Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 09:29

Ημερίδα στην Κυπαρισσία για την προοπτική του τουρισμού 

Ημερίδα στην Κυπαρισσία για την προοπτική του τουρισμού 

 

 

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τον τουρισμό ήταν το αντικείμενο της διημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου - Κυθήρων στο Ναύπλιο και την Κυπαρισσία. 

Η δεύτερη ημέρα διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα “Αλέκος Παπαδόπουλος”, ενώ τονίστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για τον τουρισμό και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι μικρές επιχειρήσεις των τουριστικών καταλυμάτων. Σημειώθηκε επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ότι πρέπει να αναζητηθούν νέες μορφές τουρισμού που ταιριάζουν στην ελληνική αγορά, χωρίς να απορρίπτεται ο μαζικός τουρισμός, τον οποίο όμως πρέπει να τον διαχειριστούν σωστά. Αναφορά υπήρξε επίσης στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον τουρισμό μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες εύρεσης δωματίων και στη διασύνδεση που πρέπει να υπάρξει με την αγροτική παραγωγή και την προώθηση του αγροτουρισμού.

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου - Κυθήρων Θεόδωρου Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της διημερίδας είναι να φέρει κοντά τη διοίκηση με τα μέλη της, υπογραμμίζοντας πως ο ανταγωνισμός στον τουρισμό είναι τεράστιος και αυτοί θα πρέπει να δώσουν τη δική τους μάχη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που σημείωσε ότι προτεραιότητα, πρόταγμα, προοπτική και στόχος για το Δήμο Τριφυλίας είναι η τουριστική ανάπτυξη και οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα αγκαλιάζεται από το δήμο.

Στη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τουριστικό τομέα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ και ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού Παναγιώτης Τσίγγανος τόνισε ότι μεγάλη σημασία έχει το τι υπηρεσίες παρέχεις, καθώς ο τουρισμός είναι στιγμές.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους ομιλητές της εκδήλωσης. Ο Δημήτριος Λαγός καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας και πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στο θέμα «Τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Προβλήματα και προοπτικές». Ο Σωτήριος Βαρελάς διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων, MBA-TQM, ειδικός σύμβουλος, μίλησε με θέμα «Οικονομία διαμοιρασμού και προκλήσεις για τα μη κύρια καταλύματα». Ο Αντώνιος Παρασκευόπουλος διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας αναφέρθηκε στο θέμα «Σύγχρονες απόψεις για τον τουρισμό σε σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα». Ο Δημήτριος Μανιάτης πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ανέπτυξε το θέμα: «Στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου». Την εκδήλωση έκλεισε με τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) Παναγιώτης Τοκούζης.

Ακολούθησε διάλογος και συζήτηση με το κοινό, όπου πέρα από τους ανθρώπους του τουρισμού παρέμβαση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας Κώστα Παντελή, ο οποίος σημείωσε ότι ο τουρισμός θέλει οργάνωση, διορατικότητα και καλή συνεργασία πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε τραπέζι προϊόντων της περιοχής, ενώ ιδιαίτερα εδέσματα είχαν ετοιμαστεί από το Σύλλογο Γυναικών Κυπαρισσίας «Γαία».

Κ.Μπ.