Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 05:10

Προχωρά η διαδικασία για ΠΟΠ πατάτα Καλαμάτας

Γράφτηκε από την


Προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης και υποβολής του φακέλου για ΠΟΠ πατάτα Καλαμάτας, που θα καλύπτει όλη την περιοχή από τον Κορδία και τον Μπουρνιά μέχρι τη Μεσσήνη και το Τζάνε.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τη συμμετοχή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλου, του ταμία Γιώργου Δούβα, παραγωγών του Μπουρνιά και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος από το μελετητή, έχουν γίνει οι χημικές αναλύσεις των οργανοληπτικών στοιχείων (άμυλο, σάκχαρα κλπ.) και θα προχωρήσει η διαδικασία της κατάθεσης φακέλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες μας βοήθησαν στη σύνταξη του φακέλου με συγκεκριμένα στοιχεία και θα παρακολουθούμε την πορεία εξέλιξης του φακέλου σ’ όλη τη διαδικασία αναγνώρισης».
Παρατήρησε ότι «είναι ένα πρώτο βήμα, για να δώσουμε ταυτότητα σ’ ένα προϊόν που έχει αναγνωρισμένη ποιότητα σ’ όλη την Ευρώπη και για την πρωιμότητα και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των ποικιλιών που καλλιεργούνται».
Ο κ. Αλευράς πληροφόρησε ότι «στη σύσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης ενός δυναμικού συνεταιριστικού φορέα ή Ομάδας Παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων που θα ολοκληρωθεί στην Περιφέρεια, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε την ψαλίδα των τιμών παραγωγού - καταναλωτή».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχ. Αντωνόπουλος, αφού παρατήρησε ότι η φετινή πατάτα δέχθηκε πολλές πιέσεις και ήταν από τις χειρότερες χρονιές , σημείωσε: «Το ΠΟΠ είναι ένα βασικό εργαλείο για να μπορέσουμε να διαθέσουμε την πατάτα με μεγαλύτερη ευκολία και σε καλύτερες τιμές. Η πατάτα είναι στρατηγικό κι εξαγώγιμο προϊόν και αποτελεί σημαντική διέξοδο για πολλούς αγρότες της περιοχής».
Γ.Σ.