Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 21:38

Μεσσηνία: Επαναδημοπράτηση έργου που είχε μικρή έκπτωση 

Επαναδημοπράτηση έργου οδοποιίας της Μεσσηνίας που είχε μικρή έκπτωση, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από την άλλη όμως, προσανατολίζεται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της δημοπρασίας άλλου παρόμοιου έργου με μικρή έκπτωση, όπως έκανε πρόσφατα με ακόμα ένα στο νομό. Ολα αυτά, ενώ μέσα στο 2016 υλοποιήθηκαν στη Μεσσηνία έργα οδοποιίας με εκπτώσεις πάνω από 50%.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου βελτίωσης - συντήρησης της 9ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα Ριζόμυλος - Χράνοι, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Στη δημοπρασία του έργου αυτού είχαν κατατεθεί μόλις 2 προσφορές και προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε με έκπτωση 5%.

Το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας έκρινε τις προσφορές μη ικανοποιητικές, ιδιαίτερα χαμηλές και μη συμφέρουσες για το ∆ημόσιο, καθώς «η Π.Ε. Μεσσηνίας είχε προβεί στη δημοπράτηση ομοίων έργων τα προηγούμενα έτη και είχε λάβει εκπτώσεις πολύ μεγαλύτερες».

Για το έργο βελτίωσης - συντήρησης της 9ης εθνικής οδού, στο τμήμα Γαργαλιάνοι - Μεθώνη, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, για το οποίο προσωρινός μειοδότης είχε αναδειχθεί με έκπτωση 13%, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή λήψης απόφασης, προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας να διαβιβάσει άμεσα εισήγηση στην Επιτροπή, με την οποία θα αλλάζει την αρχικά αρνητική της θέση και θα αποδέχεται τη θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της κατακύρωσης του διαγωνισμού με τη συγκεκριμένη χαμηλή έκπτωση. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πορεία εκτέλεσης εργολαβιών με δοθείσα έκπτωση μεγάλη και ειδικότερα πάνω από 50%, διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλες στην πορεία εκτέλεσής τους παρουσιάζουν δυστοκία τεχνική και χρονική, με δυσμενή αποτελέσματα στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου τους, που δεν είναι προς όφελος του Δημοσίου». Ισχυρίστηκε, επίσης, πως «η έκπτωση 13% είναι μεγαλύτερη από το εύλογο όριο εκπτώσεων που είναι 12%, σύμφωνα με το Ν. 3669/2008 άρθρο 35 παρ.2,4».

Γ.Σ.