Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 21:55

Χωρίς ενημέρωση για τη φοροκάρτα οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Χωρίς ενημέρωση για τη φοροκάρτα οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Αγνοια για τη χρήση της φοροκάρτας αποδείξεων δηλώνουν οι έμποροι της Καλαμάτας, αφού κανένας επίσημος φορέας δεν τους έχει ενημερώσει σχετικά. Οπως λένε στην "Ε" ό,τι άκουσαν ή ξέρουν είναι από τα ρεπορτάζ στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Την ίδια ώρα το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά. Το αγοραστικό κοινό είναι απρόθυμο να βάλει το χέρι στην τσέπη ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες αυξάνουν την ανησυχία του εμπορικού κόσμου.
Η Ευαγγελία Φωτοπούλου λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τη φοροκάρτα ή πώς αυτή θα λειτουργεί. "Μέχρι τώρα δεν έχουμε σχετική ενημέρωση", σημειώνει ενώ αναφορικά με την αγοραστική κίνηση επισημαίνει ότι είναι πολύ μειωμένη και ότι η αγορά το Σεπτέμβριο κινήθηκε μόνο με τις προσφορές. "Με όλα αυτά τα μέτρα είναι αναμενόμενο ο κόσμος να κυνηγά τις προσφορές", παρατηρεί.
Ο Ηλίας Πουλής σημειώνει πως "δεν έχουμε ενημερωθεί για τη φοροκάρτα ή την χρήση της" και προσθέτει ότι "δεν έχουμε καν μηχάνημα". Οσο για την κίνηση "ο κόσμος έχει ζοριστεί με όλες αυτές τις περικοπές" τονίζει και προσθέτει ότι οι έμποροι στρέφουν τις ελπίδες τους στην αύξηση της κίνησης τον Οκτώβριο που ο καιρός θ΄αρχίσει να κρυώνει.
Η Δήμητρα Κάγκαρη λέει ότι έχει "μια γενική εικόνα από τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση για τη φοροκάρτα". Κρίνει πάντως ότι "είναι πολύ νωρίς για να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι, γιατί ακόμα νομίζω δεν έχει μπει σε λειτουργία". Σχετικά με την κίνηση στα μαγαζιά σημειώνει ότι "ο κόσμος είναι διστακτικός και ψωνίζει τα απαραίτητα".
"Δεν γνωρίζω να την χρησιμοποιήσω". Αυτό θα πει ο Παναγιώτης Τζανετέας σε όποιον πελάτη τού ζητήσει να περάσει μια αγορά στην φοροκάρτα αποδείξεων. Επισημαίνει δε ότι και "τα μηχανήματα των τραπεζών δεν είναι ενημερωμένα". Για το μέλλον της αγοράς ευελπιστεί ότι "τα οργανωμένα μαγαζιά θα βρουν το σφυγμό της αγοράς και θα τα καταφέρουν", αν και όπως λέει "η εξαγγελία σχεδόν καθημερινά νέων μέτρων θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες, ειδικά για τα νέα μαγαζιά που δεν έχουν δημιουργήσει πελατολόγιο".
Ο Σπύρος Βούλγαρης άκουσε για πρώτη φορά σχετικά με τη φοροκάρτα "χθες (Σ.Σ. προχθές) στην τηλεόραση". Ωστόσο από τα μείζονα προβλήματα για τον εμπορικό κλάδο τη δεδομένη στιγμή θεωρεί "την πολύ πεσμένη κίνηση", ενώ εκφράζει την ελπίδα "να μην πέσει κι άλλο".
"Τίποτα από πουθενά" δεν έχει ακούσει για τη χρήση της φοροκάρτας η Φώφη Κυριακοπούλου. "Ακούμε φοροκάρτα και φοροκάρτα δεν ξέρουμε", σημειώνει χαρακτηριστικά. Για την κίνηση στην αγορά λέει ότι ο Σεπτέμβριος που πέρασε "ήταν ο πιο άσχημος της χρονιάς" και αποδίδει την πτώση αυτή "στην κακή ψυχολογία των καταναλωτών" αλλά και "το σκοτεινό μέλλον που μας περιμένει".
Καμία ενημέρωση για τη χρήση της φοροκάρτας δεν έχει η Δήμητρα Μανέτα, παρά μόνο "ό,τι ακούμε και διαβάζουμε από τα δελτία και τις εφημερίδες, τίποτε άλλο", λέει. Κι έτσι "εμείς θα συνεχίσουμε να κόβουμε κανονικά αποδείξεις", ενώ τις προσεχείς ημέρες "θα ρωτήσω στην τράπεζα πώς θα μπορέσω να εξυπηρετήσω έναν πελάτη που θα έρθει με την φοροκάρτα". Αναφορικά με το τι επικρατεί στην αγορά λέει ότι "η κίνηση είναι παρά πολύ πεσμένη" και σημειώνει ότι στον εμπορικό κλάδο "υπάρχει αβεβαιότητα γιατί δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να μην έχει λεφτά και εμείς να έχουμε δουλειά" - ενώ και "τα δυσβάσταχτα ενοίκια αλλά και τα λειτουργικά έξοδα ενός μαγαζιού δεν είναι εύκολη υπόθεση να βγουν". 
Ο Γιώργος Σπίνος λέει ότι αν ένας πελάτης πάει να ψωνίσει με τη φοροκάρτα, θα του πει "δεν γνωρίζω τη χρήση της". Οσο για το μέλλον στην αγορά προβλέπει ότι "θα είναι χειρότερο απ΄ ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα". Επισημαίνει επίσης ότι η αγορά πάσχει από ρευστότητα ενώ με το τέλος του καλοκαιριού "η αγορά παρουσιάζει αισθητή πτώση, όταν μάλιστα τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια και πολλοί έμποροι δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν".
Η μόνη ενημέρωση που έχει η Νάντια Αλεβίζου για την φοροκάρτα είναι από την τηλεόραση. Και σημειώνει πως "άκουσα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι υποχρεωτικό το μέτρο", ενώ αν ένας πελάτης απαιτούσε να περαστεί η αγορά στην φοροκάρτα "θα δοκίμαζα στο μηχάνημα της τράπεζας αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν θα πρέπει να κόψω και απόδειξη αφού δεν έχουμε σχετική ενημέρωση από κανέναν δημόσιο φορέα ή τον Εμπορικό Σύλλογο". Οσο για το κλίμα στην αγορά και τι περιμένει στο μέλλον, επισημαίνει: "Ο κόσμος μετά την ανακοίνωση των μέτρων είναι πιο επιφυλακτικός", και σε αυτό το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας "ούτε ξέρουμε τι να περιμένουμε αλλά φοβάμαι ότι τα δύσκολα έρχονται".

 


NEWSLETTER