Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 22:28

Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το κλείσιμο καταστημάτων

Γράφτηκε από την
Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το κλείσιμο καταστημάτων

 

"Οι έμποροι αισθάνονται βαθιά αδικία και έλλειψη ισονομίας, γιατί τα καταστήματα κλείνουν με την παραμικρή αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λειτουργία τους επιδεινώνει την κατάσταση". Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕΕ), με την οποία γνωστοποιούνται τα συμπεράσματα της προχθεσινής διαδικτυακής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Τα δίκαια αιτήματα του κλάδου επικεντρώνονται σε 2 σκέλη:

1) Στη λειτουργία της αγοράς. Οι έμποροι αισθάνονται βαθιά αδικία και έλλειψη ισονομίας, πρώτον γιατί έχουν οι επιχειρήσεις τους στοχοποιηθεί και με την παραμικρή αύξηση των κρουσμάτων επιβάλλεται κλείσιμο των καταστημάτων, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λειτουργία τους επιδεινώνει την κατάσταση. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου η διασπορά είναι περιορισμένη, αλλά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δημιουργίας φαινομένων συνωστισμού λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων, το κλείσιμο είναι απαράδεκτο μέτρο. Η μέθοδος του click away δημιουργεί μια ακόμα δυσαναλογία στην αγορά και λειτουργεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι μικρές τελούν υπό αναστολή λειτουργίας. Τρίτον, δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο να κάνουν προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς άνθρωποι μη ειδικοί. Δεν αμφισβητούμε επ’ ουδενί την αρτιότητα της κατάρτισης των υγειονομικών στην επιστήμη τους, αυτό όμως δεν τους καθιστά αρμόδιους να εκφέρουν απόψεις για το πώς μπορεί να λειτουργεί η αγορά αρμονικά. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί μια γνωμοδοτική-συμβουλευτική επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, απαρτιζόμενη από καθ’ ύλην ειδικούς (επιμελητηριακούς, εκπροσώπους των φορέων της αγοράς), η οποία θα συμβουλεύει έτσι ώστε να αποφεύγονται λάθη που σκοτώνουν τις επιχειρήσεις, όπως το ακορντεόν τού άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων, το click away κι άλλες άστοχες αποφάσεις. Τέλος η επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου ζητά επιτακτικά την επαναλειτουργία της τοπικής αγοράς με όλους τους επιβαλλόμενους κανόνες υγιεινής, με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών με περιορισμένη παρουσία εντός των καταστημάτων και με δυνατότητα πληρωμής με όλους τους τρόπους που επιτρέπονται σε άλλες επιχειρήσεις.

2) Τα αντισταθμιστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα για τις μικρές επιχειρήσεις συνοψίζονται στα 1.000€ ή 2.000€ ανά επιχείρηση από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Άλλη μια άνιση και άδικη αντιμετώπιση των εμπόρων. Η ταχύτητα λήψης και εφαρμογής μέτρων στήριξης είναι κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η απαλλαγή από τα ενοίκια κρίνεται ως θετική παρέμβαση, που πρέπει να επεκταθεί χρονικά. Η λύση για τις επιταγές πρέπει να έρθει άμεσα και οριστικά με τη χρηματοδότηση από ένα ταμείο με χαμηλότοκα δάνεια μακράς διαρκείας για τους εκδότες και πληρωμή των κομιστών άμεσα. Πρέπει να καλυφθούν οι πάγιες λειτουργικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές. Τέλος το «κούρεμα χρεών» των επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένο να μπει στο τραπέζι και να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, γιατί είναι πλέον μονόδρομος για να γίνει πράξη η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι «κανείς δε θα μείνει πίσω».

Επιπλέον υπάρχει απαίτηση να βρεθεί λύση για τη στάση που τηρούν οι τόσο πολύ στηριγμένες από τις θυσίες του ελληνικού λαού τράπεζες, έναντι των επιχειρήσεων. Επιβάλλουν υπερβολικές χρεώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Κυρίως όμως αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες τους, θέτοντας κριτήρια που δεν είναι δυνατό να καλύπτονται μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης.

Έγινε σαφές από τη συζήτηση ότι η πανδημία έχει διαφορετικό αντίκτυπο στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Άλλοι υποφέρουν από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό. Οι άνθρωποι της αγοράς όμως, όταν τελειώσει το υγειονομικό πρόβλημα, θα βρίσκονται έρμαια των οικονομικών επιπτώσεων και θα αποτελέσουν «παράπλευρες απώλειες». Μια δίκαιη πολιτεία δεν μπορεί να αφήσει ένα υγειονομικό πρόβλημα να εξελιχθεί σε μείζον οικονομικό και τέλος σε κοινωνικό πρόβλημα".

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Μαριλένα Σούκουλη (Κορινθίας) και Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδας), του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού (Αρκαδίας) και του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας) και Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα.

Την επιχειρηματική κοινότητα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, Αργολίδας Φώτης Δαμούλος και Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής.

Επίσης συμμετείχαν, από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης ο πρόεδρος Παναγιώτης Μαντάς και ο Θέμης Ζούζουλας, από τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Βερδελής και η Ελένη Ασπιώτη και η Ελένη Τσήρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρανιδίου Παναγιώτης Λυγερός, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεωνιδίου Γιώργος Λάτσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άστρους Ηλίας Ιατρίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σχίνου Γιώργος Λάμπρου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα και από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγαλόπολης ο Αθανάσιος Τσίρης.

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER