Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 13:22

Da Achille στη Βέργα Καλαμάτας

Da Achille στη Βέργα Καλαμάτας

 

Συχνά ο Καλαματιανός, όταν δεχτεί κάποιους επισκέπτες από άλλες περιοχές, τους ανεβάζει στη Βέργα στον ναό της Ευαγγελίστριας, όπου έχει πανοραμική θέα της πόλης και του Μεσσηνιακού κόλπου.

Επιπλέον θέλγητρο για μια τέτοια εκδρομούλα δέκα-δεκαπέντε λεπτά από την πόλη, είναι η ίδια η γραφική πετρόκτιστη εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Δεν είναι τυχαίο που ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκεί πάντρεψε το παιδί του. Αλλά και κάποιοι Ασιάτες, Γιαπωνέζοι, Κορεάτες, έχουν τελέσει τον γάμο τους στην εκκλησία αυτή αντί της Σαντορίνης.

Η θέα είναι τουλάχιστον εφάμιλλη. Ερωτευμένα ζευγαράκια συχνά φλερτάρουν εκεί. Και βέβαια επιχειρηματίες έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και από χρόνια έχουν ανοίξει, χαμηλότερα όμως, κάποιες από τις γνωστότερες pubs της πόλης μας.

Και ήταν κρίμα που στο πλεονεκτικότερο σημείο αυτής της περιοχής και δίπλα στην εκκλησία, δεν υπήρχε η δυνατότητα να καθίσει κανείς κάπου να απολαύσει με την ησυχία του, πέραν της θέας, ένα καφέ, ένα παγωτό.

Αποτέλεσε για μας ευχάριστη έκπληξη, όταν στην τελευταία μας επίσκεψη, είδαμε πλάι ακριβώς στην εκκλησία να έχει ανεγερθεί ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο πέτρινο οίκημα που στεγάζει την Καφετέρια «Στου Αχιλλέα» ή αλλιώς «Da Achille» (τηλ. 27210 41702). Βρήκαμε το οίκημα απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον το οποίο και αναβαθμίζει.

Το εσωτερικό της καφετέριας είναι αντάξιο ή και καλύτερο του εξωτερικού. Με σεμνή αρχοντικότητα. Πέραν του καφέ προσφέρεται πίτσα και κάποια άλλα απλά πιάτα. Ολα πάντως διαλεγμένα και ποιοτικά.

Αληθινά αξίζει μια μικρή απόδραση (μόνο τέσσερα χιλιόμετρα από τον παραλιακό). Η περιοχή μας έχει ομορφιές. Οι τουρίστες τις ανακαλύπτουν. Εμείς συχνά τους ακολουθούμε με καθυστέρηση.

Για τους λίγους από εμάς που τυχόν δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει το σημείο, η πρόσβαση γίνεται από την παραλιακή που οδηγεί προς Μάνη και συγκεκριμένα από το βενζινάδικο, τον ανηφορικό δρόμο προς Βέργα, όπου στο 4ο χλμ.  συναντά το «Da Achille», δίπλα στην Ευαγγελίστρια.