Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 04:29

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "Δήμητρα" στα Φιλιατρά: Απονομή βεβαιώσεων κατάρτισης αγροτών (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "Δήμητρα" στα Φιλιατρά: Απονομή βεβαιώσεων κατάρτισης αγροτών (φωτογραφίες)

Με την τελετή λήξης και την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "Δήμητρα" στα Φιλιατρά το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών στα κηπευτικά. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας τα τελευταία χρόνια δίνοντας νέα πνοή στις δύο δομές του οργανισμού που λειτουργούν στην περιοχή.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν 15 νέοι παραγωγοί από Φιλιατρά και Γαργαλιάνους για 25 ημέρες, ξεκινώντας από τις 22 Οκτωβρίου. Μάλιστα κατά την τελετή λήξης για ακόμη μια φορά επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας μιας σχολής του οργανισμού στα Φιλιατρά, με αντικείμενο τα κηπευτικά, μιας και η περιοχή όχι μόνο είναι στην πρωτοπορία αλλά έχει και δυναμικούς παραγωγούς.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εκπαίδευσης ο διευθυντής του Κέντρου "Δήμητρα" Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης επισήμανε: «Με το σεμινάριο αυτό εκπαιδεύτηκαν 15 παραγωγοί των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων στο θεματικό αντικείμενο των κηπευτικών. Η βεβαίωση που τους δίνουμε είναι το διαβατήριό τους για να αποκτήσουν την δεύτερη δόση που τους οφείλει το υπουργείο και φυσικά από την συμμετοχή στο σεμινάριο βελτίωσαν τις γνώσεις τους πάνω στα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν. Οι εκπαιδευτές τους εκπαίδευσαν σε όλη την γκάμα των κηπευτικών, φυτοπροστασία, θρέψη, λίπανση, έδαφος, άρδευση, οπότε θεωρούμε ότι έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των κηπευτικών».

Ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Παναγιώτης Παπαβασιλείου τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί μια υπόσχεση που έχει δώσει παλιότερα ο οργανισμός, ότι θα αξιοποιήσουμε και τις δύο εκπαιδευτικές δομές που υπάρχουν στην Τριφυλία, και το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας και το Κέντρο "Δήμητρα" Φιλιατρών το οποίο ανακαινίστηκε και σήμερα είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιούμε εδώ. Η Τριφυλία είναι μια περιοχή που έχει μια μεγάλη ομάδα αγροτών και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τις προσπάθειες των αγροτών, των αγροτικών συλλόγων και των ανθρώπων εδώ της περιοχής για να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο στην αγροτική παραγωγή. Το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται δεν το θεωρούμε λήξη μιας προσπάθειας αλλά την έναρξη της προσπάθειας για νέα προγράμματα και την έμπρακτη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας της Τριφυλίας». 

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος στο χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής επισήμανε πως σε λίγα χρόνια τα Φιλιατρά θα είναι το 2ο θερμοκηπιακό κέντρο της περιοχής, ενώ οι συνθήκες δείχνουν ότι υπάρχει προοπτική στον κλάδο παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία. Σημείωσε επίσης ότι η διά βίου μάθηση είναι υποχρέωση των αγροτών για αυτό και τα Φιλιατρά δικαιούνται μια σχολή κηπευτικών.

Ακολούθησαν οι απονομές των βεβαιώσεων από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, τον προϊστάμενο της Γεωργικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας Κώστα Γώγο και τους Αντώνη Παρασκευόπουλο και Παναγιώτη Παπαβασιλείου. Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας Σπυριδούλα Μπέσα.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER