Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 08:47

Αυξήθηκε η κατανάλωση ξηρών καρπών λόγω πανδημίας, σύμφωνα με επιχειρηματίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Αρκετές μεταβολές ως προς τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι φαίνεται να στρέφονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, έχουν παρατηρηθεί εν μέσω πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση ξηρών καρπών τον τελευταίο χρόνο στην αγορά της Καλαμάτας, καθώς η παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι λόγω καραντίνας και οι συμβουλές των ειδικών για καλύτερο χτίσιμο του ανοσοποιητικού έστρεψε το ενδιαφέρον σε θρεπτικά σνακ, που «θωρακίζουν» τον οργανισμό από τον κορονοϊό.

Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και καλαμπόκι κατά τη διάρκεια των lockdown είναι μεγάλη, σε σύγκριση με την προ Covid εποχή. Oι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως τα βράδια λόγω της απαγόρευσης, επιλέγουν ψημένους αλλά και ωμούς ξηρούς καρπούς, που σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά ημέρα κάνουν καλό στον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί. Οι ξηροί καρποί άλλωστε (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια) θεωρούνται μια καλή πηγή καλών λιπαρών ινών, με τους καταναλωτές να τα αγοράζουν συστηματικά από τα καταστήματα που τα προμηθεύουν.

Στο Ιστορικό Κέντρο, σε μια περιοχή της Καλαμάτας που η πώληση ξηρών καρπών έχει την τιμητική της, ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο είδος επιβεβαίωσαν στην «Ε» πως οι ξηροί καρποί όντως είναι το «σνακ της πανδημίας», γεγονός που έχει βοηθήσει σε ένα βαθμό τον τζίρο τους, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί αισθητά λόγω των περιορισμών.

Παναγιώτα Παπαθεοδώρου (Τα Μυστήρια της Γεύσης)

«Πράγματι οι ξηροί καρποί ως προϊόν προς πώληση έχουν αποτελέσει σύμμαχο, απέναντι στη γενικότερη μειωμένη κίνηση που παρατηρείται στο χώρο μας. Ιδίως οι ανάλατοι ψημένοι έχουν μεγάλη ζήτηση. Φιστίκι Καλαματιανό, ηλιόσπορος, πασατέμπος, κάσιους, αμύγδαλα και καρύδια έχουν εν μέσω της πανδημίας την τιμητική τους. Ιδίως στο δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο της περασμένης άνοιξης η κατανάλωση των ξηρών καρπών αυξήθηκε κατά πολύ. Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να βρίσκεται σε ισχύ, όταν κάποιος κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και θέλει να φάει κάτι, από το να δοκιμάσει οτιδήποτε πρόχειρο προτιμάει να επιλέξει κάτι από τα προαναφερόμενα είδη τα οποία σαφώς είναι πιο υγιεινά. Βέβαια όπως σε όλα τα φαγητά, έτσι και στους ξηρούς καρπούς χρειάζεται μέτρο».

Τούλα Χριστοπούλου (Παστελοποιία Φίλιππος Χριστόπουλος)

«Οι πελάτες μας τον τελευταίο χρόνο προτιμούν τους ξηρούς καρπούς, διότι βοηθούν πρωτίστως στο ανοσοποιητικό, έχοντας αρκετό Ω3. Τα προϊόντα των ξηρών καρπών που έχουν ζήτηση στο κατάστημά μας είναι τα ωμά, διότι πολλοί άνθρωποι είναι ωμοφάγοι. Αμύγδαλο, καρύδι, σταφίδα ροζακιά, σταφίδα μαύρη, φουντούκια, πασατέμπος, ηλιόσπορος είναι κάποια από αυτά. Αντίστοιχα, και τα ψημένα τα προτιμάει ο κόσμος, αλλά όχι τόσο στην περίοδο της πανδημίας, καθώς αυτά συνδέονται με κάποιο τραπέζι σε σπίτι, όταν μια παρέα θα πιει το ούζο ή το τσίπουρό της. Ωστόσο, όταν θέλει κάποιος να φάει κάτι με δυνατή διατροφική αξία, θα στραφεί στα ωμά. Ενα ακόμα προϊόν που έχει μέσα σουσάμι και συνδυάζεται με τους ξηρούς καρπούς, έχοντας ζήτηση ανεξαρτήτως εποχής, είναι το παστέλι».

Τ.Αν.