλά και γενικότερα της εστίασης έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της προμήθειας ποτών, μιας και οι πωλήσεις για κατ’ οίκον χρήση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπληρώσουν τη ζημιά.
Σημειώνεται ότι οι κάβες εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ αναφορικά με το ποτό που προτιμούν οι Καλαματιανοί την περίοδο της καραντίνας, δεν είναι άλλο από το κρασί.

Αφοί Κωστέα (Ποτοποιία Κωστέα): «Η αγοραστική κίνηση είναι πολύ άσχημη, έχοντας μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 70%. Αυτή την εποχή δουλεύουμε κυρίως χονδρική, σε σχέση με τη λιανική, όπου ο κόσμος δεν μπορεί να μπει στο κατάστημα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Και από πλευράς χονδρικής βέβαια τα πράγματα δεν είναι καλύτερα λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, αποφεύγοντας το συνωστισμό, ενώ και η απαγόρευση στη λειτουργία των μαγαζιών συμπληρώνει την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος μας. Η απόσταση μεταξύ καταστηματάρχη και πελάτη ελέω click away αλλοιώνει τις παραδοσιακές αγορές, επηρεάζοντας γενικότερα την ψυχολογία. Παράλληλα, η ευχέρεια του χρήματος του καταναλωτικού κοινού φαίνεται από τις αγορές. Από εκεί που κάποιος αγόραζε δύο με τρία μπουκάλια, φέτος οι περισσότεροι προμηθεύονται ένα».

Γιώργος Μουτζούρης (Cava Moutzouri): «Στο κατάστημά μας δουλεύουμε κυρίως με λιανική. Η κίνηση αυτή την εποχή είναι για τα δεδομένα της γενικότερης κρίσης καλή, μιας και ο κόσμος δεν βγαίνει στα μαγαζιά λόγω της εστίασης που είναι κλειστή, οπότε γίνεται περισσότερη κατανάλωση στα σπίτια. Με δεδομένο όμως πως δεν γίνονται πολλές επισκέψεις για τις γιορτές, η δουλειά μας στο κομμάτι των δώρων έχει μειωθεί, καθώς ένα καλάθι ή ένα καλό μπουκάλι με ποτό ήταν και είναι μια σταθερή επιλογή για να προσφέρει κανείς σε φίλους και συγγενείς».

Δήμητρα Γαλανοπούλου (Musses boutique): «Στο μαγαζί μας η πτώση της χονδρικής σε σχέση με πέρυσι είναι 99%, ωστόσο στη λιανική δεν υπάρχει κάποια πτώση. Μπορώ να πω πως ο κόσμος αγοράζει λίγο παραπάνω ποτά λόγω του γεγονότος πως δεν μπορεί να πιεί το ποτό του έξω λόγω lockdown. Οταν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μας προέρχεται από τη χονδρική καταλαβαίνετε πως μιλάμε για ένα μεγάλο πλήγμα. Πλέον αρκετοί επιχειρηματίες κάνουν συζητήσεις με τον κλάδο μας για την καλοκαιρινή σεζόν, εφόσον οι υγειονομικές εξελίξεις είναι θετικές».

Τ.Αν.