Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 15:06

ΟΕΕΣΠ: Ανησυχία εμπόρων Πελοποννήσου και Ιονίου για την επόμενη ημέρα

Γράφτηκε από την
ΟΕΕΣΠ: Ανησυχία εμπόρων Πελοποννήσου και Ιονίου για την επόμενη ημέρα

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) πραγματοποίησε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους παραγωγικούς εκπροσώπους και τους βουλευτές του Ν. Ηλείας με θέμα “Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΕΣΠ: "Η ανησυχία για την επόμενη μέρα ήταν πρόδηλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης και διαπιστώθηκε μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και να αξιοποιηθούν προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν και να μείνουν «ζωντανές». Οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων έθεσαν τα προβλήματα των επαγγελματιών του νομού, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την επαναλειτουργία της αγοράς, αλλά και κατέθεσαν τις προτάσεις τους με στόχο την οικονομική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεών τους. Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθώς και για την κατάθεση νέων αναφορών στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων.
Με δεδομένες τις ανάγκες των επιχειρηματιών τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν τα εξής:
• Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες, καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν από τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά.
• Διαγραφή όλων των χρεών (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
• Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων.
• Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια.
• Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
• Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
• Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη.
• Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας.
• Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα".


NEWSLETTER