Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 19:48

Παράταση στην ΚΑΣΤΑΤ και για αντιπλημμυρικά στη Μάνη

Παράταση στην ΚΑΣΤΑΤ και για αντιπλημμυρικά στη Μάνη

Η παθογένεια στην υλοποίηση των δημοσίων έργων σε όλο της το μεγαλείο! Ενα έργο με αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε χωριά της Μάνης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και με προθεσμία εκτέλεσης 2 μήνες, χρειάζεται τελικά 30 μήνες(!) για να ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα στις Τ.Κ. Καρυοβουνίου - Μηλιάς - Καστανέας - Κέντρου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με ανάδοχο την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική (της οικογένειας Τατούλη), με έκπτωση 45% και φορέα επίβλεψης τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε κατά πλειοψηφία παράταση για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, “χωρίς αναθεώρηση για τον ανάδοχο, ήτοι με επιβολή ποινικών ρητρών”.

Τη νέα αυτή παράταση καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος και Νίκος Γόντικας, ενώ λευκό ψήφισε ο Ανδρέας Πουλάς.

Σύμφωνα με την αρχική του προθεσμία (2 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο), το έργο έπρεπε να τελειώσει στις 31 Μαΐου 2016.

Στην εισήγησή της η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας επεσήμανε: “Ο ανάδοχος παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν προέβη στην κατασκευή ούτε των δύο σωληνωτών οχετών στο Κέντρο, αλλά ούτε στην κατασκευή του τοίχου αντιστήριξης στο “Δράκο”. Η υπηρεσία μας θέλει να εξαντλήσει τη δυνατότητα κατασκευής του έργου, δεδομένης της υφιστάμενης δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, επειδή: α) έχει υπογράψει σύμβαση, το ποσόν της οποίας είναι αρκετά περιορισμένο (55.000 ευρώ με ΦΠΑ 23%), β) έχει εκτελέσει αρκετό ποσοστό της αρχικής σύμβασης, γ) οι απομένουσες εργασίες είναι σημαντικές και απαραίτητες για την περιοχή των έργων”.

Ακόμα, ανέφερε πως “έχει εκτελεστεί το 75% του αρχικού συμβατικού αντικειμένου και 10% περίπου της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης. Υπολείπονται οι εργασίες στην περιοχή του Κέντρου Αβίας, όπου θα κατασκευαστούν δύο σωληνωτοί οχετοί Φ120 με τα συνοδά έργα εισόδου και εξόδου, καθώς και η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο ρέμα “Δράκος” στη Στούπα”.

Γ.Σ.