Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 09:05

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των θερινών εκπτώσεων: Με σκαμπανεβάσματα η κίνηση στην Καλαμάτα

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των θερινών εκπτώσεων: Με σκαμπανεβάσματα η κίνηση στην Καλαμάτα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Λίγες ημέρες απέμειναν για τη λήξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, καθώς συμπληρώθηκε κάτι παραπάνω από ένας μήνας ως προς τη διάρκειά τους. Η εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου και θα λήξει στις 31 Αυγούστου, λαμβάνοντας μια άτυπη παράταση οι χαμηλές τιμές στην αγορά, λόγω της  9ης Λευκής Νύχτας Καλαμάτας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των προσφορών. Όπως ανέφεραν στην “Ε” επαγγελματίες της Καλαμάτας, η μέχρι στιγμής κίνηση του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα, δίχως την επιθυμητή σταθερή ροή, παρότι ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν σταθερά το παρών στο κέντρο της πόλης, ιδίως τα απογεύματα όπου οι θερμοκρασίες συνηγορούν περισσότερο για βόλτα και ψώνια. Παράλληλα, σχολίασαν τη διεξαγωγή της Λευκής Νύχτας στις αρχές Σεπτέμβρη και όχι στα τέλη Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία έτη, ενώ μίλησαν και για αν βοηθούν ή όχι οι ηλεκτρονικές αγορές στην επιχείρηση τους. Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion)

«Θεωρώ πως ο Αύγουστος κυλά με καλύτερους ρυθμούς, εν αντιθέσει με τον Ιούλιο που δεν εξελίχτηκε όπως θα θέλαμε, δεδομένου πως ήταν ο μήνας που ανακοινώθηκαν οι εκπτώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καλοκαίρι που κινείται με τους αντίστοιχους ρυθμούς του περσινού. Προφανώς η κίνηση στους δρόμους είναι η αναμενόμενη για τη θερινή σεζόν, ωστόσο αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε κατανάλωση. Για ένα ακόμα καλοκαίρι πέρα από τον εγχώριο τουρισμό αρκετοί ξένοι έχουν επιλέξει την Καλαμάτα για τις διακοπές τους, δίχως όμως να είναι ιδιαίτερα ζεστοί στις αγορές τους, τονίζοντας οι ίδιοι σε εμάς πως και στις χώρες τους τα δεδομένα με την πληθωρισμό και την ακρίβεια δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι, οι επιλογές των καταναλωτών να είναι μαζεμένες, αγοράζοντας ένα προϊόν για παράδειγμα αντί για περισσότερα. Ως προς την Λευκή Νύχτα θα βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα με την ολοκλήρωση της. Η διοργάνωση της τον Σεπτέμβριο μπορεί να βοηθήσει καθώς θα έχει πληρωθεί ο κόσμος, αλλά από την άλλη το τέλος Αυγούστου είναι ορόσημο για το τέλος των αδειών πολλών Eλλήνων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές αγορές, νομίζω πως το σκέλος αυτό δεν έχει επικρατήσει ακόμα. Ναι μεν αρκετοί παραγγέλνουν μέσω διαδικτύου, προτιμώντας εν τέλει να δουν από κοντά το προϊόν και να αποφασίσουν αν θα το αγοράσουν, δοκιμάζοντας το προφανώς. Στην περίπτωση μου οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται από κατοίκους της Καλαμάτας, έχοντας την επιλογή να αλλάξουν κάτι οι ίδιοι αντί να εμπλακεί κάποια μεταφορική».

