Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 08:52

3 ακίνητα στο «σφυρί», για οφειλές ιδιωτών

Γράφτηκε από την
3 ακίνητα στο «σφυρί», για οφειλές ιδιωτών

Τα τρία πρώτα ακίνητα στη Μεσσηνία που θα βγουν στο «σφυρί» του χρόνου το Φεβρουάριο και το Μάρτιο αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα δημοσίευσης πλειστηριασμών του Ταμείου Νομικών (ΕΤΑΑ - ΤΑΝ) deltio.tnomik.gr.

Πρόκειται για διαμέρισμα στη Μεσσήνη μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, οικόπεδο με τρεις διώροφες κατοικίες στη Μάνη και μια έκταση στο Μπουρνιά. Και οι τρεις περιπτώσεις αφορούν κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές μεταξύ ιδιωτών.

Ο ενδιαφερόμενος λοιπόν με λίγα κλικ από τον υπολογιστή του σπιτιού του μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα και να βρει όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα που βγαίνουν «στο σφυρί». Και μάλιστα με λεπτομέρειες για τη θέση τους, με τι γειτνιάζουν, αλλά και την ημερομηνία που μπορεί να πάει και να τα δει από κοντά ο ενδιαφερόμενος πλειοδότης. Σημειώνεται ότι οι αναρτήσεις στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί 166 ακίνητα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η πρεμιέρα για την περιοχή της Μεσσηνίας έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα, με τα τρία ακίνητα τα οποία προαναφέρονται - ενώ η διαδικασία πλειστηριασμού τους θα γίνει του χρόνου το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Επίσης αναγράφονται η ημερομηνία και το τόπος που θα γίνει ο πλειστηριασμός, μαζί με την τιμή εκκίνησης για κάθε ακίνητο. Μέσω της ιστοσελίδας αυτής κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση και ενημέρωση γύρω από τους πλειστηριασμούς που πρόκειται να γίνουν σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα παρέχεται η ευκολία στους χρήστες για τη δημοσίευση κειμένων από το γραφείο ή το χώρο της δουλειάς τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Σύμφωνα πάντως με τον Παναγιώτη Δουμουλάκη, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας, η ηλεκτρονική δημοσίευση των ακινήτων προς πλειστηριασμό δεν αποτελεί καμία μεγάλη αλλαγή - καθώς πριν οι δημοσιεύσεις γίνονταν στο περιοδικό του Ταμείου Νομικών.

Η μεγάλη αλλαγή όσον αφορά τους on line πλειστηριασμούς είναι ότι «εφόσον θα γίνεται on line η κύρια διαδικασία του πλειστηριασμού, δεν θα είναι κανείς παρών καθώς όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Τέρμα λοιπόν στις προφορικές προσφορές, ενώ και η εμπλοκή των συμβολαιογράφων στην όλη διαδικασία περιλαμβάνει κυρίως τις προκαταρκτικές διαδικασίες. Ομως την ημέρα του πλειστηριασμού ο οργανισμός (τράπεζα, Εφορία κ.ά.) θα στέλνει μέσω mail τις δύο μεγαλύτερες προσφορές στον συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει ηλεκτρονικά την προδικασία και ηλεκτρονικά στέλνει τα στοιχεία στην κεντρική υπηρεσία - οι ενδιαφερόμενοι το χρόνο που έχει οριστεί για τον πλειστηριασμό θα πλειοδοτήσουν σε αυτή την υπηρεσία και ο συμβολαιογράφος θα λάβει ενημέρωση μέσω mail, για να ακολουθηθεί στη συνέχεια η διαδικασία που επιβάλλει την κατάθεση των χρημάτων από τους επικρατέστερους πλειοδότες», σημείωσε ο ίδιος.  

Κατά τ' άλλα ο κ. Δουμουλάκης τόνισε πως με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «θα σταματήσει το κίνημα της παρεμπόδισής τους - κατά τ' άλλα δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας η ανακοίνωση των πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα, καθώς πριν δημοσιεύονταν στο περιοδικό του Ταμείου Νομικών.»

Ωστόσο, τα νέα ηλεκτρονικά ήθη φέρνουν στο προσκήνιο μια νέα ομάδα επαγγελματιών που θα χειρίζονται τις αγοραπωλησίες για λογαριασμό του υποψήφιου πλειοδότη, «οι οποίοι θα λειτουργούν ως εκπρόσωποι των πλειοδοτών - αυτός μπορεί να είναι ένας δικηγόρος ή κτηματομεσίτης ή ακόμα και το ίδιο το τραπεζικό ίδρυμα», σημείωσε καταλήγοντας ο Παν. Δουμουλάκης. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER