Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 20:00

Απάντηση στην πρόσκληση της Αγωνιστικής Συνεργασίας

Γράφτηκε από την

Η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου δημοσίευσε πρόσκληση προς τους μηχανικούς για τη δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου με αντιμνημονιακό χαρακτήρα και με στόχευση στην επαναθεμελίωση ενός "νέου" ΤΕΕ των μελών του και όχι των μηχανισμών. 

Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι καλούνται οι μηχανικοί  να μετάσχουν σε ενωτικό ψηφοδέλτιο μία εβδομάδα μετά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων -δηλαδή να κάνουν κάτι για το οποίο η προθεσμία έχει εκπνεύσει-, αλλά μόνο όσα με αφορούν. 

Σε αυτό το πλαίσιο από την πρόσκληση αυτή θέλω να επισημάνω τα εξής:

1. Κυρίαρχες παρατάξεις στο ΤΕΕ Πελοποννήσου ήταν η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), η Αγωνιστική Συνεργασία και η ΕΛΕΜ, οι οποίες μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες κανόνισαν ποιοι θα εκλεγούν σε κάθε θέση των οργάνων διοίκησης. Η ΠΑΣΚ, με τον συνδυασμό της οποίας εκλέχτηκα το 2010 μέλος της αντιπροσωπείας,  κατά τη  διαδικασία εκλογής μελών των οργάνων διοίκησης, έθετε υποψηφιότητα για όλα τα αξιώματα και σε κάθε ψηφοφορία λάμβανε 12 ψήφους εκτός από αυτές του αντιπροέδρου της Διοικούσας και του προέδρου της αντιπροσωπείας όπου οι υποψήφιοί της πλειοψήφησαν. Ετσι ολόκληρη η τρίτη παράγραφος της πιο πάνω πρόσκλησης, περί παρατάξεων που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και περί άλλων πομπωδών, αφορά στην ίδια την Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών η οποία σύσσωμη ψήφισε για πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος την κ. Χαρίκλεια Τσιώλη (ΔΚΜ) και για γενικό γραμματέα τον κ. Θόδωρο Κουτσούγερα (ΑΣΜ). 

2. Λέει η ΑΣΜ ότι η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου περιόρισε τον ρόλο της σε σεμινάρια επί πληρωμή και άλλα ψεύδη. Ας μάθει λοιπόν, διότι είτε δεν γνωρίζει είτε συνειδητά ψευδολογεί, ότι η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ είναι το ανώτατο όργανο με επιτελικό χαρακτήρα και ότι η διοργάνωση σεμιναρίων, επί πληρωμή ή όχι, δεν είναι μια από τις αρμοδιότητές της. Η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου δεν έλαβε ποτέ απόφαση για τη διοργάνωση σεμιναρίων ή ημερίδων. Μιας όμως και θίχτηκε το θέμα των επί πληρωμή σεμιναρίων, η σχετική απόφαση ήταν της Διοικούσας Επιτροπής, ελήφθη μετά από εισήγηση της προέδρου (η οποία εξελέγη και με την ψήφο της ΑΣΜ) και μετά από παρέμβαση δική μου ως προέδρου της αντιπροσωπείας λίγο πριν το σεμινάριο της Καλαμάτας, τελικά ίσχυσε να πληρώσουν την συμμετοχή των 10 ευρώ όσοι ήθελαν. 

3. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Μηχανικών, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ έμεινε απαθής, δεν ήταν επικεφαλής στις απεργιακές κινητοποιήσεις και λειτούργησε απεργοσπαστικά.  Πρέπει να θυμίσω στους συναδέλφους της Αγωνιστικής Συνεργασίας ότι η αντιπροσωπεία με εισήγηση δική μου ήταν το όργανο που επέβαλε τη διενέργεια ανοιχτών συγκεντρώσεων σε κάθε έδρα νομού της Περιφέρειας, ότι η πρόεδρος (που ξαναλέω εξελέγη με την ψήφο της ΑΣΜ) ήταν το όργανο που προσπάθησε να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις αυτές προκαλώντας να γίνουν στα γραφεία του ΤΕΕ, ότι η ανοιχτή συγκέντρωση της Καλαμάτας αποφάσισε την συγκρότηση Συντονιστικής  Επιτροπής Αγώνα η οποία σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα κατάφερε να συμμετέχουν περισσότεροι μηχανικοί από  όσους συμμετείχαν από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα! 

Η ΑΣΜ καταφεύγει σε ψευδολογίες για τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει του γεγονότος ότι τα στελέχη αυτής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που κινητοποίησαν όταν χρειάστηκε την πλατιά μάζα των μηχανικών, σχεδόν σύσσωμα συγκρότησαν νέα παράταξη στο ΤΕΕ αποφασισμένοι να παλέψουν:

- Για την ανατροπή όλων όσοι έχουν απομακρύνει το ΤΕΕ από τους μηχανικούς και το έχουν παραδώσει στους μηχανισμούς. 

- Για την ανατροπή των πρακτικών του κάποια στελέχη κομματικών μηχανισμών στην Αθήνα να αποφασίζουν για την κατάρτιση των συνδυασμών της Περιφέρειας, όπως προφανώς έγινε με τους μηχανικούς της ΠΑΣΚ οι οποίοι μετά από "εντολή Σπίρτζη" -όπως χαρακτηριστικά μου είπε ένας από αυτούς- "μπήκαν" στα ψηφοδέλτια της ΑΣΜ.

- Για την ανατροπή της εκλογής των οργάνων διοίκησης μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες οι οποίες είναι η κύρια αιτία που το ΤΕΕ αν δεν συνέβαλε, ανέχτηκε τις πολιτικές διάλυσης του επαγγέλματος και της μετατροπής των επιστημόνων της χώρας σε φτηνό δυναμικό των "παραχωρησιούχων" εντός και σε στρατιές μεταναστών εκτός.

- Για την ανατροπή του κατεστημένου και την ανάκτηση της αυτονομίας του μαζικού χώρου.

Παναγιώτης Μουντανέας

 

Πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος αντιπροσωπείας ΤΕΕ Πελοποννήσου