Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 09:08

Καλαμάτα: Προβληματισμός στις επιχειρήσεις Εστίασης - Νέο καθεστώς στους αιγιαλούς

Καλαμάτα: Προβληματισμός στις επιχειρήσεις Εστίασης - Νέο καθεστώς στους αιγιαλούς

Με «τσουχτερά» πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, ύστερα από την εξειδίκευση των γενικών όρων και περιορισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού καθώς και των τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνει η ΚΥΑ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του “κινήματος της πετσέτας” το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του κατά κύριο λόγο το περσινό καλοκαίρι σε γνωστούς νησιωτικούς προορισμούς, διεκδικώντας περισσότερο ελεύθερο χώρο στις παραλίες.

Στο πλαίσιο βέβαια της γενίκευσης που παρατηρείται στη χώρα, όπως έγινε άλλωστε πριν λίγα χρόνια με την πανδημία και τα μέτρα που αφορούσαν όλες τις περιοχές ανεξαρτήτως των διαφορετικών τους ισορροπιών, έτσι και στην παρούσα φάση οι επαγγελματίες που ανοίγουν τα καταστήματα τους για σεζόν δηλώνουν προβληματισμένοι για το πως θα εξελιχτεί το καλοκαίρι, καθώς οι αστερίσκοι της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία δημοσιεύτηκε μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη της σεζόν, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να τηρηθούν στο έπακρο. 

«ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ»

«Προσωπική μου γνώμη ως επιχειρηματίας, είναι πως πρόκειται περισσότερο για μια επικοινωνιακή προσέγγιση παρά πρακτική, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2023, αφορώντας κυρίως μικρές παραλίες σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς» είπε μιλώντας για το θέμα στην “Ε” o ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, παρατηρώντας πως όταν υπήρχαν 2-3 καταστήματα εστίασης τα οποία είχαν εγκατασταθεί σε μια παραλία 50 μέτρων, προφανώς το δημόσιο συμφέρον του ελεύθερου χώρου καταπατιόταν αναφανδόν.

«Στην προκείμενη περίπτωση, ως συνήθως στην Ελλάδα μπήκαμε σε μια οριζόντια νομοθεσία η οποία δεν εξετάζει κατά περίπτωση καταστάσεις. Αυτό που λέμε χρόνια τώρα, είναι πως ανά περιοχές θα πρέπει να υπάρχουν επιτροπές των αντίστοιχων ΟΤΑ και της Κτηματικής Υπηρεσίας, με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Αρχών Καταστολής (Λιμενικό, Αστυνομία), έτσι ώστε να προκύπτουν λύσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν μπορούν πρακτικά να μπαίνουν στην ίδια εξίσωση μια μικρή ακτή φερειπείν μαζί με μια παραλία 3 χιλιομέτρων. Ο ίδιος, δήλωσε πως καλό είναι από την μια πλευρά να εφαρμόζεται απ’ όλους ο νόμος του κράτους, ωστόσο, πρέπει να έχει τη λογική της τουριστικής ανάπτυξης, τη στιγμή που η χώρα αναιρεί ταυτόχρονα τη βασική τουριστική της καμπάνια, με ένα τραπεζοκάθισμα σε απόσταση αναπνοής από το κύμα. «Ο μέσος πελάτης έχει μια διαφορετική νοοτροπία, τραβώντας πολλές φορές την ξαπλώστρα σχεδόν μέσα στη θάλασσα, κάνοντας από την πλευρά μου τον… χωροφύλακα ώστε να τηρείται ο νόμος» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως τα τέσσερα μέτρα απόσταση από την άκρη του αιγιαλού και τις ξαπλώστρες, σχεδόν εκμηδενίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα όσων έχουν τις επιχειρήσεις τους σε μικρό εύρος αιγιαλού, όπως και την αξία ενός ακινήτου, το οποίο “πουλάει” τον αιγιαλό». 