 

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος)

«Συνολικά, από τη μέχρι στιγμής κίνηση στις εκπτώσεις είμαστε ικανοποιημένοι. Φέτος έχουμε την ιδιομορφία να είναι μια εβδομάδα καλή και μια υποτονική, δίχως να προκύπτει μια σταθερότητα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να θυμίζει αρκετά το καλοκαίρι του 2022, με τη διαφορά πως πέρυσι η ροή ήταν πιο σταθερή. Η επισκεψιμότητα από την πλευρά της βοηθάει στην ενίσχυση της κίνησης, με τον εγχώριο τουρισμό φέτος να δείχνει πως επέλεξε σε μεγάλο βαθμό τα μέρη μας για τις διακοπές του. Σχετικά με τη Λευκή Νύχτα νομίζω πως είναι καλύτερα που θα γίνει φέτος στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, παρά νωρίτερα όπως ίσχυε στο παρελθόν. Κάθε διοργάνωση κάθε χρόνο έχει και διαφορετικά δεδομένα, οπότε ευελπιστούμε ο κόσμος από τις γύρω περιοχές να βρει ως ευκαιρία τη βραδιά αυτή και να απολαύσει τα ψώνια του. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές αγορές, έχω παρατηρήσει αύξηση στην επισκεψιμότητα όταν υπάρχουν προσφορές. Διαφορετικά ο κόσμος επιλέγει τις διά ζώσης επισκέψεις, ώστε να δει από κοντά και να δοκιμάσει αυτό που θέλει».

 

Γιώργος Περρωτής (Perrotis)

«Οσο περνούν οι μέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι εκπτώσεις η κίνηση αυξάνεται, γεγονός που μας ευχαριστεί. Η επισκεψιμότητα στην πόλη μας συνηγορεί στο γεγονός αυτό, μιας και η κίνηση που παρατηρείται αυξάνει και τη δουλειά μας, είτε αυτοί είναι έλληνες είτε ξένοι. Αναφορικά με το καλοκαίρι του 2022 δεν μπορώ να πω πως οι φετινοί ρυθμοί είναι οι ίδιοι, μιας και το περσινό έτος η θερινή σεζόν κινήθηκε καλύτερα στο σύνολο της. Για τη λευκή νύχτα, μιας και φέτος οι ημερομηνίες πήγαν πίσω το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, νομίζω πως ορθώς αποφασίστηκε να γίνει αρχές Σεπτέμβρη. Οι κλιματικές αλλαγές άλλωστε παρατείνουν τα τελευταία χρόνια το καλοκαίρι, οπότε η κίνηση των επισκεπτών εκείνο το Σάββατο δεν νομίζω να διαφοροποιηθεί».

 

Αντα Μπιζίμη (Αχνάρι)

«Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι εκπτώσεις, ο Ιούλιος δεν μας άφησε ικανοποιημένους, αλλάζοντας το σκηνικό προς το καλύτερο τον Αύγουστο, όπου και η επισκεψιμότητα έδωσε την ανάλογη ώθηση, με τους ξένους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες να αγοράζουν με την ίδια συχνότητα. Αναφορικά με τη Λευκή Νύχτα, θεωρώ πως είναι φέτος καλύτερη επιλογή η διοργάνωση της αρχές Φθινοπώρου. Με το άνοιγμα των σχολείων άλλωστε να είναι προ των πυλών εκείνο το διάστημα, νομίζω πως και οι γονείς θα θελήσουν να κάνουν κάποιες αγορές ως προς την ένδυση και την υπόδηση για τα παιδιά τους, οπότε μια βραδιά προσφορών όπως εκείνη θα είναι μια καλή ευκαιρία. Για το αν το ηλεκτρονικό εμπόριο βοηθάει περαιτέρω στην κίνηση, στο παιδικό ρούχο που κινείται η επιχείρηση μου δεν έχει τόση ένταση, μιας και ένα παιδικό ρούχο χρειάζεται την ανάλογη δοκιμή, εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους που απλά επιλέγουν το νούμερο τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να αποτελεί μια ενίσχυση, μιας και πέρα από παραγγελίες προερχόμενες από Καλαμάτα έχουμε αρκετές απ’ όλη την Ελλάδα, βρίσκοντας μας το κοινό μεταξύ άλλων μέσα από σχετικές πλατφόρμες πώλησης».