Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 09:21

«Χαμηλές πτήσεις» ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων - Με το βλέμμα στο Πάσχα οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
«Χαμηλές πτήσεις» ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων - Με το βλέμμα στο Πάσχα οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με αποστάσεις από τις προσδοκίες των εμπόρων έριξαν «αυλαία» χθες οι χειμερινές εκπτώσεις, καθώς δεν κινήθηκαν στα επίπεδα που προσδοκούσε το εμπόριο και η πλειονότητα των επιχειρήσεων. Η διασπορά του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον», οι πληθωριστικές πιέσεις που απέτρεψαν τα νοικοκυριά από το να προβούν σε πολλές αγορές πέραν των απολύτως απαραίτητων, αλλά και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας από την Ουκρανία αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους της μειωμένης ζήτησης, σε ένα διάστημα που ήρθε ως συνέχεια της παγωμένης κίνησης των γιορτών. Επιχειρηματίες της Καλαμάτας μιλώντας στην «Ε» σημείωσαν στην πλειοψηφία τους πως ο Γενάρης είχε να επιδείξει περισσότερο ένα αγοραστικό ρεύμα εν αντιθέσει με το Φεβρουάριο όπου το καταναλωτικό κοινό δήλωσε «απών». Παράλληλα, δεδομένου πως πέρυσι το λιανεμπόριο πέρασε από «40 κύματα» λόγω του 2ου lockdown η σύγκριση για τον τζίρο που συγκεντρώθηκε μπορεί να γίνει με το 2020, το διάστημα ουσιαστικά πριν ξεσπάσει η πανδημία. Στην περίπτωση αυτή, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για μια χειρότερη σε σχέση με τότε εκπτωτική περίοδο, στρέφοντας αναπόφευκτα πλέον τα βλέμματά τους στο Πάσχα και στον τουρισμό, με το διάστημα μέχρι τότε να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, όντας μια νεκρή περίοδος. Να σημειωθεί πως από την έναρξη της σεζόν (10/1) μέχρι χθες Δευτέρα, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες και επώνυμα καταστήματα παρατήρησαν χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς και περιορισμένη επισκεψιμότητα και μέση δαπάνη ανά συναλλαγή.

 

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος)

«Οι εκπτώσεις αυτές ήταν υποτονικές. Δεν εξελίχθηκαν όπως θέλαμε και αναμέναμε. Κορονοϊός, ακρίβεια αλλά και τα τελευταία γεγονότα από την Ουκρανία, όλα έπαιξαν το ρόλο τους ώστε ο κόσμος να μην ψωνίσει με μεγαλύτερη συχνότητα. Ανάμεσα στους δύο μήνες, λίγο καλύτερα κινήθηκε εισπρακτικά ο Γενάρης, σε αντίθεση με το Φεβρουάριο όπου οι πωλήσεις ήταν πολύ λιγότερες. Δεδομένου πως η περσινή χρονιά είναι εκτός ανταγωνισμού και συγκρίσεων, σε σχέση με το 2020, φέτος η αίσθησή μου είναι πως δεν πλησιάσαμε τα νούμερά του, μιας και τότε τα πράγματα στην καθημερινότητα ήταν πιο χαλαρά. Αυτό που μας στοίχισε σε αυτή την εκπτωτική περίοδο ήταν πως δεν είχαμε μια συνεχόμενη ροή αλλά δουλεύαμε μεμονωμένες μέρες. Πλέον ακολουθεί μια “νεκρή” περίοδος για μας, με τις νέες παραλαβές να είναι στο πρόγραμμά μας, με την επόμενη ελπιδοφόρα περίοδο να είναι αυτή του Πάσχα όπου έπειτα από δύο χρόνια θα γιορταστεί όπως φαίνεται χωρίς περιορισμούς».

