Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 08:12

Η εορταστική κίνηση στα ζαχαροπλαστεία της Καλαμάτας - «Τσιμπημένες» οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία της Καλαμάτας τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες συνεχίζει να δοκιμάζει όλους τους κλάδους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, με τους ζαχαροπλάστες να προσπαθούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, ώστε να μην καταστούν οι τιμές απαγορευτικές για τους πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή του κιλού φέτος στα προαναφερόμενα γλυκά είναι αυξημένη από 10% έως 20% στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κάτι που ενδέχεται να μην αφήσει ανεπηρέαστη την κατανάλωση.

Πλησιάζοντας στις μέρες των Χριστουγέννων, επαγγελματίες του κλάδου μίλησαν στην “Ε” για την κίνηση, τις ανατιμήσεις, για το πώς διαχειρίζονται τις “αλμυρές” πρώτες ύλες, αλλά και τι προτιμούν οι καταναλωτές βάσει πωλήσεων.

 

Κώστας Λυκοτραφίτης (Λυκοτραφίτης)

«Με 1,5 τόνο παραγωγή δίπλας την ημέρα η κίνηση στο συγκεκριμένο γλυκό είναι ικανοποιητική. Αντίθετα σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες η κατανάλωση είναι μειωμένη, απόρροια του οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Γι’ αυτό το λόγο στην επιχείρησή μας κρατάμε χαμηλές τιμές, ώστε ο κόσμος να μην στερηθεί τα γλυκά του, μιας και παρατηρούμε πως πολλές φορές δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ακόμα και στα καθημερινά ψώνια του στο σούπερ μάρκετ.

Στο πλαίσιο των ανατιμήσεων, οι πρώτες ύλες όσο και τα γενικά έξοδα είναι 100% πάνω σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, γι’ αυτό και κάναμε μια αύξηση 20% στα προϊόντα μας, ώστε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά ως πρατήριο αλλά και να μην ζοριστεί πολύ η πελατεία μας. Ανάμεσα στις πρώτες ύλες που έχουν πάρει την ανιούσα είναι το ηλιέλαιο, η ζάχαρη, αλλά και το αλεύρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από πλευράς ζήτησης, μπορώ να πω πως τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν περισσότερο την τιμητική τους, εν αντιθέσει με τα πιο μοντέρνα με επικάλυψη σοκολάτας».   

 

Γιώργος Αναστασόπουλος (Πραλίνα)

«Δειλά - δειλά από τις αρχές του Δεκέμβρη η κίνηση για τα εορταστικά γλυκά έχει ξεκινήσει, καθώς ο κόσμος -κρίνοντας από τα όσα είδαμε το Νοέμβριο- περιμένει να μπει πάντα ο κατεξοχήν χριστουγεννιάτικος μήνας. Σε κάθε περίπτωση, το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκινά τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, όπως γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο.

Αναφορικά με την κατανάλωση, η πελατεία μας έχει αποδείξει πως παρά την όποια κρίση, τα γλυκά της για τις μέρες αυτές τα προμηθεύεται κανονικά, κάτι που προσδοκούμε και φέτος, μιας και δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποια ανατίμηση στα συγκεκριμένα γλυκά σε σχέση με πέρυσι. Εστιάσαμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις ούτως ώστε να μην βγουν στην τελική τιμή, με το μεγαλύτερο πρόβλημά μας στην προκειμένη φάση να είναι το ενεργειακό. Σαφώς βέβαια και οι πρώτες ύλες συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές μας, καθώς τις προμηθευόμαστε πάνω από 20% σε σχέση με το 2021.

Από πλευράς κατανάλωσης -παραδοσιακοί κουραμπιέδες και μελομακάρονα ή με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας- βλέπουμε όλα να καταναλώνονται με την ίδια συχνότητα και από όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, υπάρχει και ζήτηση σε τσουρέκια, δίπλες, αλλά και βασιλόπιτες, που χρόνο με το χρόνο αγοράζονται πιο πολύ». 

