Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 08:47

Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας - Αυξημένη η τιμή σε αρνί και κατσίκι

Γράφτηκε από τον
Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας - Αυξημένη η τιμή σε αρνί και κατσίκι

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ακριβότερο αναμένεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τους καταναλωτές, καθώς θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι τους στην τσέπη λόγω των ανατιμήσεων που έχουν προκαλέσει η πανδημία και η ουκρανική κρίση. Συγκεκριμένα, ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων. Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά το κρέας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ε» σε κρεοπωλεία της Καλαμάτας, το αρνί και το κατσίκι πωλούνται φέτος κατά 1,5 ευρώ ακριβότερα το κιλό, με την τιμή τους να κινείται κατά μέσο όρο στα 13 ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά, για να βάλει σούβλα μια οικογένεια θα χρειαστεί να δώσει τουλάχιστον 130 ευρώ (για ένα αρνί 10 κιλών). Όπως σημείωσαν επαγγελματίες του κλάδου, ο λόγος της αύξησης συνδέεται κυρίως με το ανεβασμένο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια και ζωοτροφές.

Παράλληλα, οι περισσότεροι τόνισαν πως κάποιες παραγγελίες ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα και η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί από σήμερα, καθώς ολοένα και πιο πολλοί προμηθεύονται τα απαραίτητα για το τραπέζι της Ανάστασης και για την Κυριακή του Πάσχα που μετά από δύο χρόνια θα εορταστεί δίχως περιορισμούς. Κρίνοντας κανείς από τη μέχρι στιγμής κίνηση πάντως, η πλειοψηφία των καταναλωτών όπως φαίνεται δεν μετριάζει τις παραγγελίες της, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα νοικοκυριά που φέτος θα περιορίσουν την ποσότητα, λόγω της γενικότερης ακρίβειας σε πολλαπλά μέτωπα.

 

Απόστολος Κουταβάς (The Meat Shop)

«Στο κατάστημά μας έχουμε 13 ευρώ το αρνί και 13,50 το κατσίκι, το κιλό. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε μια μικρή διαφορά, της τάξεως του 1,5 ευρώ. Αυτή οφείλεται σε λιγότερα ζώα, στην άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές, αλλά και στο Καθολικό Πάσχα και τα ζωντανά που “τράβηξε” αυτό το διάστημα η αγορά. Από πλευράς κίνησης, άλλες χρονιές πολλοί πελάτες μας έδιναν παραγγελίες μιάμιση εβδομάδα πριν ώστε να κάνουν την προετοιμασία μας, ωστόσο φέτος δεν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό, με τις ερωτήσεις των πελατών μας να δείχνουν πως από σήμερα και μέχρι το Μεγάλο Σάββατο θα έρθουν οι περισσότεροι για τις αγορές του πασχαλινού τραπεζιού. Λόγω της ακρίβειας φέτος, είναι πιθανό να δούμε αγορές με μειωμένες ποσότητες σε αρνί και κατσίκι, σε σχέση με άλλη έτη, σε αντίθεση με κοκορέτσι και κοντοσούβλι που όπως φαίνεται θα έχουν την τιμητική τους, καθώς αυτά τα εδέσματα έχουν δει μικρότερη αύξηση». 

 

Λάμπρος Σταυριανέας (Κτήμα Κρίσκιος)

«Αρνί και κατσίκι φέτος θα κινηθούν ολόκληρα στα 13 ευρώ το κιλό και 13,50 σε κομμάτια. Η διαφορά στο κόστος σε σχέση με πέρυσι είναι στο 1 με 1,50 ευρώ, και συνδέεται κατά κύριο λόγο με τα έξοδα των κτηνοτρόφων που έχουν ανέβει κατά πολύ, με την τελική τιμή έτσι να μην μένει ανεπηρέαστη. Αναφορικά με τις παραγγελίες, είχαμε λίγες σχετικά την περασμένη εβδομάδα, με το κύριο αγοραστικό ρεύμα να είναι πιο έντονο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η προτίμηση σε αρνί και κατσίκι δεν είναι τόσο έντονη όσο παλιότερα, ωστόσο όσοι τα τρώνε αναμένεται να τα πάρουν και φέτος χωρίς περιορισμό στην ποσότητα, μιας και για το Πάσχα λίγο πολύ η κάθε οικογένεια κάνει από πιο νωρίς το κουμάντο της. Κοκορέτσι και κοντοσούβλι θα κινηθούν και αυτά στο κλίμα των ανατιμήσεων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, με αποτέλεσμα να προτιμηθούν και φέτος από τους καταναλωτές».