 

Κώστας Βερράρος (Verraros Shoes)

«Εχοντας κλείσει επίσημα οι χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώσαμε πως δεν ήταν μια καλή σεζόν. Λόγω της πανδημίας προήλθαμε έτσι και αλλιώς από μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, αυτή των Χριστουγέννων. Οι εκπτώσεις αυτές είχαν μια μικρή ένταση το Γενάρη αλλά από εκεί και πέρα δεν είχαμε κάτι αξιοσημείωτο από πλευράς πωλήσεων. Σε ό,τι έχει να κάνει με το 2020, τη χρονιά που πρόλαβαν οι εκπτώσεις να “τρέξουν” χωρίς περιορισμούς, δεν πλησιάσαμε τα νούμερά του σε καμία περίπτωση. Σαν πόλη και σαν νομός, αισιοδοξούμε λόγω του τουρισμού πως από τον Απρίλιο η αγοραστική κίνηση θα αυξηθεί, έχοντας μπροστά μας έναν Μάρτιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το σημαντικότερο είναι να ακούσουμε ευχάριστα νέα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ώστε να επικρατήσει γενικότερα η ηρεμία και πρωτίστως η ειρήνη».

 

Μιχάλης Καούνης (Genesis)

«Ο συνολικά ενάμιση μήνας που πέρασε έπειτα από τις γιορτές, ήταν λίγο χειρότερος σε σχέση με πέρυσι αλλά και με το 2020. Με τις αυξήσεις σε ενέργεια και πετρέλαιο να μονοπωλούν την επικαιρότητα είναι λογικό ο μέσος καταναλωτής να δώσει προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες του και μετά στα υπόλοιπα ήδη. Από τα όσα είδα σε αυτές τις εκπτώσεις δεν ξεχώρισε εισπρακτικά ιδιαίτερα κάποιος μήνας από τους δύο, με εξαίρεση τις αρχές τους, στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ανακοινώθηκαν. Κοιτώντας στις επόμενες μέρες, πάμε σε συνθήκες συντήρησης, έχοντας στο μυαλό μας το Πάσχα παρότι είναι αργά. Με τον καιρό τότε ίσως καλύτερο και με τον κόσμο να γιορτάζει εκείνες  τις μέρες χωρίς περιορισμούς μετά από δύο χρόνια, η λογική λέει πως θα χρειαστεί νέα ανοιξιάτικα ρούχα, οπότε ελπίζουμε να δουλέψουμε με μεγαλύτερη συχνότητα εκείνη την περίοδο».

 

Κώστας Βλαχονικολός (Cosmos)

«Κρίνοντας από την κίνηση από τις αρχές της εκπτωτικής περιόδου μπορώ να πω πως εκ των πραγμάτων δεν άνοιξε καν. Λόγω της κακής αγοραστικής κίνησης στις γιορτές πολλοί επαγγελματίες ξεκίνησαν τις εκπτώσεις και πριν τις 10 Γενάρη, ωστόσο λόγω της κατάστασης οι προσδοκίες μας δεν εκπληρώθηκαν. Ο Ιανουάριος ήταν προβληματικός όπως εξελίχτηκε, κάτι κινήθηκε στη συνέχεια τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, όμως οι εξελίξεις με την Ουκρανία οδήγησαν και αυτό το μήνα να κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Συγκριτικά με το 2020, παρότι δεν είχαμε την αναμενόμενη κίνηση, πήγαμε λίγο καλύτερα φέτος. Αναφορικά με τις επιδείξεις των πιστοποιητικών οι οποίες είναι σε ισχύ τους τελευταίους μήνες, συνεχίζει να μην γίνεται κανένας έλεγχος από το κράτος. Προσωπικά δεν έχω δει κάποιον να ελέγχει αν η διαδικασία γίνεται σωστά στα μαγαζιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αν τηρούν όλοι τις εν λόγω οδηγίες. Δυστυχώς από εδώ και πέρα είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα μέχρι το Πάσχα όπου αναμένουμε να τονωθεί η αγοραστική κίνηση, μιας και πρόκειται για μια μεγάλη περίοδο για να αντεπεξέλθει μια επιχείρηση χωρίς μια λογική ροή εσόδων».


NEWSLETTER