Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 19:20

168 ευρώ το επίδομα θέρμανσης στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
168 ευρώ το επίδομα θέρμανσης στη Μεσσηνία

Μόλις 168 ευρώ είναι το επίδομα θέρμανσης που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους στη Μεσσηνία, με μέγιστη κατανάλωση τα 600 λίτρα για όλο το χειμώνα. Η τιμή πώλησης του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 1,30 ευρώ έως 1,35 ευρώ, και ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο νομό Γιώργος Καπερώνης, μιλώντας στην "Ε", είπε ότι τα 600 λίτρα είναι λίγα για να βγάλει μια οικογένεια το χειμώνα. 

"Αυτό το νούμερο είναι μικρό γιατί μια μονοκατοικία δεν βγάζει χειμώνα με 600 λίτρα πετρέλαιο. Μικρό είναι και το ποσό των 168 ευρώ που επιδοτεί το υπουργείο. Ενα σπίτι με νορμάλ κατανάλωση θέλει το λιγότερο 1.800 λίτρα πετρέλαιο για τη χειμερινή σεζόν - ενώ τα 600 λίτρα επαρκούν για δύο μήνες το πολύ", είπε ο κ. Καπερώνης. Και πρόσθεσε ότι η δικαιότερη λύση για τον κόσμο είναι να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την καταβολή προκαταβολικά του επιδόματος θέρμανσης, καθώς πέρυσι το χειμώνα έμειναν αδιάθετα 120 εκατ. ευρώ από συνολικά 200 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. Ωστόσο οι παράγοντες του υπουργείου προβληματίζονται για το πώς θα διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα δοθούν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, κι όχι για να καλύψουν άλλες ανάγκες της οικογένειας που το δικαιούται. Ετσι επεξεργάζονται σενάρια για να καταβάλλεται ένα αρχικό ποσό και το υπόλοιπο να δίνεται αφού προσκομιστεί ηλεκτρονικά η απόδειξη αγοράς τού πετρελαίου θέρμανσης. 

Ο Γιώργος Καπερώνης σχολιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα χρήματα της επιδότησης να μην καταλήγουν στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο θεωρεί ότι η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να αλλάξει, καθώς τον περσινό χειμώνα "δεν δούλεψε καλά το σύστημα: οι δικαιούχοι καθυστερούσαν να πάρουν χρήματα και πολλοί δεν μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις, γι' αυτό και έμειναν πολλοί δικαιούχοι έξω", ανέφερε κλείνοντας.

Ν.Κ.


NEWSLETTER