 

Χρήστος Γεωργιάδης (Τσικάκης – Γιαννόπουλος)

«Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι κυμαίνονται στα 13 με 13,50 ευρώ το κιλό, με την αύξηση σε σχέση με πέρυσι να πλησιάζει το 1,50 ευρώ. Οι παραγγελίες ξεκίνησαν από τη Μ. Τρίτη, καθώς αρκετοί πελάτες περίμεναν να σταθεροποιηθεί η τιμή στο αρνί κυρίως, λόγω των ανατιμήσεων. Με την ακρίβεια να επηρεάζει καθημερινά όλους μας, το καλάθι έχει μειωθεί σε ένα βαθμό, ωστόσο το Πάσχα είναι μια διαφορετική κατηγορία, με τον οβελία να αποτελεί έθιμο μια φορά το χρόνο, όντας μια ιεροτελεστία για μικρούς και μεγάλους. Η τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος όπως φαίνεται δεν θα επηρεάσει την πλειοψηφία των πελατών, κάνοντας ενδεχομένως οικονομία από κάπου αλλού, ώστε να προμηθευτούν ένα ολόκληρο. Παράλληλα, μια νέα τάση που παρατηρείται είναι το αρνί να περνάει σε μικρότερη ποσότητα στο φούρνο, και θέση στη σούβλα να παίρνουν το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι που είναι πιο οικονομικά».

 

Αθανάσιος Σταθόπουλος (Φάρμα)

«Ενόψει Πάσχα, ντόπιο αρνί και κατσίκι θα κινηθούν στα 13 ευρώ το κιλό. Οι διαφορές στις τιμές σε σχέση με το 2021 δεν είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με αυτές που παρουσιάζουν τα αθηναϊκά δελτία ειδήσεων, κάνοντας λόγο για 3 ευρώ, κινούμενες στην Καλαμάτα γύρω στο 1 με 1,50 ευρώ. Η ακρίβεια στις ζωοτροφές αλλά και η ενέργεια είναι παράγοντες που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα εν λόγω κρέατα. Οι παραγωγοί μπαίνουν στη διαδικασία να αυξήσουν το κόστος, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει και για τον καταναλωτή. Με την ακρίβεια να βρίσκεται στην επικαιρότητα, αρκετοί καταναλωτές έκαναν τις παραγγελίες τους νωρίτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές, ώστε να υπολογίσουν τον τελικό λογαριασμό, ενώ σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το χοιρινό όπως και το μοσχάρι σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι. Οσο πλησιάζουμε πλέον για το Πάσχα, η κίνηση θα ανέβει κι άλλο. Όπως φαίνεται, οι ποσότητες θα διαφοροποιηθούν λόγω της κατάστασης, με κάποιους καταναλωτές λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν να αγοράζουν ένα τέταρτο αντί για μισό αρνί ή μισό αντί για ολόκληρο. Σε κάθε περίπτωση από το πασχαλινό τραπέζι δύσκολα θα λείψουν τα παραδοσιακά κρέατα. Από τα υπόλοιπα εδέσματα αναμένεται να προτιμηθεί περισσότερο το κοντοσούβλι, μιας και το κοκορέτσι θεωρείται για κάποιους φέτος είδος πολυτελείας. Σίγουρα μια κατηγορία οικογενειών θα αγοράσουν απ’ όλα τα προαναφερόμενα είδη, ωστόσο σε αρνί και κατσίκι θα δοθεί προτεραιότητα».


NEWSLETTER