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ

Σε τοπικό επίπεδο, ο Ανδρέας Ζαγάκος πρόσθεσε πως ένα κατάστημα στο ύψος της Καλαμάτας χαρακτηρίζεται βάσει των νέων μέτρων προνομιακό, λόγω του εύρους του αιγιαλού, εν αντιθέσει με τις ακτές προς το Αρχοντικό όπου τα μεγέθη είναι διαφορετικά, προκύπτοντας ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων οι οποίες συνδέονται με δεκάδες εργαζόμενους. «Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πρέπει να υπάρχουν διάδρομοι συγκεκριμένου μεγέθους ανάμεσα στα όμορα καταστήματα, να μην καλύπτεται το εύρος μιας παραλίας συνολικά άνω του 50% , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε παραλία έχει τα δικά της δεδομένα» συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ενημέρωσε πως για περισσότερες πληροφορίες ο επιχειρηματίας μπορεί να απευθυνθεί στην Κτηματική Υπηρεσία, καθώς λόγω των πολλών λεπτομερειών κάθε κατάστημα μπορεί να χρειάζεται τις δικές του διευκρινίσεις. «Θεωρώ πως στην Καλαμάτα θα έχουμε μια τάξη, ως συνέχεια των προηγούμενων χρόνων, με εξαίρεση λίγες παραφωνίες που είχαν παρατηρηθεί» σχολίασε, λέγοντας πως τα καταστήματα κινούνται πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των πελατών τους αλλά και των επισκεπτών της ακτής, με βάση για μια ακόμα σεζόν όχι την κερδοφορία αλλά την επιβίωση. «Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος επισκέπτης της Μεσσηνίας δεν επιθυμεί να κάνει το μπάνιο του σε κάποια οργανωμένη παραλία, μπορεί να επιλέξει μια από τις "Απάτητες παραλίες” που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΕΝ» υπογράμμισε. Κλείνοντας, ως προς τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες τους, ο Ανδρέας Ζαγάκος επισήμανε “πως αν υπάρχει κάποια καταγγελία καλό είναι να γίνεται επώνυμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται συν τοις άλλοις προβλήματα μεταξύ των επαγγελματιών, έχοντας την επιλογή κάποιος να κάνει μια ανώνυμη καταγγελία δίχως αυτή απαραίτητα να ευσταθεί”. 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΑ

Ως προς τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους αιγιαλούς η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, ο ΣΚΕΑΚ πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες συνάντηση με την Κτηματική Υπηρεσία. Όπως είπε στην “Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, βάσει των όσων ειπώθηκαν σε αυτή αλλά και αναλύοντας την νέα Απόφαση, υπάρχουν τροποποιήσεις στο ποινολόγιο, κάνοντας λόγο για εξοντωτικές ποινές.

«Το 50% των παραλιών θα πρέπει είναι ελεύθερο, να υπάρχει απόσταση 4 μέτρων από τον αιγιαλό και τον εξοπλισμό, 4 μέτρα απόσταση το ένα όμορο κατάστημα από το άλλο, να γίνεται κατάληψη του 60% από το συνολικό ενοικιαζόμενο χώρο, να διατηρούνται ελεύθεροι διάδρομοι κάθετα προς την παραλία διαμέτρου από 70 πόντους μέχρι 1.30 μ., να διατηρείται καθαρή η ακτή, να υπάρχουν ντουζ, αλλαξιέρες και πρόσβαση σε άτομα ΑμεΑ» εξήγησε σχετικά με τα βασικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, τονίζοντας πως αυτά ίσχυαν πρακτικά έτσι και αλλιώς στην παραλία της Καλαμάτας, κρούοντας το καμπανάκι σε καταστήματα για πιθανές καταλήψεις χώρων, οι οποίες παρατηρήθηκαν πέρυσι. «Στην πρώτη καταγγελία, θα υπάρχει πρόστιμο ίσο με τέσσερις φορές το τίμημα το οποίο έχει καταβάλει ο επιχειρηματίας, προκύπτοντας από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, ενώ στη δεύτερη θα έρχεται οριστικό λουκέτο» εξήγησε, λέγοντας πως θα ισχύει παράλληλα η αίτηση για δημοπρασία στην Κτηματική Υπηρεσία για επέκταση ενός καταστήματος, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν τον χώρο πέριξ του. Παράλληλα, μία από τις υποχρεώσεις, είναι η ανάρτηση πινακίδας με την έκταση και τα λοιπά χαρακτηριστικά της παραχώρησης. Στην πινακίδα θα υπάρχει και QR code, μοναδικό για κάθε παραχώρηση που θα παραπέμπει σε πλατφόρμα υποδοχής καταγγελιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

«ΑΓΚΑΘΙ» ΟΙ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ενα ζήτημα που προβληματίζει αρκετούς καταστηματάρχες που διαθέτουν μόνιμες, ξύλινες κατασκευές πάνω στην ακτή, είναι πώς θα πράξουν από εδώ και πέρα, μιας και η νέα ΚΥΑ τονίζει πως πρέπει να απομακρυνθούν. «Οποιαδήποτε κατασκευή είναι πακτωμένη απαγορεύεται πλέον, έχοντας δοθεί οδηγία να ξηλωθούν» διευκρίνισε ο κ. Μαλαπέτσας, πληροφορώντας πως στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί την Τρίτη 30/4 μια συνάντηση στο Επιμελητήριο με την Κτηματική Υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, ούτως ώστε καταστήματα που διαθέτουν τέτοιου τύπου κατασκευές και δεν προλαβαίνουν εκ των πραγμάτων να τις αποσύρουν, να μπορέσουν να το πράξουν με το πέρας της θερινής σεζόν, παίρνοντας παράταση. Ο ίδιος παρατήρησε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ακτές της Καλαμάτας αλλά και την ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιούνται καταστήματα εστίασης, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις να αναμένονται σε και άλλες πόλεις όπως η Πάτρα.

Διαβάστε την Απόφαση εδώ.