Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 15:41

Οι έμποροι της Πελοποννήσου για την είσπραξη χρεών από τις ΔΟΥ

Γράφτηκε από την

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, μέσα στην δίνη της οικονομικής καταιγίδας και στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διοικητική της περιφέρεια, επανέρχεται με ένα θέμα που θεωρεί ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ενάντια στην επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί.
Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο μέτρο που πρόκειται προσεχώς να εφαρμοσθεί σύμφωνα με το οποίο οι Δ.Ο.Υ. θα δίνουν προθεσμία 15 ημερών σε περίπου 900.000 φορολογούμενους, μεταξύ των οποίων σαφώς βρίσκονται και οι Έλληνες έμποροι, για χρέη ακόμα και από 500 ευρώ. Πέραν τούτου, όσοι δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το δημόσιο θα προβαίνει σε κατασχέσεις ή ακόμα και αυτόφωρο.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης  αυτοί που χρωστούν πολλές χιλιάδες ευρώ με τους καθημερινούς βιοπαλαιστές που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση. Συν τοις άλλοις σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο η είσπραξη των χρεών θα παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. και των Διευθυντών αυτών, πράγμα το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε θα οδηγήσει στο αυτόφωρο πολλούς μικροοφειλέτες, οι οποίοι λόγω πραγματικής αδυναμίας δεν θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ αυτοί που χρωστούν υπέρογκα ποσά θα έχουν διαφορετική μεταχείριση για ευνόητους λόγους. 
Είναι επιτακτική η ανάγκη να μπει μία ιεράρχηση στον τρόπο μεταχείρισης και κλήσης των οφειλετών. Πάγιο αίτημά μας είναι η αναλογική μεταχείριση που έχει να κάνει με το ύψος των υποχρεώσεων του οφειλέτη και με τον τρόπο που διαθέτει να πληρώσει. Ειδικά ο εμπορικός κλάδος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συχνά χαρακτηρίζονται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ουδέποτε έχουν ζητήσει τη διαγραφή των χρεών. Πώς διαφυλάσσετε κύριε Πρωθυπουργέ τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας όταν χτυπάτε ανελέητα με καθημερινά επιβαρυντικά οικονομικά μέτρα τη ραχοκοκαλιά της;
Δυστυχώς βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα ότι τα μέτρα αυτά που υιοθετείτε εν μία νυκτί, είναι μέτρα πανικού με στόχο το άμεσο αποτέλεσμα, χωρίς να υπολογίζετε τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στην πραγματική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Γνωρίζετε δε πολύ καλά ότι μόνο από τους μικρο-οφειλέτες  το κράτος μπορεί να αποκομίσει έκτακτα έσοδα, αδιαφορώντας για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Αν μη τι άλλο, σαν Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αντιπροτείνουμε η αυτόφωρη διαδικασία και οι κατασχέσεις να εφαρμοστούν για χρέη από 20.000 ευρώ και άνω. Επιτέλους πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν μπορείτε να επικεντρώνεστε και να εξαντλείτε οικονομικά έναν κλάδο που μέχρι τώρα δεν είχε δείξει δείγματα οικονομικής ασυνέπειας. Να στραφείτε στο κυνηγητό του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και άλλων ανοικτών πληγών  που χρόνια τώρα μαστίζουν την ελληνική οικονομία. Να προβείτε στην απλοποίηση του πολυδαίδαλου φορολογικού συστήματος ώστε να καταργηθεί η γραφειοκρατία που συντηρείται για να καλύψει τον έλεγχο όλης αυτής της κατάστασης.  Οφείλετε να εισακούσετε την κραυγή αγωνίας χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και να κατανοήσετε ότι η τακτική που ακολουθείτε θα μας οδηγήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στο δημόσιο, όχι λόγω αγανάκτησης αλλά λόγω καθαρής αδυναμίας, συμπαρασύροντας  την ελληνική οικονομία σε ολοσχερή καταστροφή.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος: Παγώνης Βασίλειος
Ο Γεν. Γραμματέας: Ευαγγελίου Ευάγγελος