 

Γιώργος Γεωργακόπουλος (Caramel)

«Τείνοντας προφανώς σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες περισσότερο, ο κόσμος έχει ξεκινήσει να προμηθεύεται τα αγαπημένα γλυκά των εορτών από τη στιγμή που μπήκε ο Δεκέμβριος. Θα περίμενε κανείς το αγοραστικό κοινό να κάνει κάποια έκπτωση στην κατανάλωση λόγω της οικονομικής κατάστασης, όμως αποδεικνύεται πως τα παραδοσιακά γλυκά σαν αυτά αγοράζονται το ίδιο με παλιότερες χρονιές, με το κιλό στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι η πιο συνηθισμένη αγορά.

Από πλευράς ανατιμήσεων, λόγω του γεγονότος πως έχει ακριβύνει μεταξύ άλλων το λάδι 1 ευρώ απ’ ό,τι άλλες χρονιές, αλλά και τα βούτυρα και η ζάχαρη, όπως και το γάλα, φέτος το κιλό σε σχέση με το 2021 πωλείται στα εορταστικά γλυκά κατά 10% ακριβότερο, έχοντας απορροφήσει ήδη ένα σημαντικό ποσοστό ώστε το τελικό κόστος να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους πελάτες μας.  Αναφορικά με τις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε πως οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν αποχωρίζονται τα παραδοσιακά εορταστικά γλυκά όπως τα γνωρίζουμε, ενώ οι πιο νέοι τείνουν στα ίδια αλλά με μια πιο μοντέρνα πινελιά, σε αυτά δηλαδή με σοκολάτα από πάνω, είτε αυτή είναι γάλακτος είτε υγείας, ενώ το “παζλ” συμπληρώνουν οι δίπλες και τα τσουρέκια».

 

Αγγελος Δαρδάνης (Fresh)

«Δεδομένου πως η καθημερινότητα είναι δύσκολη για όλο τον κόσμο, για την εποχή είμαστε σε καλά επίπεδα. Ο κόσμος μπήκε στο πνεύμα των εορτών έχοντας στολίσει ήδη νωρίτερα, οπότε πιστεύουμε πως όσο περνούν οι μέρες η κινητικότητα στον κλάδο μας θα αυξηθεί, καθώς τα γλυκά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο σπίτι φτιάχνουν και την ψυχολογία. Εχοντας περάσει μια δύσκολη διετία λόγω της πανδημίας, στις φετινές γιορτές προσπαθούμε να πατήσουμε και πάλι στα πόδια μας, βαδίζοντας σε καλό δρόμο πιστεύω, με τον Δεκέμβριο να αποτελεί έναν από τους καλύτερους μήνες για το επάγγελμά μας και τον Ιανουάριο να ακολουθεί στο ξεκίνημά του.

Από πλευράς τιμών φέτος, προφανώς ο κόσμος μπορεί να τα βρει και σε πολύ χαμηλές τιμές, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάει και την ποιότητα, η οποία δεν είναι παντού δεδομένη. Έτσι, με βάση τις πρώτες ύλες μας προσπαθούμε να είμαστε σταθεροί στην ποιότητά μας και κατ’ επέκταση στις τιμές μας, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως η πελατεία μας δεν θα μετριάσει τις ποσότητές της ούτε και φέτος.  Στο σκέλος των ανατιμήσεων, κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το ταβάνι μας να είναι το 10% πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι, απορροφώντας όπως γίνεται κατανοητό ό,τι μπορούμε, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον καταναλωτή. Ακόμα, πέραν των “αλμυρών” πρώτων υλών που μας αναγκάζουν στις όποιες ανατιμήσεις, ένα ακόμα αρνητικό γεγονός είναι η έλλειψή τους, καθώς ορισμένες φορές τίθεται θέμα διαθεσιμότητας. 

Στο κομμάτι των γιορτινών γλυκών, πέρα από τους κλασικούς κουραμπιέδες αλλά και τα μελομακάρονα, πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα ζήτηση έχουν τα γεμιστά τσουρέκια, τα οποία συμπληρώνουν αρμονικά τα τραπέζια».