Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 02:34

"Ξορκίζουν" την κρίση με μείωση των τιμών οι έμποροι της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Με χαμηλές τιμές προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο οι καταστηματάρχες της Καλαμάτας. Στην πλειοψηφία τους ισχυρίζονται πως έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές των προϊόντων τους, γνωρίζοντας την οικονομική αδυναμία του κόσμου αλλά και το γεγονός πως το δώρο Χριστουγέννων είναι σχεδόν ανύπαρκτο. 

Ευελπιστούν πως θα υπάρξει κίνηση στην αγορά στη διάρκεια των γιορτών, Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη καλεί όλους τους συναδέλφους της να μειώσουν σημαντικά την ψαλίδα του κέρδους τους προκειμένου οι τιμές να είναι πιο προσιτές για τον κόσμο και τα μαγαζιά να κρατηθούν στην αγορά. "Ο καθένας με τα λίγα χρήματα που του απέμειναν προσπαθεί να αγοράσει αυτά που χρειάζεται. Κι εμείς έχουμε προσαρμόσει τις τιμές ανάλογα με το βαλάντιο του κόσμου. Εχουμε πολύ ωραία πράγματα σε χαμηλές τιμές. Είναι καλό όλοι οι συνάδελφοι να είναι συγκρατημένοι στα έξοδά τους και να μειώσουν το κέρδος τους για να κρατηθούν", παρατηρεί - και επισημαίνει ότι "δυστυχώς όλος ο εμπορικός κόσμος αιμορραγεί".

Η Γεωργία Τοτάκη από την "Υπεραγορά υποδημάτων" λέει πως πάντα είχε χαμηλές τιμές στο μαγαζί της και κατά τη γνώμη της δε φταίει μόνο η οικονομική κρίση για τη μείωση της δουλειάς, αλλά και των πλήθος των εμπορικών καταστημάτων. Αν και για την εορταστική περίοδο δεν περιμένει πολλά, "με προσιτές τιμές και ειλικρίνεια" λέει πως μπορεί να σταθεί ένα μαγαζί.

Η Μαρία Κότση από τη "Χρυσαλλίδα" είναι αισιόδοξη: "Και με λιγότερα θα επιβιώσουμε", σχολιάζει. Λέει πως ο κόσμος πρέπει να πάψει να φοβάται να βγει στα μαγαζιά καθώς υπάρχουν πολλά καλά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Για τις γιορτές περιμένει πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί, έστω και με λιγότερα.

Ο Παναγιώτης Μαρής βλέπει πως τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς αυξάνεται η ανεργία. Ο ίδιος 40 χρόνια στο εμπόριο τέτοια κρίση δεν έχει ξαναζήσει. Θεωρεί όμως πως μαγαζιά σαν το δικό του "με καλό εμπόρευμα σε καλές τιμές" θα επιβιώσουν. 

Η Κατερίνα και η Φωτεινή Αθανασοπούλου έχουν αλλάξει προμηθευτές προκειμένου το εμπόρευμά τους να είναι και καλό και οικονομικό, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής. Φυσικά δεν περιμένουν η φετινή εορταστική περίοδος να πάει καλύτερα από την περυσινή, εύχονται όμως να είναι όλοι υγιείς και χαμογελαστοί.

Ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος από το "Lifo" βλέπει πως είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος, αφού και τα λιγοστά χρήματα που ίσως βάλουν στην τσέπη τους οι καταναλωτές θα πάνε στην... Εφορία, με συνέπεια και αυτά τα λίγα ευρώ να λείψουν από την αγορά. Ελπίζει όμως πως ο κόσμος θα κινηθεί και θα κάνει έστω τις απαραίτητες αγορές, αφού οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προϊόντα σε αξιοπρεπείς τιμές.

Η Βασιλική Πλαγιανού από το "Morena Spain" είναι πολύ αισιόδοξη, καθώς το κατάστημά της έχει πολύ χαμηλές τιμές. Πρόκειται για ένα καινούργιο μαγαζί, το οποίο λέει πως ήδη πάει πολύ καλά κι πιστεύει πως έτσι θα συνεχίσει και μέσα στις γιορτές.

Η Μαρία Ζήκου από το "Rossi" θα ήθελε να είναι όλα πολύ καλά, αλλά βλέπει πως τα πράγματα δυσκολεύουν κι ο κόσμος στις γιορτές θα αγοράσει μόνο όσα θεωρεί απαραίτητα. Ελπίζει η κατάσταση ν' αλλάξει για να αποκτήσουν πάλι χαμόγελο οι άνθρωποι.

Η Βίκυ Τσατσούλη από το "Moretti - Stefanelli" κατανοεί πως είναι δύσκολα τα πράγματα για τους καταναλωτές με τόσες περικοπές και για το λόγο αυτό έχει προσθέσει στο μαγαζί της και προμηθευτές με προϊόντα σε πιο χαμηλές τιμές. 

Η Γιάννα Κυριακοπούλου έχει κατάστημα με παιδικά και όπως λέει, "συντηρητικά και με προσπάθεια" ελπίζει σύντομα η κατάσταση να βελτιωθεί. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους, κι έτσι και η ίδια μειώνει τις τιμές της όσο μπορεί ελπίζοντας να φανεί μια αχτίδα... φως κάποια στιγμή.