Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 14:11

Στόχος του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλης": "Η Μεσσηνία πρότυπη περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη"

Γράφτηκε από τον
Στόχος του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλης": "Η Μεσσηνία πρότυπη περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη"

"Στόχος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη είναι η Μεσσηνία να γίνει πρότυπη περιοχή αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη", τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Ξενοφών Κάππας, στην εσπερίδα που οργανώθηκε χθες το απόγευμα, στο "Ελίτ", με θέμα τη "Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία».

 

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις: 

- "Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία", από το Μεσσήνιο στην καταγωγή Αγγελο Τσακανίκα, επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ, διευθυντή ερευνών ΙΟΒΕ και το Γιώργο Μανιάτη, υπεύθυνο κλαδικών μελετών του ΙΟΒΕ.

- "Συλλογή και καταγραφή των τοπικών ποικιλιών στο Νομό Μεσσηνίας", από το Ροίκο Θανόπουλο, προϊστάμενο του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ιουλία Δροσινού, προϊσταμένη του Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

- "Η νέα ΚΑΠ, κατευθύνσεις - άξονες και μέτρα", από το Δημήτρη Μελά, γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

- "Συμβολαιακή γεωργία, ευκαιρίες και δυνατότητες", από το Γιάννη Παπαδόπουλο, γενικό διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς και το Γιάννη Ζαχαρή, υπεύθυνο Τομέα Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην πρώτη εισήγηση ο Γ. Μανιάτης επεσήμανε ότι «ευκαιρίες για τον αγροτικό τομέα στη Μεσσηνία αποτελούν η καλύτερη αξιοποίηση του ΠΟΠ ελαιολάδου, η ενίσχυση της θέσης στην εγχώρια αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου, η ενίσχυση των διασυνδέσεων με τη βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό, η εισαγωγή καινοτομιών στα προϊόντα, η στροφή στις εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου κ.α.».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, Μεσσήνιοι τυποποιητές και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, καθηγητές του ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνοι και τοπικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER